Kapitalförsäkring (KF) - Allt du behöver veta

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Kapitalförsäkring (KF) - Allt du behöver veta

Här hittar du allt du behöver veta om kapitalförsäkringar, KF. Vilka fördelar respektive nackdelar finns? Hur fungerar skatten och vad kan du spara i?

Kapitalförsäkringar, KF, har på samma sätt som investeringssparkonton ökat i popularitet. Smidigheten och skattefördelarna lockar många sparare till denna typ av sparform som kan tecknas av både företag och privatpersoner.

Här kan du läsa om vad en kapitalförsäkring är, olika typer av kapitalförsäkringar samt fördelar, nackdelar, avgifter och hur beskattningen fungerar + mycket mer!
 

Vad är en kapitalförsäkring?


En kapitalförsäkring är en sparform där dina placeringar (aktier och fonder mm) läggs i en försäkring som ägs av ett försäkringsbolag. Kapitalförsäkringen schablonbeskattas vilket innebär att du inte själv behöver deklarera varje affär. Vinster du gör skattas inte för sig utan det är det totala värdet i din försäkring som beskattas varje år.

I kapitalförsäkringen kan du även välja en förmånstagare där en viss del av kapitalet i försäkringen tillfaller förmånstagaren eller ditt dödsbo.

Kapitalförsäkringar är populärt vid sparande till barn då du bättre kan styra exakt när du vill att kapitalet tillfaller barnet men kapitalförsäkringar kan även användas till mängder av andra typer av spar- och investeringssyften.
 

Olika typer av kapitalförsäkringar


Det finns i huvudsak tre typer av kapitalförsäkringar på den svenska marknaden. Dessa är depåförsäkring, fondförsäkring samt traditionell förvaltning.
 

Depåförsäkring


I en depåförsäkring placerar du själv i de värdepapper du önskar. Det kan exempelvis vara i aktier, fonder eller andra typer av värdepapper.
 

Fondförsäkring


I en fondförsäkring väljer du själv att placera i de fonder som försäkringsbolaget erbjuder.
 

Traditionell förvaltning


I en traditionell förvaltning placeras dina pengar åt dig. I många typer av traditionellt förvaltade kapitalförsäkringar ger försäkringsbolaget dig en garantiränta på ditt sparande, men inte alltid.
 

Vad kan man spara i?


Beroende på vilket försäkringsbolag du väljer samt vilken typ av kapitalförsäkring du placerar i kan utbudet variera men noterade aktier och fonder är vanliga placeringar man kan ha i en kapitalförsäkring.

Har du specifika krav på vad du vill placera i är det bra att först höra med försäkringsbolaget om de kan erbjuda dig de placeringsalternativ du efterfrågar.
 

Avgifterna i en kapitalförsäkring


Eftersom kapitalförsäkringar kan se väldigt olika ut, ha olika syften samt har en fri prissättning kan avgifterna variera kraftigt mellan olika försäkringsbolag. Här är några av de vanligaste avgifterna som finns i en kapitalförsäkring:
 

Årsavgifter


Olika typer av årliga avgifter som tas ut i kronor, procent av försäkringens värde, eller baserat på ålder mm.
 

Premieavgift


Eventuell avgift som tas när du sätter in pengar i kapitalförsäkringen.
 

Återköp


Eventuell avgift om du vill ta ut pengarna i förtid, s.k. återköpsavgift.
 

Courtage


Den kostnad som försäkringsbolaget tar ut per köp/sälj du gör i tex aktier.
 

Fondavgifter


Den kostnad som fondbolaget tar ut för de fonder du köper och säljer i försäkringen.
 

Kapitalförsäkringar och skatt – så fungerar beskattningen


I kapitalförsäkringen kan du köpa och sälja värdepapper utan att utlösa någon beskattning av eventuell vinst. Du behöver inte heller tänka på att deklarera varje affär för sig. Istället schablonbeskattas ditt sparande varje år till skillnad från exempelvis en vanlig depå där varje vinst/förlust ska deklareras var för sig.
 

Så beräknas skatten


Varje år betalar du en avkastningsskatt på det värde du har i din kapitalförsäkring. Detta kapitalunderlag multipliceras med statslåneräntan den 30 november året före + 1,00 procentenheter. På det beloppet dras sedan 30 procent skatt.

