Så får du ihop pengar till kontantinsatsen (komplett guide)

11 minuters läsning
Så får du ihop pengar till kontantinsatsen (komplett guide)

Vill du köpa ett hus eller en lägenhet men har inte tillräckligt mycket pengar att lägga i kontantinsats? Du är inte ensam. Reglerna om bolånetak och krav på kontantinsats sätter käppar i hjulen för många unga och förstagångsköpare. Men som tur är finns det en hel del du kan göra för att nå din dröm.

Det kan kännas hopplöst när du inser hur mycket pengar du behöver för att kunna köpa ett eget boende, men som tur är finns det en hel del du kan göra för att få ihop till kontantinsatsen.

Vi ger dig tipsen du behöver för att kunna smacka upp stålarna på bordet och flytta till ditt egna drömboende.

Innehåll:


Bolånetaket – Därför måste du ha en kontantinsats

Anledningen till att du behöver ha en kontantinsats idag när du ska köpa ett hus eller lägenhet beror på det så kallade bolånetaket.

Bolånetaket infördes i Sverige år 2010 på grund av att omvärlden uttryckte oro kring att svenska hushåll hade så stora skulder. Bostadspriserna rusade uppåt, räntorna sjönk som en sten och via omvärldens tryck på svenska politiker satte Finansinspektionen fart vilket utmynnade i ett bolånetak.

Bolånetaket

Reglerna idag säger att max 85 procent av värdet på det objekt du vill köpa får finansieras med bolån. Resten av köpet, 15 procent, måste du lägga själv. Det är detta som kallas kontantinsats.
Kontantinsatsen kan komma från egna sparade pengar, föräldrar, en rik släkting, en lottovinst eller genom ett lån. Ja du hörde rätt. Det går faktiskt att låna till kontantinsatsen men det är den absolut sista utvägen så det tar vi sist i denna guide.

Räkneexempel:

Låt säga att du vill köpa en bostad för en miljon kronor (1 000 000 kronor). Bolånetakets regler säger att du får ta ett bolån på max 85 procent av värdet. Det vill säga 850 000 kronor (1 000 000 x 0,85 = 850 000).

Kravet om en kontantinsats på 15 procent innebär att du måste slanta upp 150 000 kronor själv (1 000 000 x 0,15 = 150 000).

Du kan lägga mer i kontantinsats om du vill

Bolånetakets regler ställer krav på en minsta kontantinsats, alltså 15 procent, men det finns inget som säger att du inte kan lägga mer än så om du vill och kan. Du kan lägga 20, 25, 30 procent…ja precis hur mycket du vill.

Hur mycket behövs i kontantinsats?

För att ta reda på hur mycket pengar du behöver ha i kontantinsats måste du bestämma dig för hur mycket du kan tänka dig att lägga på en bostad. Det här kan vara knivigt då det är mycket svårt att veta vad ett hus eller en lägenhet kommer kosta i framtiden.

Om du ska köpa i framtiden

Som en generell tumregel kan du räkna med att priserna går upp med 5 procent varje år fram tills det är dags för dig att köpa. Det är en grov förenkling då vi inte vet ett skvatt om priserna i framtiden men ska du ha ett mål, att köpa en bostad i framtiden, måste vi ha något att utgå ifrån och gärna ha lite extra marginaler till det.

Om du ska köpa idag

Ska du köpa en bostad idag är det lättare. Det är bara att gå in på Hemnet eller kika bland slutpriserna för att se vad bostäder du är intresserad av kostar. 15 procent av priserna som du stöter på blir den kontantinsats du som lägst måste lägga.

Så mycket behövs i olika städer

Genom att titta på Svensk Mäklarstatistiks senaste uppgifter (augusti 2019) över bostadspriserna i landet kan vi ta reda på ungefär hur mycket du behöver i kontantinsats. Kom ihåg bara att priserna är generella och varierar kraftigt mellan olika områden. Men de kan ge en liten hint i alla fall.

För bostadsrätter anges priserna per kvadratmeter. Ta värdet i kolumnen ”lägsta kontantinsats” och multiplicera med den bostadsyta du är intresserad av.
 

