Sparkonton utan insättningsgaranti förbjuds

Spara pengar / Sparkonto /
Sparkonton utan insättningsgaranti förbjuds

Från och med januari kommer sparkonton utan insättningsgaranti inte finnas kvar. I förra veckan fattade regeringen beslut om att inlåningsföretag som saknar banktillstånd måste avveckla verksamheten.

Idag finns det ett antal aktörer som erbjuder sparkonton med en rörlig ränta på runt 5 procent (att jämföra med 1 procent som är den högsta rörliga ränta du idag kan få på ett konto med insättningsgaranti).

Bakgrunden till beslutet är att många kunder inte är medvetna om den risk det innebär att ha sina pengar på ett konto som inte omfattas av insättningsgarantin. 

“Det har varit svårt för konsumenterna att uppfatta skillnaden mellan de olika alternativen, man har inte förstått riskerna. Vi har tyvärr sett exempel där bolag inte har varit stabila och nu stärker vi skyddet så att sparare inte riskerar att bli av med sina insättningar”, säger Per Bolund.

Vid utgången av 2021 ska pengarna betalas tillbaka till spararna

Förbudet betyder att antingen avvecklar de här bolagen sin verksamhet och ger tillbaka pengarna till spararna eller så ansöker de om banktillstånd. Ambitionen är att den nya lagen träder i kraft i januari 2021.

“Huvudregeln är att inlåning ska bedrivas av banker. Vill de fortsätta bedriva sin verksamhet måste de ha ett banktillstånd, där kraven på löpande tillsyn från myndigheter är helt annorlunda och där insättningarna omfattas av insättningsgarantin” säger Per Bolund.

Insättningsgarantin innebär att om banken/sparinstitutet som du har pengar hos skulle gå i konkurs är du garanterad att få tillbaka dina pengar upp till 950 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom tjugo arbetsdagar från den dag då insättningsgarantin trätt in.

Idag får du ingen ränta på ditt sparkonto hos storbanken. Det finns dock ett antal sparkonton där du idag kan få en ränta upp till 1 procent. Du ser alla konton här nedan.


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Bmw 320d xdrive
  • Lägst årskostnad 26 508 kr
  • Högst årskostnad 35 574 kr
  • Att spara 9 066 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Varningen: Minusränta på våra sparkonton.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Ditt bolån. Ekonomiskolan del 8.
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el
Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin