Säkerhet är dessvärre inget som kan garanteras på börsen, tvärtom är det
oftast risker man pratar om och det är av stor vikt att placera pengarna utifrån din riskvilja. Jämför man fonder och enskilda aktier har de sistnämnda generellt en högre risk. Ett enskilt bolag kan råka ut för en mängd olika händelser som kan påverka bolaget negativt. Det kan vara allt från ändrade lagar så som hårdare beskattning inom en kategori eller handelsblockader till att man råkar ut för en kritisk dataläcka, korruption eller en dålig VD. Dessa händelser kan vara förödande för ett enskilt bolag och du som investerare kan förlora alla dina pengar eller merparten i ett handslag.

Investerar du i fonder blir din investering inte säker eller riskfri, men den kan bli betydligt lägre beroende på vilken fond du väljer. En bred global fond fördelar dina pengar på många marknader inom många branscher och skulle ett enstaka bolag drabbas hårt blir effekten inte lika stor eftersom de resterande bolagen kanske fortfarande presterar bra. Risken för att alla bolag och alla branscher går dåligt samtidigt är ganska liten. Med det sagt finns det även väldigt nischade fonder, inom en viss bransch och dessa kommer givetvis vara mer riskfyllda än en global fond.

Det du som investerare ska ha med dig är därför:

1. Placera inte pengar som du inte har råd att förlora. Det finns inga säkra kort på börsen.

2. Placera inte alla ägg i samma korg, välj breda globala fonder som bas och krydda med fonder som du tror lite extra på. Det kan vara exempelvis inom AI som är hett eller med fokus på hållbarhet.

3. Börsen svänger mer har historiskt presterat över tid, ha därför som utgångspunkt att pengarna ska få växa under minst 5 år.

4. Räntefonder eller obligationer, har ofta ett rykte om sig att vara mindre riskfyllt. Här gäller det dock att se efter vilket kreditbetyg emittenterna som ingår i fonden har. Där AAA är bäst och D är det sämsta.