10 sätt som sänker din bolåneränta

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
5 minuters läsning
10 sätt som sänker din bolåneränta

10 sätt som sänker din bolåneränta. Här ger vi dig de bästa tipsen på hur du sänker din ränta och kan spara tusenlappar på ditt bolån.

Känner du igen dig i känslan av att hela din lön försvinner direkt när dina fasta boendekostnader är betalda? Oavsett om du ska köpa en ny bostad eller helt enkelt tycker att du betalar för mycket i ränta på bolånet, kan det vara läge att förhandla med bankerna.

Bolåneräntan har du normalt all möjlighet att påverka. Med våra tips kan du få till ett bra erbjudande från banken och därmed spara tusenlappar
 

Så här gör du för att sänka din bolåneränta
 

1. Ta reda på hur nuläget ser ut


Det första steget mot att sänka din bolåneränta är att ta reda på hur nuläget ser ut. Kolla upp hur mycket lån du har idag och vad du har för ränta på ditt bolån, samt om du har några rabatter. Ta även reda på om lånet är bundet och i så fall hur länge. Din nuvarande ränta kommer bli utgångspunkten i din förhandling med bankerna. Har du bra koll på nuläget kommer du att känna dig tryggare och det blir enklare för dig att förhandla.
 

2. Lär dig grunderna


Att lära dig grunderna om bolån är framförallt viktigt när du ska ansöka om ditt första lån. Läs på om vad ett bolån faktiskt innebär och lär dig de viktigaste orden och begreppen. Då blir det enklare att hänga med i allt som banken pratar om och du minskar risken för att känna dig lurad efteråt.
 

3. Jämför bolåneräntor mellan olika banker


Att jämföra räntor på bolån mellan olika banker kan göra stor skillnad för din privatekonomi. Alla banker redovisar sina listräntor, som är den ränta de marknadsför utåt och snitträntor som är den ränta bankens kunder i genomsnitt har fått. Genom att jämföra kan du se vilka banker som just nu erbjuder hög rabatt på räntan.
 

4. Gör dig attraktiv som kund


Banker vill ha kunder de kan lita på och som sköter sin ekonomi. Därför är det en god idé att förbereda dig ordentligt inför en förhandling om din bolåneränta och göra dig mer attraktiv som kund. Har du tidigare haft bolån är det bra att kunna visa upp att du har skött dina betalningar. Det är även en fördel om du har ett sparande och kan visa att du klarar av eventuella oförutsedda utgifter. En klar fördel i bankens ögon är om du har en fast anställning, men många banker accepterar även dig som egen företagare eller projektanställd. Har du redan ett bostadslån och nyligen fått löneförhöjning kan det vara läge att förhandla om räntan för att få ner dina kostnader.
 

5. Värdera din bostad


Har du bott länge i din bostad bör du göra en värdering av bostaden innan du förhandlar om räntan på bolånet. Har värdet på din bostad ökat kan du använda denna information som argument för att sänka din bolåneränta, detta eftersom riskerna för din bank har sjunkit.
 

6. Spela ut bankerna mot varandra


Att spela ut bankerna mot varandra är en effektiv förhandlingsteknik. Kontakta din nuvarande bank samt ett antal andra banker för att få deras ränteerbjudanden. Efter att du fått svar från alla kan du kontakta bankerna igen och berätta om de erbjudanden du fått hos de andra bankerna. På så vis startar du en förhandling där den bank som kan ge dig bäst ränta vinner dig som kund.
 

7. Anlita en bolåneförmedlare


Känner du dig osäker på vilken bank du ska välja och vilket lån som passar dig bäst? Då finns det bolåneförmedlare som kan hjälpa dig. En bolåneförmedlare hämtar in anbud med priser och räntevillkor från flera olika banker så du slipper ringa runt och förhandla själv om du inte vill.
 

8. Ta tid på dig när du förhandlar din bolåneränta


Låt det ta tid när du ska förhandla din bolåneränta och acceptera inte det första budet som kommer in. Vänta på besked från flera banker och ta ett beslut först när du har fått all information från de banker du är intresserad av. Har du bråttom hamnar du oftast i en sämre förhandlingsposition vilket banken kan utnyttja.
 

9. Förhandla ditt bolån ofta


Förhandla om ditt bolån ofta för att öka möjligheterna till att få en lägre ränta. Varje liten procentandel kan innebära flera tusenlappar som du sparar i slutändan.
 

10. Våga ställa frågor


Ett av våra viktigaste tips är att inte vara rädd för att ställa frågor! Tänk på att det är din ekonomiska framtid du förhandlar om och att en låg bolåneränta kan komma att göra stor skillnad.
 

För dig som vill sänka din ränta


För dig som vill se om du kan få en bättre ränta kan vi erbjuda dig att omförhandla ditt bolån. Det är helt kostnadsfritt och du binder dig inte för någonting. Vi kontaktar helt enkelt flera olika banker och långivare och ser om vi kan hitta en bättre ränta än den du har idag.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så pensionssparar du som egenföretagare

6 minuters läsning

3 sätt att pensionsspara Pensionsfrågor är tillräckligt krångliga för en vanlig löntagare och tyvärr blir det ännu krångligare för dig som driver eget aktiebolag eftersom du har ytterligare valmöjligheter. Uppsidan är att du i...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)