Bostadsrätter Pris/kvm Lägsta kontantinsats
Stockholm 57 667 kr 8 650 kr per kvm
Göteborg 44 986 kr 6 748 kr per kvm
Malmö 31 091 kr 4 664 kr per kvm
Riket 39 095 kr 5 864 kr per kvm

 

Villor Pris Lägsta kontantinsats
Stockholm 5 400 000 kr 810 000 kr
Göteborg 4 695 000 kr 704 250 kr
Malmö 4 101 000 kr 615 150 kr
Riket 3 017 000 kr 452 550 kr


Det är inte omöjligt att få ihop till kontantinsatsen

Vi vet. Det är lätt att bli totalt nedslagen när du inser hur mycket pengar som behövs i kontantinsats. För dig som är ung eller förstagångsköpare kan det kännas helt omöjligt att få ihop det som krävs.

Det är på sin plats att rikta en rejäl känga mot politikerhåll och ansvariga myndigheter. Vi varnade för att bolånetaket skulle skapa ett A- och B-lag på bostadsmarknaden när regeln kom till. De som har råd att äga ett boende och de som inte har råd.

Vad kommer denna miss att få för konsekvenser i framtiden? Hursomhelst. Debatten om bolånetaket får vi ta en annan gång. Vi har den nu och vi kan bara gilla läget. Hur tufft det än kan kännas. Kom ihåg att vi är på din sida nu. Vi vill att du ska lyckas med din dröm att få köpa ett eget boende så vi kommer vara lite jobbiga när vi säger att det faktiskt inte är omöjligt att få ihop till kontantinsatsen.

Så får du ihop till kontantinsatsen

För någon som för första gången ska köpa en lägenhet blir kravet på kontantinsats ett slag i ansiktet men det finns många vägar fram till ett eget boende. Vi ger dig tipsen!

Tips #1: Spara till kontantinsatsen

Du kanske är ung och vill börja spara till kontantinsatsen eller är ni ett par som vill köpa ett hus tillsammans? Är du en framsynt förälder som vill hjälpa ditt barn att få en första bostad?

Att börja spara är den bästa vägen till att få ihop till insatsen i framtiden.

Börja med att ta reda på ungefär hur mycket du behöver i kontantinsats. Låt oss utgå från 500 000 kronor i exemplet nedan. Det innebär en bostad med ett värde på ungefär 3,5 miljoner kronor.

Pengarna placerar vi genom åren i ett investeringssparkonto innehållandes en global indexfond med låg avgift (<0,40 procent per år). Förväntad avkastning är 7 procent per år med en årlig inflation på 2 procent och en statslåneränta på 2 procent.

Värdet i framtiden har räknats om till nuvärde dvs 500 000 kronor i kontantinsats idag ska räcka till lika mycket bostad i framtiden.

Så lång tid tar det att spara till kontantinsatsen

Pris 3,5 miljoner – Kontantinsats 500 000 kronor

  • Sparar vi 500 kronor i månaden tar det 45 år att få ihop pengarna som behövs
     
  • Sparar vi 1 000 kronor i månaden tar det 30 år att få ihop pengarna som behövs
     
  • Sparar vi 2 000 kronor i månaden tar det 18 år att få ihop pengarna som behövs
     
  • Sparar vi 3 000 kronor i månaden tar det 12 år att få ihop pengarna som behövs
     
  • Sparar vi 5 000 kronor i månaden tar det 8 år att få ihop pengarna som behövs

Som du ser behöver vi spara ett par tusen kronor i månaden för att få ihop pengarna som behövs till kontantinsatsen. Det kan vara en bra utgångspunkt för en förälder som vill ge sitt barn en bra start precis när vuxenlivet ska ta fart.

För dig som vill köpa en bostad idag men inte har sparat till kontantinsatsen behöver du komma upp i ett månadssparande på 5 000 kronor för att om åtta år kunna skaffa en bostad som kräver 500 000 kronor i kontantinsats. Är ni ett par som vill köpa ett hus eller lägenhet ihop kan det gå fortare om ni båda kan spara mer.

