Idag (28 november 2024) sattes statslåneräntan till 1,96 procent. Den styr hur hög skatten på ditt Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring blir 2025: 0,89 procent.
Skatten på ISK och Kapitalförsäkring baseras på statslåneräntan i november året innan
De senaste åren har det höga ränteläget drivit upp statslåneräntan vilket har gjort det dyrare att spara via ett ISK. Men med sjunkande inflation och sjunkande räntor sjunker nu statslåneräntan och därmed även skatten på ISK.
Den 28 november 2024 fastställde alltså Riksgälden statslåneräntan till 1,96 procent för 2025. Det är 0,66 procentenheter lägre än de 2,62 procent som gäller för 2024. 2023 låg räntan på 1,94 procent.
Så räknas skatten ut
För tillgångar som förvaras på ditt investeringssparkonto betalar du ingen löpande skatt på vinster, utdelningar och räntor. I stället beskattas en så kallad schablonintäkt.
Schablonintäkten är kapitalunderlaget (tillgångarna på kontot vid ingången av varje kvartal + summan av alla insättningar på kontot delat med 4) multiplicerat med statslåneräntan från 28 november året före plus 1 procentenhet. Schablonintäkten beskattas med 30 procent.
För 2025 blir skatten: Kapitalunderlaget × (1,96 % + 1 %) × 30 procent dvs 0,89 procent.
Ett räkneexempel:
Låt oss anta att du under 2025 har 100 000 kronor i genomsnittligt sparande (kapitalunderlag) på ett investeringssparkonto. Schablonintäkten är då 2 960 kronor (100 000 × 2,96 %). Och skatten på den är 888 kronor (2 960 × 30 %).
En bra tumregel är att ISK är bättre än depå om årsavkastningen är högre än statslåneräntan plus en procentenhet. Det innebär att avkastningen behöver vara högre än 2,96 procent för att det ska vara lönsamt med ett ISK 2025 relativt depå. Sett historiskt så har börsen gått upp betydligt mer än så i genomsnitt.
Skattefri nivå på ISK
År 2025 kommer dessutom sparandet på ISK bli skattefritt upp till 150 000 kronor per person. Året därpå föreslås nivån höjas till 300 000 kronor.
Lästips:
Skattefritt på ISK och Kapitalförsäkring
Investeringssparkonto (ISK) - Allt du behöver veta
Hur hög blir skatten på ISK 2024?
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
SBAB Bank
Coeli
Coeli erbjuder ett enkelt sparande med hög ränta och insättningsgaranti. Öppna ett rörligt sparkonto eller bind ditt sparande under en tid till en fast ränta. Vi har konkurrenskraftiga räntor som tål att jämföras.
Landshypotek Bank
Sparbanken Syd
Avida Finans
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Nordiska
Lea Bank ASA
Sparkonto Plus: Högsta räntan för maximala besparingar, men uttag sker efter 31 dagar.
Sparkonto: Något lägre ränta än Sparkonto Pluss, men utan bindningstid, så du kan ta ut pengar när som helst.
Dina pengar är säkra upp till €100.000 tack vare vårt medlemskap i Bankenes Sikringsfond. Vi har sparalternativ som passar olika behov och mål för våra svenska kunder.
Collector sparkonto
Moank
Ett tryggt och smart sparande med insättningsgaranti och ränta från 3,70% till 4,30%.
Volvofinans Bank
EP Bank
Bank Norwegian
Borgo
Coop Spara
Marginalen
Brocc Finance
Nordax Bank
JAK Medlemsbank
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
Svea Bank
Ikano Bank
Multitude Bank
Qliro
TF Bank
Aros Kapital
HoistSpar
SevenDay Bank
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
Nstart
BIGBANK
Bluestep Bank
Mangold
Northmill Bank
Froda
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!