Så blir de nya kraven på PPM-fonderna

1 minuts läsning
Så blir de nya kraven på PPM-fonderna

Svenska premiepensionssparare har förlorat miljoner i skandaler som Allra, Solidar och Falcon Funds. 12 september offentliggjorde Pensionsmyndigheten nya avtalskrav som ska städa undan potentiella busar och skapa nytt förtroende för systemet.


Det nya avtalet börjar gälla 1 november 2018 och är betydligt tuffare än dagens krav. Synpunkter har funnits mot processen där kritiker menar att framför allt mindre fondbolag får svårt att klara kraven. Därmed riskerar konkurrensen försämras vilket drabbar fondspararna i slutändan.

I andra vågskålen ligger färska minnen från alla de skandaler som avlöst varandra under åren.

Syftet med de nya kraven är enligt Pensionsmyndigheten att skapa ett tryggt och hållbart premiepensionssystem. Alla fondbolag som vill vara med och erbjuda svenska sparare sina fonder måste ansöka hos myndigheten och ingå ett nytt avtal.

En nyhet är att fondtorget blir provisionsfritt. Det får alltså inte utges någon provision kopplad till fonderna inom premiepensionen. Ett bolag ska inte kunna tjäna pengar på att ge dig ett visst råd om en fond.

Så blir de nya kraven på PPM-fonderna

  • Minst 500 miljoner kronor i kapital ska ligga utanför premiepensionen
  • Fondförvaltaren ska följa god sed på premiepensionsområdet
  • Minst tre års verksamhetshistorik för fondförvaltaren
  • Myndigheten tar ut avgifter som täcker kostnader för handläggning av ansökningar och granskning
  • Fondförvaltaren ska agera utifrån pensionsspararnas bästa intresse
  • Minimikrav på hållbarhetsarbete införs

De fonder som inte lämnar in en ny ansökan eller som misslyckas att uppfylla de nya kraven kommer avregistreras från fondtorget under 2019.

Du som pensionssparare behöver inte göra något aktivt val i och med dessa nya krav. Skulle dock en fond du har idag bli avregistrerad från fondtorget kan det bli aktuellt med fondbyte nästa år.

Källa: Pensionsmyndigheten – Nytt fondavtal 2018

Fakta: Detta är premiepensionen

Premiepensionen, tidigare kallad PPM, är en del av den svenska allmänna pensionen. Varje år sätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst av till premiepensionen som du sedan kan förvalta över själv i någon av alla de drygt 800 fonder som är med i systemet. Väljer du inga fonder själv placeras din pension automatiskt i det statliga alternativet AP7 Såfa. Inom Pensionsmyndighetens fondtorg förvaltas över 1200 miljarder kronor och systemet står för 35 procent av allt nysparande i fonder i Sverige.


Text lånad av finansportalen.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Högsta timpenningen du kan få!

3 minuters läsning

​ Bolånet Är för de flesta den största utgiften vi har och något som vi bör se över varje år. Ränterabatten vi får från banken håller ofta ett år vilket gör att du betalar för mycket om det var ett tag sedan...

Föregående artikel