Pris 1,75 miljoner – Kontantinsats 250 000 kronor

I räkneexemplet ovan har vi utgått från en bostad som kostar ungefär 3,5 miljoner kronor. Tänker du dig en bostad för ungefär halva det beloppet, 1,75 miljoner kronor och en kontantinsats på cirka 250 000 kronor blir siffrorna istället:

  • Sparar vi 500 kronor i månaden tar det 30 år att få ihop pengarna som behövs
     
  • Sparar vi 1 000 kronor i månaden tar det 17 år att få ihop pengarna som behövs
     
  • Sparar vi 2 000 kronor i månaden tar det 10 år att få ihop pengarna som behövs
     
  • Sparar vi 3 000 kronor i månaden tar det 7 år att få ihop pengarna som behövs
     
  • Sparar vi 5 000 kronor i månaden tar det 4 år att få ihop pengarna som behövs


Lägg upp ett tydligt sparmål och gör en automatisk överföring till ditt sparande varje månad. Är det över 5 år tills du behöver pengarna är det viktigt att du sparar i fonder eller aktier på börsen. Det är där du kan få den avkastning som behövs för att nå ditt mål.

Är du däremot nära ditt mål och ska köpa en bostad inom fem år är det sparkontot som gäller. Risken är annars att ett oturligt börsfall gör att din kontantinsats minskar i värde.

Tips #2: Prioritera och få mer pengar över till kontantinsatsen

För att få ihop till en bostad som kostar ett par-tre miljoner och uppåt krävs det ett högt sparande för att få ihop till kontantinsatsen. Ett sätt att snabba på processen är att börja spara mer.

Det kan låta provocerande för den som upplever att man inte kan spara mer än vad man gör idag men många kan faktiskt göra mycket mer än de tror. Genom att minska ner eller helt ta bort vissa utgifter frigörs kapital som gör underverk för din dröm om ett eget boende.

Visste du att:

  • En lunch ute på stan fem dagar i veckan kan kosta över 20 000 kronor per år?
     
  • Många har saker för tiotusentals kronor som bara ligger och skräpar?
     
  • Snabbmat en gång i veckan kostar ungefär 5 000 kronor per år?
     
  • Säga upp en streamingtjänst och/eller tidning eller liknande kan spara tusenlappar varje år?
     
  • En läsk eller öl varje dag kostar närmare 4 000 kronor per år?
     
  • En kaffe på stan två gånger i veckan kan kosta 3 000 kronor per år?
     
  • Tre paket snus eller cigaretter i veckan kan kosta över 8 000 kronor per år?


Det går

Försök att slå undan bilden av att det inte går att spara pengar till kontantinsatsen. Det går. För de allra flesta. Vi har alla till synes små utgifter varje månad som blir en hel del under ett år. Vilka utgifter har du som egentligen inte ger dig något? Är de värda att offra drömmen om ett eget boende för?

Var ärlig mot dig själv och prioritera vad du lägger dina pengar på.

Om ditt mål är att få ihop till en kontantinsats…ja då är det kanske värt att göra lite uppoffringar ett antal år för att nå det målet? Det kanske innebär att du skippar utlandssemestrar en tid eller äter mindre ute på restaurang med mera.

Vad kan du göra i ditt liv som tar dig närmare målet?

Vi har samlat lite tips och råd om hur du kan spara pengar. Ta gärna en titt på dem för att få lite inspiration!


Tips #3: Öka dina inkomster

Förutom att dra ner på din konsumtion, för att kunna spara till din kontantinsats, är det smart att fundera lite på hur du kan öka dina inkomster.

Gör så här:

  • Se om du kan arbeta mer eller ta ett extrajobb en tid
     
  • Har du saker du kan sälja? Kanske ett förråd eller garderob fylld med saker du inte använder?
     
  • Kan du hyra ut något du inte använder? Kanske ett utrymme eller fordon?

Låt extrainkomsterna flyta rätt in på ditt sparande till kontantinsatsen.

Tips #4: Låna till kontantinsatsen

Vårt tredje och sista tips är för dig som behöver få ihop till en kontantinsats redan idag eller som sparat och gnetat men inte riktigt nått hela vägen fram. Det behöver du inte skämmas för. Faktum är att det är mycket vanligt att bostadsköpare behöver låna till kontantinsatsen efter att bolånetaket infördes år 2010.

Gör så här:


Guide lånad av finansportalen.se

Bolåneräntor - snitträntor & listräntor

Bolåneräntor

Här ser du bankernas aktuella bolåneräntor. Jämför listräntor och snitträntor för bolån.

Belåningsgrad

Med hjälp av din belåningsgrad kan vi visa relevanta bolag.

Ex. 3 000 000
kr

Hur mycket behöver du låna?

Fyll i din kontantinsats eller välj en belåningsgrad % för att se hur mycket du behöver låna.

