Köpa motorcykel – Bra saker att tänka på

Köpa motorcykel – Bra saker att tänka på

Funderar du på att köpa motorcykel? Här hittar du konkreta tips på bra saker att tänka på innan du köper en ny eller begagnad MC.

Om du är en av de som drömmer om att köpa motorcykel och uppleva friheten ute på vägarna finns det några bra saker att tänka på. Här ger vi dig tips på hur du gör för att hitta en MC som passar just dig.
 

Hur mycket har du kört tidigare?


Det första du behöver ta i beaktning när du ska köpa MC är hur mycket du har kört tidigare. Är det din första motorcykel kan det vara en god idé att välja en modell med lägre vikt som är lättare att manövrera. Vilken typ av körkort du har samt din ålder påverkar också vilken motorcykel du kan köpa. Har du A-kort får du köra alla typer av motorcyklar.
 

Hur kommer du att köra?


Ska du köra till och från jobbet? Eller ska du åka på motorcykelsemester? Kanske köra på bana? Tänk igenom hur du kommer använda motorcykeln innan du köper. Fundera också på vilket underlag du kommer att köra på mestadels, är det grus eller asfalt? Motorcyklar är ofta anpassade för olika ändamål så här gäller det att hitta den som är rätt för ditt syfte.
 

Köpa ny eller begagnad motorcykel?


Vill du betala lite mindre och få en lägre värdeminskning ska du köpa en begagnad motorcykel. Tänk dock på att inte välja en allt för gammal MC där säkerheten normalt är sämre.

Ska du köpa en begagnad MC bör du alltid göra en noggrann kontroll av motorcykeln och fråga om servicehistorik och besiktningspapper. Fråga ägaren om motorcykeln varit med i några olyckor eller om det varit några andra problem och jämför svaren med servicehäftet. Känner du dig osäker kan du köpa en begagnad motorcykel via en återförsäljare där proffs gått igenom motorcykeln ordentligt.

Ska du köpa en ny MC får du vanligen garanti på ditt köp vilket kan ge en viss trygghet. Du kan även vara säker på att motorcykeln är i fullgott skick och oddsen för att det uppstår problem inom den närmsta tiden är normalt små.
 

Vilken stil vill du ha på din motorcykel?


Att köpa motorcykel kan kosta mycket pengar, därför bör även stil och design få bli en stor del av ditt val. Vill du ha en retroinspirerad look eller en mer modern motorcykel? Det finns alla typer av motorcyklar i en mängd olika prisklasser, oavsett vilken typ av design eller stil du gillar.
 

Provkör!


Provkör alltid innan du köper en motorcykel! När du provkör får du känna efter hur det känns och kan bestämma dig för om det verkligen är rätt modell för dig.
 

Skaffa en MC-försäkring


När du väl har köpt din nya motorcykel får du inte glömma att skaffa en MC-försäkring. En MC-försäkring kan ge ersättning för personskador och skador på motorcykeln om du skulle vara med om en olycka eller råka ut för skadegörelse. På Compricer kan du kostnadsfritt jämföra flertalet försäkringsbolag för att hitta en MC-försäkring som är bra för dig!

Jämför MC-försäkringar här

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Vad är bäst: Bankomat på plats eller uttag på flygplatsen?

2 minuters läsning

Valuta och kreditkort på resa Valuta Det billigaste sättet att växla kontanter är att ta ut pengar i en bankomat i landet du reser till. De flesta banker tar inte ut någon avgift alls för det, men utanför EU kan du få betala en uttagsavgift p&a...

Föregående artikel
Bostadsrättstillägg – Så funkar det
3 minuters läsning