Orange kuvertet 2024 - Allt du behöver veta

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
6 minuters läsning
Orange kuvertet 2024 - Allt du behöver veta

Har du fått ditt orange kuvert med årsbeskedet för din allmänna pension? Här går vi igenom brevet steg för steg och hjälper dig förstå innehållet.

Orange kuvertet


Det orange kuvertet skickas varje år ut till sveriges pensionärer och pensionssparare med besked om den allmänna pensionen. Brevet har genom åren med rätta beskyllts för att vara krångligt och svårt att förstå. Pensionsmyndigheten har sedan dess lagt ner mycket arbete på att förenkla beskedet och lyckats bra med det. Trots det kan brevet vara svårt att förstå och vi hoppas med denna artikel att du ska få en större förståelse för det som står i brevet och hur du kan använda dig av den informationen.
 

Orange, orangea eller oranga?


Men först. Orange, orangea eller oranga? Det känns avigt att skriva och läsa det orange kuvertet. Enligt Pensionsmyndigheten var den ursprungliga språkrekommendationen att man inte skulle böja adjektivet orange och därför valde man att skriva det så. Nuförtiden är det godkänt enligt skriftreglerna att skriva orange och orangea. Däremot är inte oranga korrekt.

Vi har därför valt att skriva det på samma sätt som myndigheten gör dvs det orange kuvertet.
 

Vad är det orange kuvertet?


Det orange kuvertet är ett årsbesked över din allmänna pension. Kuvertet skickas ut av Pensionsmyndigheten varje år mellan januari och mars.

Är du pensionssparare står det i brevet hur mycket du har sparat in till din allmänna pension (inkomstpension och premiepension). Är du pensionär får du istället reda på hur mycket du får utbetalt i pension varje månad och vilka dagar utbetalningarna kommer ske.

Brevet kommer i fysisk form till din brevlåda om du inte valt en digital brevlåda. Vill du inte längre få pappersutskicket ansluter du dig till någon av de digitala brevlådorna Billo, Kivra och Min myndighetspost.

Digimail används inte längre av offentliga aktörer sedan 1 augusti 2022. Har du den brevlådan behöver du ansluta dig till någon av aktörerna ovan om du vill få brevet i digital form. Du kan alltid hitta ditt senaste årsbesked om du loggar in på Pensionsmyndigheten.
 

Då kommer beskedet 2024


Det orange kuvertet skickas ut januari till mars. I mitten av januari börjar det skickas ut till landets pensionärer medan pensionsspararna får sitt besked någon gång mellan februari - mars. Tidpunkterna är inte exakta, förskjutning på en eller ett par dagar kan ske med anledning av posthanteringen.
 

Till pensionärer
 

Datum Område/målgrupp
9-17 januari Pensionärer boende i Sverige och utlandet


Till pensionssparare
 

Datum Område/målgrupp
12-16 februari Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten
Från 15 februari Samtliga pensionssparare med utlandsadress
19-23 februari Stockholm
26 februari - 1 mars Uppsala, Södermanland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar
4-8 mars Västra Götaland, Värmland, Örebro
11-15 mars Skåne, Blekinge, Halland, Gotland
Från februari enligt bostadsort Nya premiepensionssparare i Sverige


Källa: Pensionsmyndigheten
 

Innehållet i det orange kuvertet - detta får du reda på


Innehållet i beskedet är unikt för just dig men följer samma ram för alla i systemet. Här går vi igenom de olika delarna för en pensionssparare och vad de innebär. Ha gärna ditt besked framför dig om det går så blir det lättare att hänga med.
 

Dina pensionskonton - sidan 1


Högst upp på första sidan kan du bland annat se aktuell status vid årsskiftet för din inkomstpension och premiepension.

Värde 2022-12-31 och 2023-12-31
Här ser du hur stort ditt intjänade belopp var vid ingående år, hur det förändrats under 2023 och vad värdet var vid årsskiftet.

