Ekonomiskolan del 1: Budget

Ekonomiskolan /
Ekonomiskolan del 1: Budget

Att göra en budget kan vara det bästa du kan göra för din ekonomi. Att se svart på vitt vad som kommer in och vad som går ut kommer att ge dig kontroll. Kontroll över var du lägger dina pengar och en möjlighet till att lägga dem där de gör mest nytta och ger dig mest glädje.

Du kanske tycker att det är värt att ta bilen till jobbet varje dag – eller så ser du svart på vitt, när din budget är gjord, att det kostar dig 20 000 kronor om året och vill hellre lägga de pengarna på ett sparande eller på semestern. Det handlar alltså dels om att lägga pengarna där du tycker att de gör mest nytta, dels om att få ner kostnaderna för det du väljer att prioritera.                                 

Leta fram informationen

Börja med att leta fram information om de pengar som kommer in varje månad, till exempel lön, bidrag och aktieutdelningar. Ange inkomsterna efter skatt så att du ser din disponibla inkomst, det vill säga de pengar du kan spendera.        

Se sedan över alla pengar som går ut, till exempel räntor, amortering, transport, nöje, kläder, mat och sparande. Genom att gå igenom dina kontoutdrag från banken kan du hitta både inkomster och utgifter. De rörliga kostnaderna (utgifter som varierar varje månad) kan du hitta och uppskatta genom att titta på kontoutdragen. Ungefär hur mycket köper du mat för varje månad? Hur mycket går åt till kläder? Gå ett år tillbaka så att du får med sådant som du inte har utgifter för varje månad och inkomster som kommer mer sällan.             

Kvitton

Sammanställ
        

Skriv ner allt i en Excelfil, i en app eller på ett vanligt papper. Välj det sätt du känner dig mest bekväm med. Det viktigaste är att göra det. Gör budgeten månadsvis och för kostnader som inte är månadsvisa kan du dela årskostnaden med tolv för att få fram en ungefärlig siffra.                

Studera resultatet    

Hur tycker du att det ser ut? Är det så här du vill spendera dina pengar? Räcker ditt sparande till en buffert och till inköpet du vill göra framöver? Om så inte är fallet, kan du göra något åt pengarna som kommer in? Kanske sälja saker du inte behöver? Och vilka utgifter kan du få ner kostnaden för eller kanske till och med bli av med? Kan du förhandla om dina avtal? Kan du ta med matlåda till jobbet?  

Fundera över vad du skulle vilja lägga mer pengar på. Hur mycket mer måste du få in varje månad? Alternativt hur mycket måste du spara på andra utgifter? Små justeringar kan ge stor effekt, framför allt på sikt.

Gör en plan och följ upp            

Gör en plan för att öka dina inkomster och minska dina utgifter. Skriv ner några åtgärder som du tror kan ge effekt. Försök uppskatta hur mycket varje åtgärd skulle kunna ge.

Allt det här kommer du att få hjälp med i Ekonomiskolan. Just nu behöver du endast skriva ner hur det ser ut idag dvs vilka inkomster och utgifter du har just nu. 

Under tiden du följer Ekonomiskolan kan du gå tillbaka till din budget och göra ändringar. Att följa upp budgeten är nämligen viktigt. Dina inkomster kanske har förändrats? Och kanske vill du prioritera om bland utgifterna du har. Ge din budget några minuter någon gång om året och ge den lite extra uppmärksamhet när du står inför stora förändringar såsom ett nytt jobb med en ny lön, föräldraledighet eller en ny bostad. Då är din budget ett viktigt verktyg för att snabbt kunna se om och hur in­komster och utgifter går ihop. 

Poster din budget kan innehålla: 

Inkomster: Lön, förmåner, arbetslöshetsersättning, föräldrapenning, sjukersättning, pension, vårdbidrag, studiestöd, underhållsbidrag, bostadsbidrag och kapitalinkomster.

Utgifter: Bostad (avgift, värme, el, sophämtning, reparationer, försäkring, ränta och amortering) och resor (bil, månadskort, cykel).

Sparande: Pensionssparande, buffertsparande, barnspar och långsiktigt sparande.

Andra fasta kostnader: Studielån och andra lån, övriga försäkringar, barnomsorg, prenumerationer, abonnemang, träningskort och a-kassa.

Andra rörliga kostnader: Mat och godis, kläder och skor, fritid och nöjen, hygienartiklar    , förbrukningsvaror, läkarkostnader och julklappar.                

Budget

Checklista Budget:
                

 • Bestäm var du vill skriva ner din budget: i Excel, i en app eller på papper.
      

 • Skriv ner vilka inkomster du har. Om du är osäker, logga in på den bank dit dina inkomster går och se vad du i genomsnitt får ut varje månad. Logga in på din bank och titta på kontoutdragen från ett år tillbaka för att få koll på hur mycket du spenderar varje månad och på vad.        
          

 • När du har allt framför dig, fundera på om det är så du vill spendera dina pengar. Finns det några utgifter du vill och kan bli av med? Finns det några utgifter du kan minska? Har du ett sparande? Skriv ner dessa och återkom till dem när du gått vidare i Ekonomiskolan.
                  

 • Belöna dig själv för att du nu har en budget och därmed koll på dina inkomster och utgifter. Du är igång! På väg mot en bättre ekonomi!

Gå gärna in på Hallå konsuments budgetkalkyl för att göra en budget online.

 

Mer information om ekonomiskolans 12 delar hittar du här: Compricers ekonomiskola.

Mer information runt de olika stegen i ekonomiskolan hittar du också i boken: Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv som du hittar här: Bokus. Finns även som ljudbok.

 

Läs vidare


Nästa artikel

Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Nyheter för din plånbok
Har du koll på vilket skydd du har för dina besparingar och värdepapper vid en banks konkurs?
Har du koll på vilket skydd du har för dina besparingar och värdepapper vid en banks konkurs?
Husbilsförsäkring: Ett nödvändigt skydd för ditt mobila hem
Husbilsförsäkring: Ett nödvändigt skydd för ditt mobila hem
6 banker har sänkt räntan efter Riksbankens sänkning
6 banker har sänkt räntan efter Riksbankens sänkning

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Jämförs just nu
El
Månadspris, bor i lägenhet, 3000 kWh/år
 • Högst årskostnad 4 176 kr
 • Lägst årskostnad 2 082 kr
 • Att spara 2 094 kr

Jämför el