Så fungerar det nya elprisstödet

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Så fungerar det nya elprisstödet

Elstödet till hushåll kommer att betalas ut av Försäkringskassan och påbörjas under februari 2023.

Den 27 oktober presenterade statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör vid Svenska kraftnät hur det nya högkostnadsskyddet kommer att se ut. Och den 30 november fick vi besked om när och hur stödet kommer att betalas ut. 

Nedan följer vad vi vet idag:

 • I ett första steg kommer ett elstöd att betalas ut till hushåll och per automatik. Det innebär att ingen ansökan behöver göras. Elnätsföretagen kommer att räkna samman de berörda hushållens förbrukning för perioden oktober 2021–september 2022 och rapportera förbrukningen tillsammans med vissa andra uppgifter till Försäkringskassan. Försäkringskassan beräknar sedan vilken ersättning som hushållet ska ha och betalar ut stödet till hushållens bankkonton och vid behov genom avi.  Planen är att utbetalningarna påbörjas under februari 2023.
   
 • Högkostnadsskyddet kommer att införas i elprisområde tre och fyra. Inget stöd kommer att ges till elanvändare i elprisområde 1 och 2. För att se vilket elprisområde du tillhör kan du titta här: Elprisområden
   
 • Stödet kommer att ges till både hushåll, företag, förening och organisationer. Alla som har ett elavtal kommer att innefattas oberoende av boendeform.
   
 • Cirka fem miljoner elkunder kommer att vara berättigade till någon form av ersättning och stödet omfattar 55 miljarder kronor.
   
 • För de med förbrukning i elområde 3 uppgår stödet till 50 öre per debiterad förbrukad kWh och för de med förbrukning i elområde 4 uppgår stödet till 79 öre per debiterad förbrukad kWh.
   
 • Stödet baseras på din debiterade förbrukning från 1 oktober 2021 till och med sista september 2022.
   
 • Stödet kommer att betalas ut oberoende om du har ett rörligt eller ett fast elavtal.
   
 • Om du har flera fastigheter med olika elnätsavtal i elområde 3 eller 4 så får du stöd för samtliga av dessa.
   
 • Om kostnaden för el ingår i din hyra kommer du inte att få direkt stöd, men din bostadsrättsförening skulle kunna föra vidare stödet till föreningens medlemmar.
   
 • Stödet baseras på din debiterade förbrukning och påverkas inte av tidigare stöd du kan ha fått.
   
 • Stödet betalas ut till den person som stod på elnätsavtalet den 18 november 2022.
   
 • Det troliga är att du endast får ersättning för den el du faktiskt har köpt (din debiterade förbrukning) alltså inte för egenproducerad el tex från solceller.
   
 • Det finns idag ingen information om vad som gäller för elförbrukning efter september 2022, dvs om det kommer att bli ytterligare stöd, och om de i elområde 1 och 2 kan få ta del av framtida stöd.
   
 • På Regeringskansliets webplats kan vi läsa: "Information om elstödet uppdateras kontinuerligt. Svenska kraftnät och Försäkringskassan har idag ingen annan information att ge än den som är publicerad på webbplatserna. Regeringen avser att återkomma i närtid med ett förslag om hur företag och andra organisationer ska få ta del av stödet­­."


Några exempel: 

 • Om du bor i elområde 3 och har en debiterad förbrukning på 20 000 kWh under oktober 2021 tom september 2022 så blir din ersättning 0,5*20 000 = 10 000 kronor.
   
 • Om du bor i elområde 4 och har en debiterad förbrukning på 20 000 kWh under oktober 2021 tom september 2022 så blir din ersättning 0,79*20 000 = 15 800 kronor.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Flytta bolån – Tips inför flytten till annan bank

4 minuters läsning

Vill du sänka räntan på ditt bolån och spara pengar? Genom att flytta ditt bolån till en annan bank med bättre villkor kan du minska dina räntekostnader och få mer pengar över till annat än att betala för mycket i onödan. Hä...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)