Ex. 1 500 000
kr

Ex. 85 %
%

Välj...

Snitträntor är genomsnittet av de faktiskt erbjudna räntorna från banker för en viss månad
Listräntor innebär de räntor bankerna har som utgångspris
Snitträntor avser mars 2024
Bolag
3 mån
1 år
2 år
3 år
4 år
5 år
7 år
8 år
10 år
Klicka på den aktuella listräntan för att se den senaste ränteförändringen
SBAB bolån
SBAB bolån
4,74 %  Snittränta för SBAB bolån  (Mars 2024)
-0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,57 %
3,96 %  Snittränta för SBAB bolån  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,79 %  Snittränta för SBAB bolån  (Mars 2024)
-0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,69 %  Snittränta för SBAB bolån  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,65 %
3,59 %
-
3,74 %  Snittränta för SBAB bolån  (Mars 2024)
+0,05 procentenheter (sedan tidigare månad)
Till sidan
Landshypotek Bank
Landshypotek Bank
4,74 %
4,36 %  Snittränta för Landshypotek Bank  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,81 %
3,64 %  Snittränta för Landshypotek Bank  (Mars 2024)
+0,04 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,59 %  Snittränta för Landshypotek Bank  (Mars 2024)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,55 %  Snittränta för Landshypotek Bank  (Mars 2024)
+0,04 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
-
Till sidan
Hypoteket
Hypoteket
4,80 %  Snittränta för Hypoteket  (Mars 2024)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
4,64 %  Snittränta för Hypoteket  (Mars 2024)
+0,63 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,96 %  Snittränta för Hypoteket  (Mars 2024)
+0,17 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,67 %  Snittränta för Hypoteket  (Mars 2024)
-0,07 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
-
Till sidan
Danske Bank bolån
Danske Bank bolån
4,67 %  Snittränta för Danske Bank bolån  (Mars 2024)
-0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
Erbjudande till Saco/TCO medlemmar: 3,75% effektiv ränta gäller bolån på 4 000 000 kr bundet i 2 år och 60% belåningsgrad.
4,82 %  Snittränta för Danske Bank bolån  (Mars 2024)
+0,12 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,83 %  Snittränta för Danske Bank bolån  (Mars 2024)
-0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
Erbjudande till Saco/TCO medlemmar: 3,75% effektiv ränta gäller bolån på 4 000 000 kr bundet i 2 år och 60% belåningsgrad.
3,78 %  Snittränta för Danske Bank bolån  (Mars 2024)
+0,07 procentenheter (sedan tidigare månad)
Erbjudande till Saco/TCO medlemmar: 3,75% effektiv ränta gäller bolån på 4 000 000 kr bundet i 2 år och 60% belåningsgrad.
-
3,61 %  Snittränta för Danske Bank bolån  (Mars 2024)
-0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
-
Till sidan
Stabelo
Stabelo
4,74 %  Snittränta för Stabelo  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,61 %  Snittränta för Stabelo  (Mars 2024)
+0,09 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,94 %  Snittränta för Stabelo  (Mars 2024)
-0,14 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,76 %  Snittränta för Stabelo  (Mars 2024)
+0,04 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,77 %  Snittränta för Stabelo  (Mars 2024)
+0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
4,73 %
Skandia bolån
Skandia bolån
4,63 %  Snittränta för Skandia bolån  (Mars 2024)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,40 %
3,88 %  Snittränta för Skandia bolån  (Mars 2024)
-0,02 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,73 %  Snittränta för Skandia bolån  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,63 %  Snittränta för Skandia bolån  (Mars 2024)
+0,11 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
-
Swedbank
Swedbank
4,81 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
-0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,66 %
4,18 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
+0,07 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,96 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
+0,05 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,85 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
-0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,72 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
+0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,54 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
+0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,77 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
+0,44 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,79 %  Snittränta för Swedbank  (Mars 2024)
-0,12 procentenheter (sedan tidigare månad)
Ikano Bank
Ikano Bank
4,71 %  Snittränta för Ikano Bank  (Mars 2024)
+0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
Hos Ikano Bank kan du som är IKEA Family medlem få bättre ränta på ditt bolån, oavsett löptid.
4,19 %
3,91 %
3,70 %
Hos Ikano Bank kan du som är IKEA Family medlem få bättre ränta på ditt bolån, oavsett löptid.
-
-
-
-
-
Handelsbanken
Handelsbanken
4,75 %  Snittränta för Handelsbanken  (Mars 2024)
-0,02 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,60 %  Snittränta för Handelsbanken  (Mars 2024)
-0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,01 %
4,05 %  Snittränta för Handelsbanken  (Mars 2024)
+0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,83 %
-
3,98 %  Snittränta för Handelsbanken  (Mars 2024)
+0,14 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,00 %  Snittränta för Handelsbanken  (Mars 2024)
-0,19 procentenheter (sedan tidigare månad)
Nordea bolån
Nordea bolån
4,90 %  Snittränta för Nordea bolån  (Mars 2024)
-0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,68 %
4,12 %  Snittränta för Nordea bolån  (Mars 2024)
+0,04 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,98 %  Snittränta för Nordea bolån  (Mars 2024)
+0,04 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,93 %  Snittränta för Nordea bolån  (Mars 2024)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,71 %  Snittränta för Nordea bolån  (Mars 2024)
