Flytta bolån – Tips inför flytten till annan bank

Flytta ditt bolån till en annan bank och förbättra dina villkor. Här får du tips på viktiga saker att tänka på när du vill flytta ditt bolån och få lägre ränta.
Vill du sänka räntan på ditt bolån och spara pengar? Genom att flytta ditt bolån till en annan bank med bättre villkor kan du minska dina räntekostnader och få mer pengar över till annat än att betala för mycket i onödan. Här får du tips på bra saker att tänka på och hur du gör när du vill flytta ditt bolån.
Så flyttar du ditt bolån
Att flytta ditt bolån är inte speciellt komplicerat eftersom den nya långivaren oftast sköter hela processen åt dig. Du ansöker helt enkelt om ett bolån hos en annan bank och berättar att du vill flytta ditt nuvarande lån dit. I praktiken löser din nya bank det gamla lånet åt dig och lägger upp ett nytt lån hos dem istället.
Ansökan kan du göra online hos de flesta banker och du blir sedan kontaktad av en rådgivare som hjälper dig. En del aktörer har mer digitaliserade processer där du gör det mesta av jobbet själv.
Tips! Kolla upp flera banker och jämför deras genomsnittsräntor innan du bestämmer dig för att flytta ditt bolån.
Flytta bolån med bunden ränta
Det går bra att flytta bolån med bunden ränta även om du skulle ha bindningstid kvar. Däremot kan banken vilja ha en så kallad ränteskillnadsersättning för att du avbryter lånet i förtid. Det är en ersättning som banken har rätt att ta ut och som ska kompensera för de framtida ränteintäkter de går miste om.
Flera olika faktorer påverkar hur stor ränteskillnadsersättningen blir:
- Bolånets löptid
- När lånet tecknades
- Räntan på lånet
- Lånets storlek
Om du vill flytta ett bolån med bunden ränta är det viktigt att ta reda på hur stor ränteskillnadsersättningen blir. Väg den kostnaden mot vinsten det innebär att flytta till din nya bank.
Flytta bolån med rörlig ränta
Har du ett bolån med rörlig ränta behöver du inte tänka på att betala ränteskillnadsersättning. Då är det betydligt enklare att flytta ditt bolån till en ny bank med bättre villkor.
Ränterabatt – ska man flytta hela sin ekonomi?
En del banker erbjuder dig en lägre ränta på bolånet om du samtidigt flyttar dina övriga affärer till dem. Det kan handla om sparkonton, pensionssparande, försäkringar och värdepapper med mera. Det är viktigt att komma ihåg att banken aldrig kan tvinga dig att flytta över hela din ekonomi. Däremot har de rätt att erbjuda dig en lägre ränta på bolånet om du gör det.
Om du har fått ett erbjudande om att flytta över mer än själva bolånet är det viktigt att du först kollar upp om du tjänar på det. Vi rekommenderar i första hand att du bara förhandlar om bolånet och inget annat. Risken är annars att du förlorar på dina övriga affärer vad du har vunnit i lägre ränta på ditt bolån. I värsta fall kan du till och med förlora på flytten så se över detta nogrannt innan du tar ett beslut.
Se över eventuellt bolåneskydd
När du tar ett bolån kan du teckna ett så kallat bolåneskydd. Det kan vara bra att ha om du blir arbetslös eller sjuk och inte kan betala tillbaka ditt lån som vanligt.
Har du redan ett bolåneskydd kan detta försvinna om du väljer att flytta ditt bolån till en annan bank så glöm inte att teckna ett på nytt hos den nya banken om du vill ha ett.
Påverkas du av amorteringskravet?
Bolån som är tecknade innan 1 juni 2016 omfattas inte av amorteringskravet, men flyttar du ditt bolån till en ny bank kan den banken vilja att du ska omfattas av amorteringsreglerna. Här är det viktigt att du hör efter med den nya banken vad som gäller just i ditt fall.
Ställ bankerna mot varandra och förhandla
Den som förhandlar får bättre villkor på bolånet. Det har flera undersökningar visat. Spela ut bankerna mot varandra, välj det bästa erbjudandet och var inte rädd för att byta bank om du tjänar på det.
Om du inte vill förhandla själv
Tillsammans med Lendo kan vi erbjuda dig som har ett bolån att få ränteförslag från flera olika banker. Då slipper du ringa runt själv utan kan jämföra erbjudandena med din nuvarande bank. Vill du byta så hjälper Lendo dig - helt utan kostnad. Läs mer om hur du kan spara pengar på att omförhandla ditt bolån.

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!