Vad händer med elpriset under 2024?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Vad händer med elpriset  under 2024?

Under 2022 vande vi oss alla med att elpriset var det stora samtalsämnet vid kaffemaskinen, runt middagsbordet och i media. Helt normalt beteende med tanke på att priset steg snabbt och många av oss plötsligt satt med skyhöga elräkningar. Förra året sjönk priset på elen till mångas lättnad och experterna siar nu om relativt låga priser även under 2024.

Spotpriset 2020-2023

Under 2020 låg snittpriset (spotpriset dvs elpriset före skatt, moms och påslag) på 20 öre/kWh. 2021 års snittpris hamnade på 59 öre/kWh och dubblerades nästan under rekordåret 2022 till 107 öre/kWh. Förra året (2023) blev det nästan en halvering igen till ett medelpris på strax under 2021 års pris: 56 öre/kWh.

Snittpris för en bostad med 15 000 kWh per år i förbrukning.

För en bostad som gör av med 15 000 kWh per år har kostnaden varierat, i genomsnitt, enligt följande (Genomsnittligt spotpris plus moms, elcertifikat och andra avgifter):

  • 2020: 3 856 kr/år
  • 2021: 11 486 kr/år
  • 2022: 20 948 kr/år
  • 2023: 10 940 kr/år

Sedan tillkommer den fasta kostnaden med 53,50 öre/kWh i energiskatt, cirka 30 öre i rörlig avgift per kWh och 450 kronor i fast månadsavgift (olika för olika elnätsavtal - detta gäller för mig som har Ellevio): Cirka 18 000 kronor per år.

Kvartal 1 (januari-mars) 2022-2024

Under första kvartalet 2022 låg spotpriset i genomsnitt på 68 öre/kWh. Förra året gav det första kvartalet oss något högre priser med ett snittpris på 76 öre/kWh. I år låg snittpriset på 60 öre/kWh under det första kvartalet.

Hur kommer elpriset att utvecklas under året?

Att göra prognoser för tillgången och priset på el, som påverkas starkt av väder, globala händelser och den ekonomiska utvecklingen i världen, är så gott som omöjligt. De som ändå gör ett försök säger att vi troligtvis kommer att ha relativt låga priser i år men att det är svårt att sia om framtiden efter det.

Vad kan du göra?

I och med att du inte kan påverka hur priset på elen kommer att utveckla sig så gäller det att istället fokusera på det som du själv kan göra för att hålla nere dina kostnader för elen:

  1. Sänk din elförbrukning. Tips för att sänka din elförbrukning hittar du här: Elförbrukning – Få koll och sänk dina kostnader
     
  2. Välj rätt typ av elavtal. Vad passar dig bäst? Rörligt månadspris, fast avtal eller timprisavtal.
     
  3. Välj rätt leverantör av din el. Visste du att elpriset skiljer sig rejält beroende på vilket elhandelsbolag du väljer? För exakt samma el. Jämför elavtal här så du inte sitter och betalar massa pengar i onödan.

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Missa inte deklarationen nästa vecka!

6 minuters läsning

Datum att ha koll på: 2 maj: Sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration för inkomståret 2023. Blir du sen med att lämna in din deklaration får du en förseningsavgift på 1 250 kronor. Har du inte lämnat in deklarationen inom tre mån...

Föregående artikel
5 goda investeringar för din återbäring
3 minuters läsning