Reporäntan höjs för första gången på 7 år!

Reporäntan höjs för första gången på 7 år!

Lån Riksbanken meddelade tidigare idag att reporäntan höjs från rekordlåga -0,5 procent till -0,25 procent. Reporäntan har legat på -0,5 procent sedan i början på 2016 och denna höjning är den första sedan år 2011.


Riksbanken motiverar höjningen med att konjunkturen är stark och förutsättningarna är goda för att inflationen ska vara kvar nära inflationsmålet framöver. Riksbanken skriver: “I takt med att inflationen och inflationsförväntningarna har etablerats kring 2 procent har behovet av en mycket expansiv penningpolitik minskat något. Prognosen för reporäntan indikerar att nästa höjning sannolikt sker under andra halvåret 2019. Med en reporänta på −0,25 procent är penningpolitiken alltjämt expansiv och ger därmed även fortsättningsvis stöd åt konjunkturen”

Riksbanken skriver också i morgonens pressmeddelande att takten i räntehöjningarna framöver kommer att anpassas efter hur konjunktur- och inflationsutsikterna utvecklas och poängterar att inflationen blivit lägre än väntat den senaste tiden och att styrkan i inflationstrycket är osäker. En signal om att en höjning under andra halvåret 2019 är osäker.

Riksbankens prognos för reporäntan
2019 kv 4 -0,02 %
2020 kv 4 0,48 %
2021 kv 4 0,98 %

Är du trogen din bank kan du betala 4 000 kronor för mycket per miljon du lånar

Trots Riksbankens tydliga signaler om att en höjning skulle komma nu i december så har bolåneräntorna sjunkit den senaste tiden. I november låg snitträntan för ett 3-månaders lån på 1,36 procent vilket är 0.12 procentenheter lägre än i januari i år och 0,1 procentenhet lägre än under oktober. Ett tydligt tecken på att bankerna har sänkt räntorna för att attrahera nya kunder och behålla sin konkurrenskraft. De nya aktörerna som dykt upp på bolånemarknaden har skapat en ökad konkurrens och pressat räntorna. Vad som händer nu med våra bolån är svårt att veta men jag tror att bankerna kommer att vara försiktiga med att höja bostadsräntorna mer än marginellt.

Listräntan, den ränta vi får om vi inte förhandlar eller om vi förhandlar men missar att ränterabatten vi fått från banken går ut (vilket den i de flesta fall gör efter ett år), ligger idag på cirka 2.00 procent.

Är du trogen din bank och inte ber om ny rabatt varje år förlorar du alltså, i genomsnitt, 13 400 kronor på ett tremiljonerslån, per år, efter ränteavdraget. Eller 4 480 kronor per miljon du lånar (Skillnaden mellan att betala 2 % och 1,36 %).

Så min uppmaning till alla ni som har bolån är att kolla upp vilken ränta ni har. Har du en ränta på runt 2 procent betalar du alldeles för mycket!


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Kolla bankernas listräntor och snitträntor för bolånen

Här ser du en översikt över bankernas officiella listräntor samt snitträntor för bolån, inklusive Mittbolån som är vår bolånetjänst som jämför bankernas räntor åt dig.
Den lägsta räntan för varje bindningstid markeras i fet stil. Drar du musen över önskad listränta kan du se hur och när räntan senast förändrats. De röda och gröna pilarna markerar räntor som ändrats under de två senaste veckorna. Om du vill sortera i tabellen klickar du på rubrikerna i tabellhuvudet. Notera att snitträntorna avser en historisk period medan listräntorna är de som är aktuella idag.
  • 3 mån-2 år
  • 3-5 år
  • 7-10 år

Aktuella räntor för dig som har svårt att få lån

Här ser du en översikt av aktörer som erbjuder bolån till dig som har svårt att få lån.
Uppläggningsavgift Krav på säkerhet
MittBolån.se Snittränta:
4.30 %
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Nordax Bank Snittränta:
5.61 %
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr, Ev. räntepåslag Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Svea Ekonomi Snittränta:
4.67 %
Upplägg.avg. 5000kr Villa, bostadsrätt, fritidshus
Marginalen Snittränta:
5.21 %
Kredithanteringsavg. 3500kr, Upplägg.avg 1000k Ev.räntepåslag Villa, radhus, fritidshus eller bostadsrätt
BlueStep Bank AB (publ). Snittränta:
5.32%
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr Ev. räntepåslag Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus

Övrig information

I tabellen anges bankernas officiella räntor (listräntor) samt snitträntor. Notera att listräntorna är de som är aktuella idag medan snitträntorna avser en historisk period. Man kan således inte rakt av jämföra dessa. När du ansöker om lån är det värt att förhandla om räntan. Vi hoppas att denna information kan hjälpa dig i din förhandling. Innan du tar ett bolån bör du göra en bolånekalkyl.

Compricers mål är att alla långivare ska finnas med i jämförelsen. Vi tar tacksamt emot tips och förslag på nya aktörer till vår jämförelse. Kontakta oss på info@compricer.se

Jämförs just nu Compricer

Rörligt pris, bor i lägenhet, 8000 kWh/år

Lägst årskostnad 4 108 kr
Högst årskostnad 6 661 kr
Att spara 2 553 kr

Jämför här

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Senaste nyheterna Compricer

2018 års inkomstuppgifter för över 2,5 miljoner svenskar registrerade

2019-04-16

Nyhet

Lån I förra veckan kom taxeringsuppgifter för 2018 in i UCs system. Det innebär att när en kreditupplysning görs från och med nu så kommer 2018 års inkomstuppgifter att finnas med.

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki Compricer

Wiki Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Till Wikin