Pensionsålder i Sverige just nu (och i framtiden)

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Pensionsålder i Sverige just nu (och i framtiden)

Pensionsålder kallas den ålder då du kan börja ta ut din allmänna pension i Sverige. Här kan du läsa om aktuell pensionsålder just nu och prognos för framtiden.

Pensionsålder är åldern då man kan börja ta ut sin allmänna pension. I Sverige finns det ingen fast pensionsålder men det finns en lägsta ålder för när du kan börja ta ut din allmänna pension som för år 2023 ligger på 63 år. Här ska vi titta närmare på vad pensionsålder är, när du kan gå i allmän pension och prognosen för pensionsålder i framtiden.
 

Pensionsålder - då du kan börja ta ut din allmänna pension


Pensionsålder är den ålder då du tidigast kan börja ta ut hela eller delar av din allmänna pension. För år 2023 är den åldern 63 år. Är du född år 1960 gäller istället 62 år.

Det finns inget krav på att du måste börja ta ut din allmänna pension vid en speciell ålder. Enligt svensk lag har du rätt att fortsätta arbeta fram till 69 års ålder. Du kan även arbeta längre än så om du och din arbetsgivare kommer överens om det.

För att ha rätt till allmän pension i Sverige måste du ha varit folkbokförd och/eller arbetat i Sverige. Det finns också möjlighet att få allmän pension om du har bott och arbetat i ett annat land inom EU, EES eller Schweiz men här gäller andra regler beroende på din situation.

Den svenska allmänna pensionen består av två delar - inkomstpension och premiepension

  • För personer födda mellan 1938-1953 kan det även ingå en tilläggspension i den allmänna pensionen
     
  • Om du är född 1937 eller tidigare består din allmänna pension av tilläggspension, eventuellt inkomstpensionstillägg och garantipension
     
  • Det finns också möjlighet att få ett extra inkomstpensionstillägg beroende på din inkomst och antal arbetsår
     

Garantipension - viktig för dig med mycket låg inkomst


Som en del av den allmänna pensionen finns även garantipension och inkomstpensionstillägg. De kan du tidigast få från 66 års ålder.
 

Prognos för pensionsåldern framöver


Enligt en prognos från Pensionsmyndigheten kommer den officiella pensionsåldern behöva höjas ytterligare. Detta på grund av att livslängden ökar och att färre personer arbetar och betalar in till pensionssystemet. Höjningen av pensionsåldern kommer dock att ske gradvis.

Från och med 2024 kommer den officiella pensionsåldern att höjas med två månader per år tills den når 67 år. År 2035 bedöms pensionsåldern ha höjts till 68 år.

Det finns kritiker som menar att en höjning av pensionsåldern kan leda till ökad arbetslöshet för äldre personer och att det kan vara svårt för personer med fysiskt krävande jobb att arbeta längre. Samtidigt finns det de som menar att höjningen av pensionsåldern är nödvändig för att pensionssystemet ska vara hållbart och kunna ge en rimlig pension till alla som behöver den.
 

Riktålder


Från år 2026 kommer en så kallad riktålder att styra när man tidigast kan ta ut allmän pension, få garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg.

Riktåldern kommer följa medellivslängdens utveckling och eftersom vi lever allt längre kommer pensionsåldern att höjas stegvis. Riktåldern fastställs varje år men används först sex år senare.

Riktåldern för 2020, 2021 samt 2022 har redan beslutats sedan tidigare och blir 67 år för åren 2026-2028. Från 2026 när riktåldern 67 år gäller ska även den lägsta åldern för att ta ut allmän pension ändras till tre år före riktåldern.

Pensionsmyndighetens webbplats kan du se vad som gäller just nu för din årskull.
 

Du kan få pensioner från flera håll


Viktigt att komma ihåg är att pensionsåldern gäller när för när du som tidigast kan börja ta ut din allmänna pension. Eventuella tjänstepensioner och privat pensionssparande kan ha helt andra regler. Kontakta det pensionsbolag eller den bank som du har dessa sparanden hos för att få veta vid vilken ålder du tidigast kan ta ut dina pengar.
 

Fler lästips:

Så blir pensionen 2023 (den kompletta guiden)

När betalas pensionen ut? - Här är datumen 2023

Orange kuvertet 2023 - Allt du behöver veta

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

IBAN-nummer - Vad det är och hur det fungerar

3 minuters läsning

Att skicka och ta emot pengar mellan olika länder kan vara en utmaning, särskilt när det kommer till att hantera olika valutor och betalningsmetoder. För att underlätta denna process har EU infört IBAN-systemet, vilket gör det enklare och säkrare att ö...

Föregående artikel
Är din vattenskoter rätt försäkrad?
1 minuts läsning