Sparkonton utan insättningsgaranti förbjuds

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Sparkonton utan insättningsgaranti förbjuds

Från och med januari kommer sparkonton utan insättningsgaranti inte finnas kvar. I förra veckan fattade regeringen beslut om att inlåningsföretag som saknar banktillstånd måste avveckla verksamheten.

Idag finns det ett antal aktörer som erbjuder sparkonton med en rörlig ränta på runt 5 procent (att jämföra med 1 procent som är den högsta rörliga ränta du idag kan få på ett konto med insättningsgaranti).

Bakgrunden till beslutet är att många kunder inte är medvetna om den risk det innebär att ha sina pengar på ett konto som inte omfattas av insättningsgarantin. 

“Det har varit svårt för konsumenterna att uppfatta skillnaden mellan de olika alternativen, man har inte förstått riskerna. Vi har tyvärr sett exempel där bolag inte har varit stabila och nu stärker vi skyddet så att sparare inte riskerar att bli av med sina insättningar”, säger Per Bolund.

Vid utgången av 2021 ska pengarna betalas tillbaka till spararna

Förbudet betyder att antingen avvecklar de här bolagen sin verksamhet och ger tillbaka pengarna till spararna eller så ansöker de om banktillstånd. Ambitionen är att den nya lagen träder i kraft i januari 2021.

“Huvudregeln är att inlåning ska bedrivas av banker. Vill de fortsätta bedriva sin verksamhet måste de ha ett banktillstånd, där kraven på löpande tillsyn från myndigheter är helt annorlunda och där insättningarna omfattas av insättningsgarantin” säger Per Bolund.

Insättningsgarantin innebär att om banken/sparinstitutet som du har pengar hos skulle gå i konkurs är du garanterad att få tillbaka dina pengar upp till 950 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom tjugo arbetsdagar från den dag då insättningsgarantin trätt in.

Idag får du ingen ränta på ditt sparkonto hos storbanken. Det finns dock ett antal sparkonton där du idag kan få en ränta upp till 1 procent. Du ser alla konton här nedan.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fler hushåll tror på stigande priser och FI uppmanar oss att byta bank!

1 minuts läsning

Enligt SEB:s Boprisindikator för september tror allt fler hushåll på stigande priser.  Andelen hushåll som tror på stigande priser har ökat med 3 procentenheter till 55 procent.   Andelen hushåll som tror på sjunkande priser har sj...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)