-0,04 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,74 %  Snittränta för Nordea bolån  (Mars 2024)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
SEB
SEB
4,78 %  Snittränta för SEB  (Mars 2024)
-0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,43 %  Snittränta för SEB  (Mars 2024)
+0,05 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,88 %  Snittränta för SEB  (Mars 2024)
+0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,67 %  Snittränta för SEB  (Mars 2024)
+0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,45 %  Snittränta för SEB  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,59 %  Snittränta för SEB  (Mars 2024)
+0,11 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
3,63 %
ICA Banken
ICA Banken
4,90 %  Snittränta för ICA Banken  (Mars 2024)
+0,06 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,35 %  Snittränta för ICA Banken  (Mars 2024)
-0,07 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,76 %  Snittränta för ICA Banken  (Mars 2024)
-0,39 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
-
-
-
-
Länsförsäkringar
Länsförsäkringar
4,69 %  Snittränta för Länsförsäkringar  (Mars 2024)
+0,01 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,36 %  Snittränta för Länsförsäkringar  (Mars 2024)
+0,03 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,15 %  Snittränta för Länsförsäkringar  (Mars 2024)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,97 %  Snittränta för Länsförsäkringar  (Mars 2024)
+0,02 procentenheter (sedan tidigare månad)
3,82 %  Snittränta för Länsförsäkringar  (Mars 2024)
-0,07 procentenheter (sedan tidigare månad)
4,00 %  Snittränta för Länsförsäkringar  (Mars 2024)
+0,14 procentenheter (sedan tidigare månad)
-
-
-
SBAB bolån
SBAB bolån
5,02 %  Listränta för SBAB bolån  (2024-03-19)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,77 %  Listränta för SBAB bolån  (2024-03-19)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,31 %  Listränta för SBAB bolån  (2024-01-22)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,13 %  Listränta för SBAB bolån  (2023-12-18)
-0,45 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,00 %  Listränta för SBAB bolån  (2023-12-18)
-0,45 procentenheter (sedan tidigare ränta)
3,96 %  Listränta för SBAB bolån  (2023-12-18)
-0,45 procentenheter (sedan tidigare ränta)
3,96 %  Listränta för SBAB bolån  (2023-12-18)
-0,45 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
3,96 %  Listränta för SBAB bolån  (2023-12-18)
-0,45 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Till sidan
Räkneexempel: Bolån: 1 000 000 kr, Ränta: 4,77 %**, Effektiv ränta: 4,88 % , Räntekostnad per månad: 3 975 kr, Amortering per månad: 2 084 kr***, Summa per månad: 6 059 kr, Sammanlagt belopp du betalar under lånets löptid: 1 955 987 kr, Sammanlagd räntekostnad du betalar under lånets löptid: 955 987 kr, Antal avbetalningar: 480. Andra kostnader: Uppläggningsavgifter: 0 kr, Aviavgifter (autogiro, e-faktura, SBAB-giro): 0 kr, Aviavgifter (pappersfaktura): 25 kr/mån Räkneexemplet förutsätter att kund valt att betala med autogiro eller e-faktura. **3 mån bindningstid, 70 % belåningsgrad och 1 miljon kr i lånevolym augusti 2023. ***Beräknad på en rak amortering med 40 års löptid.
Landshypotek Bank
Landshypotek Bank
5,00 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-04-03)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,84 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-02-07)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,29 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-02-07)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,22 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-04-03)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,12 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-03-07)
+0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,06 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-04-03)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
3,99 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-04-03)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,09 %  Listränta för Landshypotek Bank  (2024-04-03)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Till sidan
Räkneexempel: Lånebelopp: 1 500 000 kr, Återbetalning: 50 år, Antal avbetalningar: 600 st, Uppläggningsavgift: 0 kr*, Aviavgift: 0 kr (autogiro), Nominell ränta: (3 mån) 4,52 %, Effektiv ränta: 4,62 % , Totalt att betala: 3 197 825 kr. Första månadsbetalningen blir 8 150 kr** före skattereduktion. Räkneexemplet baseras på ett bolån med belåningsgrad upp till 60 % med tre månaders bindningstid per den 3 april 2024. *Exemplet visar kostnaden för flytt av bolån där ingen ansökan om lagfart eller nya pantbrev behövs. **Inklusive amortering 2 500 kr.
Hypoteket
Hypoteket
4,76 %  Listränta för Hypoteket  (2024-04-12)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,65 %  Listränta för Hypoteket  (2024-02-10)
-0,06 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,13 %  Listränta för Hypoteket  (2024-04-12)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
3,98 %  Listränta för Hypoteket  (2024-04-12)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
3,81 %  Listränta för Hypoteket  (2024-04-12)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
-
-
Till sidan
Räkneexempel: Ett bolån på 1 000 000 kr med 4,85 % rörlig ränta (4,96% effektiv ränta) ger räntekostnad 4 042 kr och rak amortering 2 778 kr per månad. Totalt 6 820 kr per månad, (före ev. skatteavdrag). Räntekostnaden sjunker varje månad i takt med att lånet amorteras ned. Total kostnad att betala under lånets löptid (30 år) är 1 999 998 varav 999 998 kr är ränta om räntan är oförändrad under lånets löptid. Antal avbetalningar är 360. Inga avgifter tillkommer. 2024-02-09.
Danske Bank bolån
Danske Bank bolån
5,79 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2023-12-08)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Erbjudande till Saco/TCO medlemmar: 3,75% effektiv ränta gäller bolån på 4 000 000 kr bundet i 2 år och 60% belåningsgrad.
