Bästa elbolaget 2022 och inför 2023 (hela listan)

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Bästa elbolaget 2022 och inför 2023 (hela listan)

Här hittar du det bästa elbolaget 2022 och inför 2023 inom elhandel, elnät och fjärrvärme. Bra för dig som ska byta eller skaffa nytt elbolag för första gången.

Ska du skaffa ett nytt elbolag för första gången eller funderar du kanske på att byta elleverantör? Då kan Svenskt Kvalitetsindex årliga undersökning av kundnöjdheten bland landets elbolag vara till nytta. Här hittar du de bolag som är bäst respektive sämst när kunderna själva får välja.
 

Kort om undersökningen


Närmare 10 300 privatpersoner och företag i Sverige har fått svara på frågor kring vad de tycker om sina respektive elbolag. Generellt visar undersökningen att vi kunder blivit mindre nöjda. I en osäker tid med höga energipriser och intensiva debatter om energislag med mera ställs höga krav på elbolagen när det kommer till kundupplevelsen.
 

Kundnöjdhet


Kundnöjdheten mäts på en skala mellan 0 till 100 där 0 är sämsta möjliga kundnöjdhet och 100 bästa möjliga. Generellt har branscher och företag med ett betyg under 60 stora svårigheter att motivera sina kunder att stanna kvar hos sig medan ett betyg över 75 visar på en mycket stark relation mellan företaget och kunden.
 

Elhandel- och elnätsbolag


Årets undersökning bygger på intervjuer bland kunder till elhandel, elnät och fjärrvärme. Elhandelsbolag är de bolag du som kund köper din el av medan elnätsbolag är de bolag som äger nätet där du bor. Ibland kan dessa två vara samma bolag men de kan även vara olika bolag.
 

Bästa elhandelsbolaget


Bland privatkunderna hamnade Tibber i topp följt av GodEl och Trollhättan Energi. Sämst gick det för E.ON, Fortum och Göta Energi som alla hamnade under genomsnittet för branschen.

Bolag Betyg
Tibber 75,3
GodEl 74,8
Trollhättan Energi 73,0
Skellefteå Kraft 72,8
Jämtkraft 72,6
Dalakraft 70,7
Enkla Elbolaget 69,1
Borås Elhandel 68,6
Övriga 67,6
Telge Energi 67,1
Oskarshamn Energi 66,8
Vattenfall 64,2
Branschen i genomsnitt 63,4
Göta Energi 61,9
Fortum 60,2
E.ON 57,1


Bästa elnätsbolaget


Bland privatkunderna hamnade Skellefteå Kraft i topp följt av kategorin Övriga och Växjö Energi. Sämst gick det för Falbygdens Energi, Ellevio och Partille Energi som alla hamnade under genomsnittet för branschen.

Bolag Betyg
Skellefteå Kraft 71,4
Övriga 63,1
Branschen i genomsnitt 57,8
Växjö Energi 57,2
Göteborg Energi 56,2
Vattenfall 55,8
E.ON 53,2
Partille Energi 53,1
Ellevio 48,4
Falbygdens Energi 46,4


Bästa fjärrvärmebolaget


Bland privatkunderna hamnade Skellefteå Kraft i topp följt av Växjö Energi och kategorin Övriga. Sämst gick det för E.ON, Partille Energi och Vattenfall som alla hamnade under genomsnittet för branschen.

Bank Betyg
Skellefteå Kraft 76,0
Växjö Energi 71,4
Övriga 71,0
Branschen i genomsnitt 69,2
Vattenfall 67,5
Partille Energi 65,5
E.ON 63,9


Om undersökningen


Svenskt Kvalitetsindex undersöker årligen kundnöjdheten på den svenska elmarknaden. Årets undersökning skedde genom närmare 10 300 intervjuer under oktober och november.

Källa: SKI Energi 2022-11-21 (pdf)

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Maten har blivit 20 procent dyrare

1 minuts läsning

Enligt Konsumentverket så har livsmedel ökat med runt 20 procent och elen nästan med 100 procent sedan förra året. Matkostnaden för en vuxen hamnar enligt Konsumentverket på drygt 3 400 kronor i månaden. En familj med två vuxna och två...

Föregående artikel
Räkna ut årsinkomst – Så här gör du
4 minuters läsning