Flytta bolån – Tips inför flytten till annan bank

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Flytta bolån – Tips inför flytten till annan bank

Flytta ditt bolån till en annan bank och förbättra dina villkor. Här får du tips på viktiga saker att tänka på när du vill flytta ditt bolån och få lägre ränta.

Vill du sänka räntan på ditt bolån och spara pengar? Genom att flytta ditt bolån till en annan bank med bättre villkor kan du minska dina räntekostnader och få mer pengar över till annat än att betala för mycket i onödan. Här får du tips på bra saker att tänka på och hur du gör när du vill flytta ditt bolån.
 

Så flyttar du ditt bolån


Att flytta ditt bolån är inte speciellt komplicerat eftersom den nya långivaren oftast sköter hela processen åt dig. Du ansöker helt enkelt om ett bolån hos en annan bank och berättar att du vill flytta ditt nuvarande lån dit. I praktiken löser din nya bank det gamla lånet åt dig och lägger upp ett nytt lån hos dem istället.

Ansökan kan du göra online hos de flesta banker och du blir sedan kontaktad av en rådgivare som hjälper dig. En del aktörer har mer digitaliserade processer där du gör det mesta av jobbet själv.

Tips! Kolla upp flera banker och jämför deras genomsnittsräntor innan du bestämmer dig för att flytta ditt bolån.
 

Flytta bolån med bunden ränta


Det går bra att flytta bolån med bunden ränta även om du skulle ha bindningstid kvar. Däremot kan banken vilja ha en så kallad ränteskillnadsersättning för att du avbryter lånet i förtid. Det är en ersättning som banken har rätt att ta ut och som ska kompensera för de framtida ränteintäkter de går miste om.

Flera olika faktorer påverkar hur stor ränteskillnadsersättningen blir:

  • Bolånets löptid
  • När lånet tecknades
  • Räntan på lånet
  • Lånets storlek

Om du vill flytta ett bolån med bunden ränta är det viktigt att ta reda på hur stor ränteskillnadsersättningen blir. Väg den kostnaden mot vinsten det innebär att flytta till din nya bank.
 

Flytta bolån med rörlig ränta


Har du ett bolån med rörlig ränta behöver du inte tänka på att betala ränteskillnadsersättning. Då är det betydligt enklare att flytta ditt bolån till en ny bank med bättre villkor.
 

Ränterabatt – ska man flytta hela sin ekonomi?


En del banker erbjuder dig en lägre ränta på bolånet om du samtidigt flyttar dina övriga affärer till dem. Det kan handla om sparkonton, pensionssparande, försäkringar och värdepapper med mera. Det är viktigt att komma ihåg att banken aldrig kan tvinga dig att flytta över hela din ekonomi. Däremot har de rätt att erbjuda dig en lägre ränta på bolånet om du gör det.

Om du har fått ett erbjudande om att flytta över mer än själva bolånet är det viktigt att du först kollar upp om du tjänar på det. Vi rekommenderar i första hand att du bara förhandlar om bolånet och inget annat. Risken är annars att du förlorar på dina övriga affärer vad du har vunnit i lägre ränta på ditt bolån. I värsta fall kan du till och med förlora på flytten så se över detta nogrannt innan du tar ett beslut.
 

Se över eventuellt bolåneskydd


När du tar ett bolån kan du teckna ett så kallat bolåneskydd. Det kan vara bra att ha om du blir arbetslös eller sjuk och inte kan betala tillbaka ditt lån som vanligt.

Har du redan ett bolåneskydd kan detta försvinna om du väljer att flytta ditt bolån till en annan bank så glöm inte att teckna ett på nytt hos den nya banken om du vill ha ett.
 

Påverkas du av amorteringskravet?


Bolån som är tecknade innan 1 juni 2016 omfattas inte av amorteringskravet, men flyttar du ditt bolån till en ny bank kan den banken vilja att du ska omfattas av amorteringsreglerna. Här är det viktigt att du hör efter med den nya banken vad som gäller just i ditt fall.
 

Ställ bankerna mot varandra och förhandla


Den som förhandlar får bättre villkor på bolånet. Det har flera undersökningar visat. Spela ut bankerna mot varandra, välj det bästa erbjudandet och var inte rädd för att byta bank om du tjänar på det.
 

Om du inte vill förhandla själv


Tillsammans med Lendo kan vi erbjuda dig som har ett bolån att få ränteförslag från flera olika banker. Då slipper du ringa runt själv utan kan jämföra erbjudandena med din nuvarande bank. Vill du byta så hjälper Lendo dig - helt utan kostnad. Läs mer om hur du kan spara pengar på att omförhandla ditt bolån.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Krönika - När är det tillåtet att ta ut pensionen som klumpsumma?

2 minuters läsning

I Sverige ser det annorlunda ut. Utbetalning livet ut inte är en speciell produkt med en avgift. Trots det tycks vi ha ett motsatt synsätt än de i det stora landet i väster. Många svenskar väljer att ta ut sin tjänstepension på kort tid. En vanlig anledni...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)