4,89 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2024-02-09)
-0,25 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,59 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2024-02-09)
-0,14 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Erbjudande till Saco/TCO medlemmar: 3,75% effektiv ränta gäller bolån på 4 000 000 kr bundet i 2 år och 60% belåningsgrad.
4,09 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2024-02-09)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Erbjudande till Saco/TCO medlemmar: 3,75% effektiv ränta gäller bolån på 4 000 000 kr bundet i 2 år och 60% belåningsgrad.
4,19 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2024-02-09)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
3,99 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2024-02-09)
-0,17 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
-
3,92 %  Listränta för Danske Bank bolån  (2024-02-09)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Till sidan
Räkneexempel: För ett bolån på 4 000 000 kr (2024-03-20). Om du har ett bolån på 4 000 000 kr med 3.69% bunden ränta i 2 år där belåningsgraden är 60% av bostadens värde och återbetalningstiden är 50 år blir den effektiva räntan 3.75%. Din första månadsbetalning blir 18 967 kr, där 6 667 kr av det beloppet är amortering. Vid en oförändrad ränta på 3.75% under hela återbetalningstiden blir det totala beloppet att betala 7 696 151 kr. Antalet avbetalningar blir 600 stycken och Danske Bank tar inte ut några avgifter för avisering vid automatisk betalning, ordinarie kostnad 15 kr. Krediten förutsätter att banken erhåller panträtt i bostaden. Har du inkomst i annan valuta än lånet kan förändringar i valutakurser komma att påverka de belopp som ska betalas. Aktuell ränta baseras på din belåningsgrad och sätts på utbetalningsdagen.
Stabelo
Stabelo
4,74 %  Listränta för Stabelo  (2024-01-12)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,52 %  Listränta för Stabelo  (2024-02-13)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
3,94 %  Listränta för Stabelo  (2024-03-13)
-0,11 procentenheter (sedan tidigare ränta)
3,88 %  Listränta för Stabelo  (2024-03-13)
+0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
3,75 %  Listränta för Stabelo  (2023-12-19)
-0,19 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
-
3,94 %  Listränta för Stabelo  (2024-02-13)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: Årsränta per den 2024-01-12. Kreditgivare: Stabelo AB. Ex: Bolån på 1 000 000 kronor med 3-månaders rörlig ränta på 4.74 % (effektiv ränta 4.84 % per år) med 30 år rak amortering om 2 778 kr/mån , ger totalt 1 712 917 kr att återbetala i 360 månadsbetalningar, varav 712 917 kr ränta om räntan är oförändrad under lånets löptid (30 år). Den första månadsbetalningen blir då 6 728 kr vilket motsvarar en räntekostnad om 3 950 kr och en amortering på 2 778 kr.
Skandia bolån
Skandia bolån
5,54 %  Listränta för Skandia bolån  (2024-02-15)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
5,19 %  Listränta för Skandia bolån  (2024-03-15)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,74 %  Listränta för Skandia bolån  (2024-03-15)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,54 %  Listränta för Skandia bolån  (2024-03-15)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,35 %  Listränta för Skandia bolån  (2024-03-15)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
-
-
Räkneexempel: Bostadens pris: 3 000 000 kr, Lånebelopp, 85 % av priset: 2 550 000 kr, Insats, 15 % av priset: 450 000 kr, Åter­betalningstid: 50 år, Antal avbetalningar (vid månads­­betalning): 600, Avgifter vid autogiro: 0 kr, Ränta*: 4,68 %, Effektiv ränta*: 4,78%, Totalt belopp att betala* Före skatte­reduktion på räntan 5 538 480 kr. Första månads­­betalningen: 14 195 **, *Detta är ett räkneexempel på vårt bolån där vi använt snitträntan för januari 2024 för lån med 3 månaders bindningstid som exempelränta. ** Inklusive amortering på 4 250 kr. 2024-02-01
Swedbank
Swedbank
5,94 %  Listränta för Swedbank  (2023-09-22)
+0,25 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,99 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,64 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,42 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,29 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,19 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,19 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,14 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,09 %  Listränta för Swedbank  (2023-12-21)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: Ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, till 5,94 % ränta (3 mån bunden, listränta senast ändrad 23-09-22), med rak amortering återbetalningstid 50 år, effektiv ränta: 6,10 %(ej Nyckelkund 6,11 %). Första månadsbetalningen inklusive amortering är 6 617 kronor, sista månadsbetalningen inklusive amortering är 1 675 kronor, totalt belopp att betala om räntan är oförändrad under lånets löptid är 2 487 475 kronor. Antalet avbetalningar är 600 stycken. För ej Nyckelkund tillkommer uppläggningsavgift på 650 kronor. Vid postala avier tillkommer en kostnad på 45 kronor i aviavgift.
Ikano Bank
Ikano Bank
5,28 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-04-13)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Hos Ikano Bank kan du som är IKEA Family medlem få bättre ränta på ditt bolån, oavsett löptid.
4,65 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,16 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,40 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,07 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,30 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Hos Ikano Bank kan du som är IKEA Family medlem få bättre ränta på ditt bolån, oavsett löptid.
