Värdering av din bostad - så får du ett värde

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Värdering av din bostad - så får du ett värde

Vill du få en värdering av ditt hus eller din lägenhet? Här kan du läsa om hur du går tillväga och vilka faktorer som påverkar vilket värde din bostad har.

Vanliga metoder för värdering av bostad


Oavsett om du planerar att sälja, lägga om dina lån eller bara är nyfiken är det intressant att få en värdering av din bostad.

Den vanligaste metoden är att jämföra din bostad med likvärdiga objekt i ditt närområde. Genom att analysera vad andra bostäder gått för kan priset omvandlas till antal kronor per kvadratmeter (kr/kvm). Med det som utgångspunkt kan värderingen sedan anpassas utifrån vad som är unikt för din bostad och vilka fördelar och nackdelar den har.

Ett äldre, i dag inte så vanligt värderingsmått, är att utgå från taxeringsvärdet. Det värdet används framför allt för att beräkna fastighetsavgiften men kan också användas som ett generellt värderingsmått. Normalt är taxeringsvärdet mycket lägre än det faktiska marknadsvärdet, vad någon är villig att betala, vilket är viktigt att tänka på om man använder det som ett sätt att värdera din bostad.
 

Faktorer som påverkar värderingen av bostäder


1. Läge och område
En av de viktigaste faktorerna som påverkar värderingen av hus och lägenheter är läget samt området. Efterfrågan på fastigheter varierar beroende på faktorer som tillgång till skolor, kollektivtrafik, grönområden och närheten till stadens centrum.

2. Storlek och planlösning
Storleken och planlösningen på bostaden spelar också en viktig roll. Ett större antal sovrum, badrum och vardagsrum ökar oftast värdet. Dessutom kan en effektiv planritning och moderna bekvämligheter öka attraktionskraften och därmed värdet.

3. Skick och ålder
Det allmänna skicket och åldern på bostaden kan också påverka värdet. Nyligen renoverade eller väl underhållna hus och lägenheter tenderar att ha ett högre värde än de som kräver stora reparationer eller är i dåligt skick.

4. Energieffektivitet
Något som börjat öka i betydelse vid en värdering av en bostad är dess energieffektivitet. I takt med dyrare elpriser är det allt fler köpare som efterfrågar låga driftskostnader för energi.

5. Marknaden vid tillfället för värderingen
Hur marknaden är vid tillfället för värderingen påverkar vilket värde din bostad får. Är marknaden superhet och efterfrågan stor ökar värdet. Motsvarande sjunker värdet om marknaden är kall och färre vill köpa en ny bostad.
 

Få en värdering av din bostad


Om du vill få en värdering av din bostad finns det några olika vägar att gå:

  • Fastighetsmäklare - att anlita en erfaren fastighetsmäklare kan vara ett bra alternativ för att få en professionell värdering. De har koll på den lokala marknaden och kan göra en noggrann bedömning baserad på sin erfarenhet. Vill du ha en värdering för att kunna lägga om dina lån, utöka ditt bolån eller sänka din amorteringstakt är det normalt en skriftlig värdering från en fastighetsmäklare du behöver.
     
  • Värderingsföretag - det finns specialiserade värderingsföretag som kan ge en oberoende bedömning av bostadens värde. Dessa företag tar hänsyn till flera faktorer och kan tillhandahålla en skriftlig rapport.
     
  • Värdera bostad online - det finns även en möjlighet att få en värdering av din bostad online. Vissa webbplatser erbjuder tjänster där du fyller i information om ditt hus eller din lägenhet och får en uppskattning av värdet. Det är viktigt att komma ihåg att dessa onlinevärderingar kan vara mycket generella och inte tar hänsyn till alla viktiga faktorer.
     

Syften med att värdera din bostad


Att låta utföra en värdering av din bostad kan ske av flera olika syften. Antingen är du bara nyfiken kring vad din bostad kan vara värd eller så funderar du på att sälja din bostad och vill ha lite koll på vad du skulle kunna få för den.

Du kan också värdera din bostad för att utöka ditt bolån, förhandla om räntan eller lägga om ditt lån för att sänka hur mycket du amorterar varje månad.

Normalt kommer du behöva en skriftlig värdering av din bostad om du vill ändra på dina lån och amorteringar. Be om att få en skriftlig värdering om du anlitar en mäklare eller ett företag för att låta värdera din bostad.
 

Fler lästips för dig som bostadsägare


Här kan du läsa om hur mycket du bör amortera på bolånet, tio sätt som sänker din bolåneränta och hur du gör för att flytta bolån till en annan bank.

Vi tipsar även om bra saker att tänka på när du ska ta ett renoveringslån och hur du får koll på din elförbrukning. Sänk dina boendekostnader med våra spartips och få koll på hur du höjer värdet på din bostad inför en försäljning.

Slutligen ger vi dig som ska köpa hus eller köpa bostadsrätt bra tips och råd.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Avbeställningsskydd vid resor - Så fungerar det

1 minuts läsning

Om avbeställningsskydd När du ska boka en resa har du säkert funderat på om du ska klicka i den där knappen med avbeställningsskydd eller inte. Här går vi igenom allt du behöver veta och om du behöver ett avbeställningsskydd eller inte...

Föregående artikel
Betala fordonsskatt - allt du behöver veta
1 minuts läsning