Fast eller rörligt elpris - Vad är bäst?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Fast eller rörligt elpris - Vad är bäst?

Funderar du på om du ska ha ett fast eller rörligt elpris? Här kan du läsa om fördelarna och nackdelarna med de båda. Hitta alternativet som passar dig bäst.

Att välja mellan fast eller rörligt elpris är inte alltid helt enkelt! Du vill naturligtvis välja det elavtal som passar dig bäst och som blir billigast. Fast elpris innebär att du binder ditt avtal och betalar ett fast pris per kilowattimme varje månad, medan ett rörligt elpris innebär att ditt elpris följer marknadens upp- och nedgångar. Sen finns det även mixat elpris som innebär att hälften av ditt elpris är fast och hälften är rörligt.

Här går vi igenom alla elavtal och hur de fungerar så du kan ta ett kvalificerat beslut i frågan om fast eller rörligt elpris.
 

Fast elpris


Ett fast elpris, som ibland även kallas för bundet elpris, innebär att du betalar ett fast pris per kilowattimme under en given period. Bindningstiden på avtalet ligger vanligen på mellan tre månader upp till tre år.

En av de stora fördelarna med att välja fast elpris är att det blir lättare för dig att ha koll på din månadskostnad. Dock har de visat sig att det i längden oftast blir billigare med ett rörligt elpris.

När du ska teckna ett fast elavtal bör du tänka på att inte binda dig på allt för lång tid så att du går miste om längre perioder med låga elpriser, men också att du inte har för kort bindningstid och behöver teckna om ditt elavtal allt för ofta.
 

Rörligt elpris


Rörligt elpris innebär att priset följer utvecklingen på elmarknaden. När tillgången till el är god betalar du ett lägre pris och när det är brist på el får du istället betala ett högre pris.

Rörligt elpris har historiskt sett visat sig vara det billigare alternativet över tid, dock kan det innebära att du får betala ett dyrare pris under vissa perioder. Detta kan vara tufft om ditt hushåll har hög elanvändning och du inte är beredd på högre kostnader.

Rörligt elpris är det alternativ som är mest populärt i Sverige. Antalet hushåll som har ett rörligt elavtal varierar för varje år men det brukar ligga på omkring 50 procent. Bra att tänka på är att inte välja ett rörligt elavtal med en lång uppsägningstid. Då riskerar du att elpriset går upp utan möjlighet att välja ett annat avtal. Tre månader brukar anses som en skälig uppsägningstid.
 

Mixat elpris


Mixat elpris är en kombination av båda ovanstående alternativ och kan vara det rätta för dig som inte vet om du ska välja fast eller rörligt elpris. Detta innebär att du betalar fast pris för ena halvan av din elförbrukning och rörligt pris för den andra halvan.

Den vanligaste varianten av mixat elavtal är att du betalar fast elpris under vinterhalvåret och rörligt elpris under sommaren när elförbrukningen oftast inte är lika hög.
 

Vad är bäst av fast och rörligt elpris?


Vad som är bäst av fast och rörligt elpris beror på dina förutsättningar och behov. Är du känslig för eventuella prishöjningar är ett fast elpris att föredra. Vill du istället följa elmarknadens upp- och nedgångar där du vissa perioder betalar ett lägre pris och andra högre är det rörligt elpris du ska välja. Även om ett rörligt elavtal visat sig vara billigare i längden är osäkerheten kanske inget just för dig.
 

Jämför elavtal innan du väljer mellan fast eller rörligt elpris


Oavsett om du väljer ett fast eller rörligt elpris så är det en bra idé att jämföra olika elbolag med varandra. Här på Compricer kan du jämföra och hitta ett bra elpris för dig. Helt kostnadsfritt.

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Vid vilka köp kan det tas en UC på mig?

1 minuts läsning

Hej! En kreditupplysning får bara göras om det finns legitima behov till det. Det här innebär att du behöver ha ingått eller ska ingå ett kreditavtal med ett företag, alternativt att ett företag av annan anledning ska göra en ekonomisk riskbed...

Föregående artikel
Ny undersökning: Stora prisskillnader på bredband
1 minuts läsning