Frida Bratt

Sparekonom Nordnet

Frida Bratt
Frida Bratt är sedan 2019 sparekonom på Nordnet, och arbetade innan dess i många år som ekonomijournalist och krönikör med fokus på privatekonomi hos bland annat Expressen och Svenska Dagbladet. 2022 blev hon utsedd till Årets sparprofil för sitt arbete att i media driva spararfrågor och slåss för schyssta spararvillkor. Samma år vann hon Stora kommunikationspriset för sitt arbete med uppropet #Rörintevårtsparande som på en vecka samlade 40 000 röster och bidrog till att ett S-förslag om tak på ISK aldrig blev verklighet. Frida är stående ekonomiexpert i inslaget Kronor och miljoner i TV4:s Nyhetsmorgon och är en av de stående experterna i P1:s Ekonomiakuten.

Här på Compricer svarar hon på frågor och ger tips om hur du kan förbättra din privatekonomi.

Utbildning


Medie- och kommunikationsvetenskap samt företagsekonomi, Uppsala universitet. Poppius Journalistskola.

Karriär


Ekonomijournalist på Placera, DN, SvD och Expressen. Sedan 2019 sparekonom på Nordnet.

Utmärkelser


Årets sparprofil 2022 (utses av Affärsvärlden och Lannebo), Stora kommunikationspriset 2022 för #Rörintevårtsparande (utses av Sveriges kommunikatörer), Nordnet ”Årets bank” 2022 bland annat för arbetet med att vara spararnas röst (utses av Privata Affärer), Årets Uppror 2021 för #Rörintevårtsparande (utses av Privata Affärer).

Tre snabba frågor


1. Varför började du arbeta med privatekonomi?
- Jag har alltid varit samhällsintresserad, och ekonomi är ett sätt att förstå samhället och dess skeenden. Privatekonomi är att ta ned makrohändelser i ett mikroperspektiv. Hur påverkar olika skeenden vanliga människors plånböcker? Som journalist blir du också intresserad av att djupdyka i områden där du ser att en hel del saker inte är av godo. Sådant fanns det tidigare mycket av i finansbranschen. Mycket har blivit bättre ur ett konsumentperspektiv, men mer finns att göra.

2. Vad skulle du göra med pengarna om du vann en miljon kronor?
- Investera en del i fonder och amortera på huslånet.

3. Vilket är ditt absolut bästa spartips?
- Keep it simple. Investerande kan vara jättekomplicerat eller hur enkelt som helst. Att hålla det enkelt, transparent och billigt är ett effektivt sätt att sätta pengarna i arbete och få dem att växa över tid. Sedan kan man bli en mer avancerad investerare allt eftersom, om man vill.

Senaste artiklarna från Frida