Ny undersökning: Stora prisskillnader på bredband

Ny undersökning: Stora prisskillnader på bredband

Abonnemang med 100/10 Mbit/s kostade mellan 121 och 544 kr per månad till privatpersoner och spridningen i månadskostnad mellan internetleverantörer var 371 till 1 268 kr för ett symmetriskt 1 Gbit/s- abonnemang.

Prisutveckling för fasta bredband
I undersökningen för fasta bredband så ingår de bredband som leverera via fiber, via kabel-tv och via stadsnät.

  • Mediankostnaden per månad för abonnemang med 100 Mbit/s nedladdningshastighet och 10 Mbit/s uppladdningshastighet var 270 kr, en minskning med 4 kr jämför med undersökningen för ett år sedan. Abonnemang med 100/10 Mbit/s kostade mellan 121 och 544 kr per månad till privatpersoner.
     
  • Mediankostnaden för ett abonnemang med 100/100 Mbit/s (även kallad symmetrisk hastighet) var 326 kronor, en ökning med 19 kr jämfört med 2018. Månadskostnaden för ett symmetriskt abonnemang med 100 Mbit/s varierade mellan 173 och 599 kr.
     
  • Abonnemang med 1 Gbit/s var avsevärt dyrare än abonnemang på 100 Mbit/s. Mediankostnaden för abonnemang på 1 Gbit/s symmetrisk hastighet var 728 kronor, 103 kr mer än 2018. Spridningen i månadskostnad mellan internetleverantörer var 371 till 1 268 kr för ett symmetriskt 1 Gbit/s- abonnemang.


Prisutveckling för mobilt bredband
Priserna för abonnemang på mobilt bredband var i stort sett oförändrade 2019 jämfört med 2018. Av de undersökta abonnemangen var det endast abonnemang med 400 Gbyte som hade ökat i pris, från 449 till 499 kr. Abonnemang med övriga datamängder hade samma lägstapris som 2018. Sett över en längre tidsperiod har dock abonnemang med stora datamängder (60-200 Gbyte) sjunkit avsevärt i pris.

Vilken leverantör har billigast bredband?
Det finns stora prisskillnader på bredband, men utmaningen är att priserna varierar på olika adresser beroende på konkurrens, typ av bredband på adressen och hastigheter. Därför blir svaret olika beroende på vilken adress du vill ha bredband på och hur snabbt bredband du behöver. För att få reda på vilken leverantör som har billigast bredband behöver du därför jämföra bredband på din adress.

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer. Här kan du hitta det bästa bredbandet där du bor: Bredband - jämför och hitta bästa bredbandet

PTS prisrapport beskriver prisutvecklingen för fasta och mobila bredbandstjänster i Sverige. Rapporten handlar om såväl fast som mobilt bredband men håller sig till abonnemang som privatpersoner själva kan teckna, det vill säga inga gruppanslutningar ingår i undersökningen.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Fast eller rörligt elpris - Vad är bäst?

1 minuts läsning

Att välja mellan fast eller rörligt elpris är inte alltid helt enkelt! Du vill naturligtvis välja det elavtal som passar dig bäst och som blir billigast. Fast elpris innebär att du binder ditt avtal och betalar ett fast pris per kilowattimme varje månad, m...

Föregående artikel
Hur skall man göra när inflationen är högre än räntan på sparkontot?
1 minuts läsning