Sparkonton utan insättningsgaranti förbjuds

Sparkonton utan insättningsgaranti förbjuds

Från och med januari kommer sparkonton utan insättningsgaranti inte finnas kvar. I förra veckan fattade regeringen beslut om att inlåningsföretag som saknar banktillstånd måste avveckla verksamheten.

Idag finns det ett antal aktörer som erbjuder sparkonton med en rörlig ränta på runt 5 procent (att jämföra med 1 procent som är den högsta rörliga ränta du idag kan få på ett konto med insättningsgaranti).

Bakgrunden till beslutet är att många kunder inte är medvetna om den risk det innebär att ha sina pengar på ett konto som inte omfattas av insättningsgarantin. 

“Det har varit svårt för konsumenterna att uppfatta skillnaden mellan de olika alternativen, man har inte förstått riskerna. Vi har tyvärr sett exempel där bolag inte har varit stabila och nu stärker vi skyddet så att sparare inte riskerar att bli av med sina insättningar”, säger Per Bolund.

Vid utgången av 2021 ska pengarna betalas tillbaka till spararna

Förbudet betyder att antingen avvecklar de här bolagen sin verksamhet och ger tillbaka pengarna till spararna eller så ansöker de om banktillstånd. Ambitionen är att den nya lagen träder i kraft i januari 2021.

“Huvudregeln är att inlåning ska bedrivas av banker. Vill de fortsätta bedriva sin verksamhet måste de ha ett banktillstånd, där kraven på löpande tillsyn från myndigheter är helt annorlunda och där insättningarna omfattas av insättningsgarantin” säger Per Bolund.

Insättningsgarantin innebär att om banken/sparinstitutet som du har pengar hos skulle gå i konkurs är du garanterad att få tillbaka dina pengar upp till 950 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom tjugo arbetsdagar från den dag då insättningsgarantin trätt in.

Idag får du ingen ränta på ditt sparkonto hos storbanken. Det finns dock ett antal sparkonton där du idag kan få en ränta upp till 1 procent. Du ser alla konton här nedan.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

I tider av börsosäkerhet är det bästa att fortsätta månadsspara

1 minuts läsning

I tider av osäkerhet är det som sparare lätt att avskräckas av hastiga upp- och nedgångar, och möblera om i sitt sparande. Oftast är det bättre att göra helt tvärtom, det vill säga att fortsätta med sitt regelbundna sparande. Allra hels...

Föregående artikel