4,07 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,07 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,12 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,18 %  Listränta för Ikano Bank  (2024-02-24)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 4,72 % rörlig ränta blir den effektiva räntan 4,82 % . Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 13 422 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 419 933 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2023-09-07.
Handelsbanken
Handelsbanken
5,94 %  Listränta för Handelsbanken  (2023-10-02)
+0,25 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,94 %  Listränta för Handelsbanken  (2024-01-03)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,64 %  Listränta för Handelsbanken  (2024-01-03)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,39 %  Listränta för Handelsbanken  (2024-01-03)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,18 %  Listränta för Handelsbanken  (2024-01-03)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,19 %  Listränta för Handelsbanken  (2024-01-03)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,19 %  Listränta för Handelsbanken  (2024-01-03)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: För ett bolån på 1 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 50 år och månadsvis betalning med 5% ränta blir den effektiva räntan 5,12 %. Den första månadsbetalningen inklusive amortering blir i ovan exempel 5 834 kr, och totalt belopp att betala om lånet behålls i 50 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 2 251 817 kr. Antalet månadsbetalningar är då 600 stycken.
Nordea bolån
Nordea bolån
5,99 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-10-03)
+0,25 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,99 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-12-18)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,64 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-12-18)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,44 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-12-18)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,34 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-12-18)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,19 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-12-18)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,19 %  Listränta för Nordea bolån  (2023-12-18)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
Räkneexempel: Med ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, en rak amortering på 50 år, en ränta på 5,99 % procent och e-låneavi så blir den effektiva räntan 6,16 % procent per 2023-10-03. Den första månadsbetalningen blir då 6 658 kronor och lånet har 600 återbetalningar. Beräkningen är gjord utifrån Konsumentverkets riktlinjer. Det totala beloppet som ska återbetalas är 2 499 996 kronor.
SEB
SEB
5,99 %  Listränta för SEB  (2023-09-27)
+0,25 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,99 %  Listränta för SEB  (2024-01-12)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,64 %  Listränta för SEB  (2024-01-12)
-0,30 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,44 %  Listränta för SEB  (2024-01-12)
-0,30 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,19 %  Listränta för SEB  (2024-01-12)
-0,30 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,19 %  Listränta för SEB  (2024-01-12)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,29 %  Listränta för SEB  (2023-07-14)
+0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: Med ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, en rak amortering på 50 år, en ränta på 4,99 procent och automatisk betalning så blir den effektiva räntan 5,11 % . Den första månadsbetalningen blir då 5 825 kronor. Om räntan är oförändrad under lånets amorteringstid (50 år) blir det sammanlagda beloppet du betalar 2 249 330 kronor före skattereduktion. Efter en skattereduktion på 30 procent blir det totala sammanlagda beloppet 1 874 531 kronor. Antalet avbetalningar har då varit 600 stycken. 2023-10-01.
ICA Banken
ICA Banken
5,24 %  Listränta för ICA Banken  (2024-04-17)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,94 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,43 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,40 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,35 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,30 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,35 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,37 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,37 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,42 %  Listränta för ICA Banken  (2024-02-26)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: Totalt belopp att betala för ett bolån på 1 000 000 kr med rak amortering i 30 år, 3 månaders rörlig ränta på 5,24 %, effektiv ränta 5,37 %, blir 1 786 000 kronor. Det motsvarar i snitt 4 974 kr per månad under 359 månader. Detta under förutsättning att räntan är oförändrad under hela lånets löptid (30 år). Årsränta per 2024-04-17
Länsförsäkringar
Länsförsäkringar
5,94 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,05 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,94 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,64 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,10 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,40 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,24 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,20 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,19 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
4,20 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
-
4,25 %  Listränta för Länsförsäkringar  (2024-01-05)
-0,15 procentenheter (sedan tidigare ränta)
Räkneexempel: Med ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, en rak amortering på 50 år, en ränta på 3,45% (baserad på snittränta 3 månaders bindning 221216) och automatisk betalning så blir den effektiva räntan 3,51 % . Den första månadsbetalningen blir då 4 542 kronor.
Om räntan är oförändrad under lånets amorteringstid (50 år) blir det sammanlagda beloppet du betalar 1 878 963 kronor före skattereduktion. Antalet avbetalningar har då varit 600 stycken.

