Så har privatlånen påverkats av styrräntan

Sharon Lavie
Sharon Lavie
2 minuters läsning
Så har privatlånen påverkats av styrräntan

Senaste halvårets räntehöjningar har uppmärksammats främst i samband med bolånen men även privatlån och leasing har påverkats. De privatlån som finns på marknaden har idag rörlig ränta som förvånande nog har påverkats diametralt olika av den höjda styrräntan beroende på lånesumma, det visar statistik från Lendo.

Tittar man retroaktivt ett år, sedan november 2021, så har styrräntan slagit olika hårt beroende på hur stort lån man tagit. De som fått den mest markanta räntehöjningen är små lån upp till 50 000 kronor. Här har räntorna stigit från i genomsnitt 13,62 % i november 2021 till hela 15,93% i november 2022, en ökning med 2,31 procentenheter vilket är mer än vad styrräntan har ökat. Den bästa genomsnittliga räntan på 7,5% får de som har en lånesumma mellan 300 000 - 350 000 kr, räntan har faktiskt minskat med knappt 0,11 procentenheter från 7,61% i november 2021.

Även de som lånar mellan 100 000 och 149 000 har fått lägre ränta än för ett år sedan. Där har den genomsnittliga räntan sjunkit det senaste året med 0,18 procentenheter. De allra största lånen på över 550 000 kronor har fått räntehöjningen motsvarande 1,16 procentenheter.

Långivare har all rätt att höja räntorna när deras upplåningskostnader ökar, vilket de gör när Riksbanken höjer styrräntan. Samtidigt så är räntesättningen individuell och beror mycket på risken långivaren bedömer att han tar för att låna ut pengar.

Hur påverkar det låntagaren?


Just nu ser vi stora skillnader i hur bankerna agerar, vissa har höjt räntorna flera gånger i år och andra har inte gjort några större prisjusteringar. Att räntorna stigit mer på just lägre lånesummor kan ha en möjlig förklaring i att de som lånar lägre belopp utan säkerhet oftast har en svagare ekonomi och därför ses som extra riskfylld grupp när övriga kostnader i samhället ökar.

Trots räntehöjningarna har intresset för att låna pengar och därmed antalet lånsökande ökat under senaste året. Samtidigt har andelen beviljade lån minskat. En tolkning skulle kunna vara att hushållens marginaler har minskat och fler överväger att låna pengar för att klara av sina kostnader. Genom att jämför långivare kan låntagaren alltid känna sig trygg med att hen får det erbjudandet som är bäst bland de banker och långivare jämförelsetjänsten samarbetar med.

De som redan har flera lån och krediter sedan tidigare kan istället för att ta nya lån överväga om det lönar sig att samla dessa till ett lån och på så sätt sänka kreditkostnaderna och kanske skapa det utrymmet som behövs utan att låna mer. Då är det bra att man ser över återbetalningstiden samt att man amorterar ner lånet så man kan bli av med det.

Jämför privatlån och byt idag

Swedbank
Swedbank

Swedbank

Låna 20 000 - 500 000 kronor utan säkerhet. Ansök om Privatlån med Mobilt BankID och få besked online.

Läs mer
Effektiv ränta
* 8,05 - 19,47 
Läs mer
Marginalen privatlån
Marginalen privatlån

Marginalen privatlån

Låna upp till 350.000 kr till utan säkerhet och använd pengarna till det du behöver.

Läs mer
Effektiv ränta
7.12 - 20.49
Läs mer
Avida Finans privatlån
Avida Finans privatlån

Avida Finans privatlån

Avida Finans tittar mer på din framtida betalningsförmåga än din ekonomiska historik. Betalningsanmärkningar behöver t ex inte vara något problem. Ansök om vår snabba o trygga kredit!

Läs mer
Effektiv ränta
8.29 - 29.50
Läs mer
Coop Privatlån
Coop Privatlån

Coop Privatlån

Med Coop Privatlån kan du låna upp till 600 000 kr utan säkerhet med schyssta villkor och bra ränta. Är du Coop-medlem får du 1 %-enhet lägre ränta. Med vårt flexibla lån kan du exempelvis ändra din månadskostnad och ansöka om att höja ditt lån. Som kund kan du vara trygg med att du har en av marknadens lägsta räntor på ditt privatlån med vår räntegaranti. Ansök enkelt och få ditt erbjudande direkt!

Läs mer
Effektiv ränta
5.33 - 25.46
Läs mer
Lån & Spar Bank privatlån
Lån & Spar Bank privatlån

Lån & Spar Bank privatlån

Vi är den digitala banken för dig som vill ha en enkel och smidig bankvardag. Hos oss kan du låna till din renovering, ditt bilköp eller samla dina andra lån och krediter.
Ansök om ett lån som tar dig hela vägen.

Läs mer
Effektiv ränta
* 6,21 - 13,41 
Läs mer

* Dessa räntor är exempelräntor. För mer info, se respektive banks hemsida.

Sharon Lavie

Om skribenten

Sharon Lavie, Sparekonom Lendo

Sharon Lavie är sparekonom på Lendo och har jobbat med privatekonomi och konsumenträtt i 19 år. Med lång erfarenhet av arbete på Konsumentverket och dessförinnan som både budget-och skuldrådgivare och konsumentvägledare är hennes ambition att kunna hjälpa dig fatta kloka beslut kring din ekonomi och stärka dina konsumentkunskaper.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Skicka pengar utomlands - Så fungerar det

3 minuters läsning

Så skickar du pengar utomlands Det enklaste och säkraste sättet att skicka pengar utomlands är genom att använda dig av antingen en bank eller ett företag som specialiserat sig på utlandsbetalningar såsom Western Union eller Wise. Så h...

Föregående artikel
Bestrida en faktura - Så gör du på bästa sätt
5 minuters läsning