Hur tar jag ut min pension på bästa sätt?

3 minuters läsning
Hur tar jag ut min pension på bästa sätt?

Vad gäller för min pension? När kan jag ta ut den, vem är förmånstagare och hur ser skatten ut? Det är några av alla de frågor vi får in till vår expertpanel och som vår pensionsexpert Maja Englund, pensionsekonom SPP, flitigt svarar på. Här följer några frågor och svar om pensionen.

Är pensionär och har några PPM-fonder. När och hur får jag ut dessa pengar?

Hej, premiepensionen kan du plocka ut när som helst från och med den månad du fyller 61 år. Någon övre åldersgräns finns inte. Genom att ta ut pensionen senare och arbeta längre kan du höja pensionen. Du kan välja att ta ut hela eller en del av den. Du kan också arbeta hel- eller deltid och ta ut pension samtidigt. År 2020 höjs den lägsta åldern för att ta ut allmän pension till 62 år. Här kan du läsa mer om hur du gör för att börja ta ut din premiepension: Frågor och svar.

Jag har ITPK via min arbetsgivare. Kan jag ta ut det sparandet i förväg? Räknas ITPK som ett individuellt pensionssparande (IPS)?

Hej, du kan börja ta ut din ITPK tidigast vid 55 år om du plockar ut den i syfte att bli pensionär. Det betyder att du inte får jobba mer än 8 timmar i veckan och du får heller inte ta ut sjukpenning eller aktivitets-/ sjukersättning. Ju längre du jobbar desto mer tjänar du in till pensionen! Här kan du läsa mer om ITPK När det är dags att ta ut din pension kontaktar du ditt pensionsbolag.

Nej, ITPK räknas inte som en IPS. ITPK är en tjänstepension som betalas in av din arbetsgivare och IPS är ett eget pensionssparande som du själv har betalat in.

Kan en person i utlandet bli förmånstagare av min pension när jag dör?

Hej, det spelar ingen roll var personen bor däremot är det begränsat vilka som kan vara förmånstagare. Kolla upp hos dina försäkringsbolag vad som gäller.

För den allmänna pensionen kan du ha efterlevandeskydd på premiepensionen. Det ansöker du om i samband med din ansökan om premiepension.

Som pensionär är inkomst upp till 10 000/mån skattefritt. Vad är definitionen av pensionär? 65 år, uttag av folkpension, eller annan pension? Jag är över 65 år men får bara tjänstepension.

Hej, Nej riktigt så är det inte, men regeringen sänkte 2016 skatten så att personer äldre än 65 år med inkomster upp till 10 000 kronor per månad inte betalar högre skatt än löntagare yngre än 65 år.

Hoppas det ger svar på din fråga. I Pensionärsskattekalkylatorn från SPF Seniorerna kan du se vad du betalar i skatt jämfört med en löntagare.

Hej, Jag vill att alla mina tillgångar och även min pension går till min flickvän. Vad ska jag göra? Vi har ett hus tillsammans men vi är inte sambor och ingen av oss har barn.

Jag rekommenderar att du kontaktar en familjejurist som upprättar gåvohandlingar och ser till att de följer de formkrav som finns för de tillgångar du vill ge bort. Vad gäller den allmänna pensionen är det premiepensionen som går att föra över, men endast till din maka, make eller registrerade partner. Du kan heller inte föra över pensionsrätter som du redan tjänat in, utan endast det du tjänar in under det år du begär överföring och åren därefter. Här kan du läsa mer på Pensionsmyndighetens hemsida

Du kan också styra olika efterlevandeskydd för pension om du dör. I tjänstepensionen finns exempelvis något som heter TGL (tjänstegrupplivförsäkring), som du kan ge till flickvännen. För andra skydd som återbetalningsskydd och familjeskydd krävs att ni är sambo, gifta eller registrerade som partners. Hör av dig till respektive pensionsbolag där du har försäkringar om du är osäker.

Jag är född 1930 och min fru 1928. har hört att vi ska lyda under ett gammalt pensionssystem så att hon får en viss del av min pension. Det skulle handla om 40 %, och om det är sant på vilken del av pensionen då?

Hej, ja det stämmer att ni tillhör "det gamla systemet". Efterlevande maka kan ha rätt till änkepension om hon var gift den 31 december 1989. Änkepensionen motsvarar 40 procent av den avlidne makens intjänade allmänna pension i form av tilläggspension intjänade till och med 1989. (Finns det barn som får barnpension efter honom så är änkepensionen i stället 35 procent.) Eftersom det rör sig om den allmänna pensionen skulle jag ringa Pensionsmyndigheten för ytterligare frågor.


Här hittar ni fler frågor och svar om pension, privatekonomi, lån, sparande, aktier och fonder: Compricers Expertpanel.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Hur länge klarar du dig utan el?

1 minuts läsning

Enligt försvarsmakten utsätts Sverige dagligen för attacker där angripare försöker ta sig in i tex näringslivets och försvarets datorsystem och i el- och telenätet i syfte att skada, stjäla information eller placera desinformation. Tom Abaji p&ari...

Föregående artikel
Tänk så här – då tar pensionen aldrig slut
2 minuters läsning