Inga sökresultat, prova att ändra filtreringen

Bolån för dig som har svårt att få lån

Här ser du en översikt av aktörer som erbjuder bolån till dig som har svårt att få lån. Snitträntan avser mars.

Bolag Snittränta Avgifter Krav på säkerhet Säkerhet
Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Marginalen 6,69 % Kredithanteringsavg. 3500kr, Upplägg.avg 1000kr Ev.räntepåslag Till sidan
Räkneexempel: Ett standardlån på 1 500 000 kr med vår nominella exempelränta på 6,80 %, löptid på 50 år och månatlig amortering ger en effektiv ränta på 7,06 %, inkl. uppläggningsavgift 1 000 kr, kredithanteringsavgift 3 500 kr och aviavgift 15 kr. Antal betalningar är 600 och om räntan är oförändrad under lånets löptid så är genomsnittlig månadskostnad 6 780 kr/mån, totalt belopp att betala är 4 067 750 kr. Exemplet uppdaterat januari 2024.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Missa inte ersättning från din villaförsäkring

2 minuters läsning

Villaförsäkringen kan ge dig ersättning för skador på din villa, din tomt och fasta installationer såsom garage och uthus   Villaförsäkringen omfattar skada från brand, översvämning, nedfallna träd samt skador på k&o...

Föregående artikel
När ditt barn gjort köp som du inte godkänt - vad gäller?
7 minuters läsning