Jobba extra. Detta gäller angående lön, skatt, studier och pension

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Jobba extra. Detta gäller angående lön, skatt, studier och pension

När du arbetar extra finns det några punkter du behöver tänka på till exempel: Har företaget du ska jobba för kollektivavtal, måste du betala skatt och hur mycket får du tjäna om du samtidigt har studiemedel.

Tänk på detta när du jobbar extra:
 
  • Gå inte med på att provjobba gratis. Du ska alltid få lön.
     
  •  Undersök om företaget du ska arbeta på har kollektivavtal. Ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan dig (genom facket) och arbetsgivaren som styr arbetstider och löner. Om företaget inte har kollektivavtal är det lagar, såsom arbetsmiljölagen, arbetstidslagen och diskrimineringslagen, som reglerar dina rättigheter. Och det finns ingen lag om minimilön.
     
  • Begär ett skriftligt anställningsavtal. Du har rätt till ett skriftligt anställningsavtal om du arbetar mer än en månad. Och glöm inte att begära ett arbetsintyg när arbetet är klart. Det är bra att ha inför framtida jobbansökningar.
     
  • Begär utbetalning av lön utan skatteavdrag…Om du tjänar mindre än 19 670 kronor (2019) behöver du inte betala skatt. För att din arbetsgivare inte ska göra något skatteavdrag fyller du i ett så kallat intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag och lämnar det till arbetsgivaren. Det är alltså något du själv behöver göra för att inte behöva ligga ute med skatten till efter deklarationen.
     
  • … eller jämka. Om du tjänar 19 670 kronor eller mer (2019) ska du betala skatt på hela beloppet. Eftersom din skatt är lägre när du inte tjänar så mycket som du gör om du jobbar hela året kan du lämna in en ansökan om jämkning till Skatteverket. Att jämka är att justera skattesatsen efter hur mycket man tror att man kommer att tjäna. Lämna sedan in beslutet du får från Skatteverket till din arbetsgivare, helst innan du börjar jobba. Missar du det kommer det att dras onödigt mycket skatt som du inte får tillbaka förrän efter deklarationen.
     
  • Om du studerar på heltid får du tjäna upp till 90 000 kronor per kalenderhalvår utan att studiestödet påverkas. Om din inkomst är högre än det så kallade fribeloppet har du inte rätt till lika mycket bidrag och lån.
     
  • Sist men inte minst: du tjänar på att betala skatt. Upp till en inkomst på 200 000 kronor per år får du till och med mer pengar avsatt i pension än vad du betalar i skatt. Tjänar du exempelvis 20 000 kronor kommer du att få betala cirka 1 400 kronor i skatt (du betalar cirka 7 procent i skatt på en så låg inkomst) samtidigt som du får en pensionsavsättning på 3 700 kronor (20 000 × 18,5 procent).
     

Här gästar jag Charlie och Mathias från podden Ekonomi PÅ RIKTIGT och pratar om extrajobb (3:49 min).

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Säkraste bilen 2019 – Topplistan över krocksäkra bilar i Sverige

1 minuts läsning

Toyota Rav4. Där har vi den. Säkraste bilen 2019. Åtminstone om vi får tro Folksam som låtit analysera statistik från verkliga trafikolyckor och krocktester. Den japanska SUVen kan stoltsera med att vara 52 procent säkrare än medelbilen och i och med...

Föregående artikel
Missa inte ersättning från din villaförsäkring
1 minuts läsning