Så fungerar det nya elprisstödet

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Så fungerar det nya elprisstödet

Alla med ett elavtal som bor i elområde 3 eller 4 kommer att få ersättning. Ersättningen blir 50 öre per förbrukad kWh i elområde 3 och 79 öre per förbrukad kWh i elområde 4.

I torsdags (27/10) presenterade statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör vid Svenska kraftnät hur det nya högkostnadsskyddet kommer att se ut.. 

Nedan följer vad vi vet idag:

 • Högkostnadsskyddet kommer att införas i elprisområde tre och fyra. Inget stöd kommer att ges till elanvändare i elprisområde 1 och 2. För att se vilket elprisområde du tillhör kan du titta här: Elprisområden
   
 • Stödet kommer att ges till både hushåll, företag, förening och organisationer. Alla som har ett elavtal kommer att innefattas oberoende av boendeform.
   
 • Cirka fem miljoner elkunder kommer att vara berättigade till någon form av ersättning och stödet omfattar 55 miljarder kronor.
   
 • För de med förbrukning i elområde 3 uppgår stödet till 50 öre per debiterad förbrukad kWh och för de med förbrukning i elområde 4 uppgår stödet till 79 öre per debiterad förbrukad kWh.
   
 • Stödet baseras på din debiterade förbrukning från 1 oktober 2021 till och med sista september 2022.
   
 • Stödet kommer att betalas ut oberoende om du har ett rörligt eller ett fast elavtal.
   
 • Om du har flera fastigheter med olika elnätsavtal i elområde 3 eller 4 så får du stöd för samtliga av dessa.
   
 • Om kostnaden för el ingår i din hyra kommer du inte att få direkt stöd, men din bostadsrättsförening skulle kunna föra vidare stödet till föreningens medlemmar.
   
 • Stödet baseras på din debiterade förbrukning och påverkas inte av tidigare stöd du kan ha fått.
   
 • Stödet kommer tidigast att betalas ut den 1 december men det är inte bestämt. Det är inte heller fastställt vem som kommer att sköta utbetalningarna. Stödet kommer att betalas ut i en klumpsumma.
   
 • Stödet betalas ut till den elanvändare som står på elnätsavtalet vid en bestämd tidpunkt (så kallad brytpunkt) och baseras på den bostadens tidigare debiterad användning. Brytpunkten är satt till dagen efter Energimarknadsinspektionen har fattat sitt beslut om Svenska kraftnäts ansökan, vilket ej gjorts än.
   
 • Det troliga är att du endast får ersättning för den el du faktiskt har köpt (din debiterade förbrukning) alltså inte för egenproducerad el tex från solceller.
   
 • Det finns idag ingen information om vad som gäller för elförbrukning efter september 2022, dvs om det kommer att bli ytterligare stöd även om det antyddes under presskonferensen.


Några exempel: 

 • Om du bor i elområde 3 och har en debiterad förbrukning på 20 000 kWh under oktober 2021 tom september 2022 så blir din ersättning 0,5*20 000 = 10 000 kronor.
   
 • Om du bor i elområde 4 och har en debiterad förbrukning på 20 000 kWh under oktober 2021 tom september 2022 så blir din ersättning 0,79*20 000 = 15 800 kronor.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

1 november: räntan på skattekontot höjs!

1 minuts läsning

2015 skrev jag en artikel och tipsade om detta. Räntan var då 0,56 procent men eftersom man inte behövde skatta på denna ränta kunde den jämföras med en ränta på 0,8 procent på ett sparkonto (0,56/0,7). Två år senare togs ränt...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)