Beslutad pensionsrätt för 2022
De pengar du tjänat in till din inkomstpension och premiepension under det senaste deklarerade inkomståret.

Arvsvinst från avlidnas pensionskonton
Den allmänna pensionen betalas ut utifrån förväntad livslängd. För de som avlider tidigare går pensionskapitalet tillbaka in i systemet och syns i form av arvsvinst på denna rad.

Administrations- och fondavgift
Pensionssystemet bygger på fondsparande. Här syns de avgifter som du fått betala under året.

Värdeförändring
Här ser du hur ditt värde har förändrats för inkomstpensionen och premiepensionen.

Summa intjänad allmän pension
Det totala belopp som du hittills har fått ihop till din allmänna pension.
 

Din premiepension


Delen längst ned på sidan 1 visar vilka fonder du har i din premiepension, värdet vid årsskiftet i kronor och procent, avgifter, vald fördelning och den aktuella fördelningen.
 

Beslut om dina pensionsrätter - sidan 2


På sista sidan kan du se värdet på de pensionsrätter som du tjänat in under 2022. Pensionsrätter kallas de pengar som sätts av till din allmänna pension (inkomstpension+premiepension). Beloppet som sätts av är 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst.

Pensionsgrundande inkomst
Av den pensionsgrundande inkomsten sätts 16 procent av till din inkomstpension medan 2,5 procent går till din premiepension.

Din pensionsgrundande inkomst bestäms av Skatteverket och är din inkomst minus en allmänn pensionsavgift på sju procent. Exempel på pensionsgrundande inkomst är lön, ersättning från A-kassa och ersättning från socialförsäkringen.

Har du inte haft någon pensionsgrundande inkomst får du istället ett pensionsgrundande belopp som är en fiktiv inkomst som du får pensionsrätter för. Detta får du exempelvis när du är föräldraledig eller får sjukersättning. För att dessa pensionsrätter ska kunna räknas med i din pension behöver du ha haft minst fem års arbete med inkomst innan du fyller 70 år.

Om du tycker det är konstigt att vi hänvisar till år 2022 års siffror i årsbeskedet för 2024 så beror det på att du ännu inte hunnit deklarera din inkomst för 2023 när beskedet kommer. Därför visas dina intjänade pensionsrätter för två år bakåt det vill säga det senast deklarerade inkomståret.
 

Om du vill begära omprövning av beslutet


Längst ned på sista sidan finner du information om hur du går tillväga om du vill begära omprövning av Pensionsmyndighetens besked.
 

Detta påverkar storleken på din pension


Din pension påverkas av ett antal faktorer men de tre stora delarna är:

  • Hur mycket du tjänar
  • Hur länge du arbetar
  • Vid vilken ålder du väljer att ta ut din pension
     

Glöm inte bort ditt övriga pensionssparande


Det orange kuvertet innehåller alltså information om din allmänna pension, det du får från staten. Har du en eller flera tjänstepensioner och ett privat sparande till pensionen så får du inget besked om dessa i detta besked. För information om de får du vända dig till de pensionsbolag där du har dessa sparanden.

Ett enkelt sätt att få en överblick och kunna göra en prognos över pensionen är att logga in på minpension.se.
 

Fler lästips för dig som är intresserad av pension


Här kan du läsa mer om pensionen 2024 och när pensionen betalas ut till dig som är pensionär. Du kan även läsa mer om hur pensionen fungerar samt om premiepension, privatpension och tjänstepension.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Inflationen steg i januari - vad betyder det?

2 minuters läsning

Inflationen i januari KPI: 5,4 % (dec: 4,4 %) KPIF: 3,3 % (dec: 2,3 %) KPIF-XE: 4,4 % (dec: 5,3 %) Förklaring till de olika förkortningarna - se längst ner i artikeln. Statistiska centralbyrån (SCB) förklarar inflationssiffrorna så här: ...

Föregående artikel
Detta påverkar priset på din bilförsäkring
4 minuters läsning