Skatten betalas vanligen in av försäkringsbolaget och de kommer kontakta dig i god tid innan om du behöver göra några försäljningar eller skjuta till kapital för att täcka för skatten. Uppgifterna hamnar sedan förtryckt i din deklaration från Skatteverket.

Sedan 1 januari 2016 infördes en ny regel om att schablonintäkten som lägst ska beräknas till 1,25 procent av kapitalunderlaget. Skulle statslåneräntan 30 november året före + 1,00 procentenheter understiga 1,25 procent ska schablonintäkten räknas upp till 1,25 procent.

Kom ihåg att eftersom kapitalförsäkringen schablonbeskattas innebär det att du måste betala skatt även om värdeutvecklingen under året varit negativ.
 

För 2024 (som redovisas i deklarationen 2025) gäller:


Låt oss anta att du kommer att ha 100 000 kr i genomsnittligt värde under 2024. Detta värde multipliceras med statslåneräntan 30 november året före om 2,62 % + 1,00 procentenheter dvs 3,62 %. 100 000 kr * 3,62 procent = 3 620 kr.

Denna summa beskattas sedan med 30 % dvs 1 086 kr. Den slutliga skatten är alltså 1,09 % av ditt totala värde.

För att göra det enkelt för dig om du vill få koll på ungefär hur stor skatten blir för 2024 kan du ta värdet på ditt sparande och multiplicera med 0,01086.
 

För 2023 (som redovisas i deklarationen 2024) gäller:


Låt oss anta att du kommer att ha 100 000 kr i genomsnittligt värde under 2023. Detta värde multipliceras med statslåneräntan 30 november året före om 1,94 % + 1,00 procentenheter dvs 2,94 %. 100 000 kr * 2,94 procent = 2 940 kr.

Denna summa beskattas sedan med 30 % dvs 882 kr. Den slutliga skatten är alltså 0,882 % av ditt totala värde.

För att göra det enkelt för dig om du vill få koll på ungefär hur stor skatten blir för 2023 kan du ta värdet på ditt sparande och multiplicera med 0,00882.
 

För 2022 (som redovisas i deklarationen 2023) gäller:


Låt oss anta att du hade 100 000 kr i genomsnittligt värde under 2022. Detta värde multipliceras med statslåneräntan 30 november året före om 0,23 % + 1,00 procentenheter dvs 1,23 %. Eftersom golvet är satt på 1,25 procentenheter så räknas skatten upp till denna nivå vilket blir 1 250 kr. Denna summa beskattas sedan med 30 % dvs 375 kr. Den slutliga skatten är alltså 0,375 % av ditt totala värde.

För att göra det enkelt för dig om du vill få koll på ungefär hur stor skatten blir för 2022 kan du ta värdet på ditt sparande och multiplicera med 0,00375.
 

Fördelar med kapitalförsäkringar

  • Ingen krånglig administration vid deklarationen
  • Ingen extra skatt om du vill byta värdepapper
  • Ingen skatt på svenska aktieutdelningar
  • Låg skatt för närvarande för stigande värden på kontot
  • Möjlighet att välja förmånstagare
     

Nackdelar med kapitalförsäkringar

  • Skatten varierar år till år och tas ut även vid negativ värdeutveckling
  • Förluster kan inte dras av på skatten
  • Ofta mer begränsade investeringsalternativ än vanlig depå
  • Du äger inte eventuella aktier i ditt sparande vilket innebär att du inte kan rösta på en bolagsstämma
  • Bundet sparande. Kan innebära dyra avgifter om du vill avbryta försäkringen i förtid
  • Avgifterna kan bli höga. Kontrollera noga innan du börjar spara
  • Sparandet omfattas inte av investerarskyddet
     

Att tänka på när du jämför kapitalförsäkringar

  • Kapitalförsäkringar är ett brett begrepp – välj den kapitalförsäkring som passar ditt behov
  • Hur förvaltas försäkringen – av dig eller försäkringsbolaget?
  • Kan du spara i försäkringen på det sätt du önskar? Månadsspar/engångsinsättningar mm?
  • Hur och när kan du göra uttag/utbetalningar ur kapitalförsäkringen?
  • Eventuella bindningstider
  • Vilka garantier finns?
  • Kontrollera vilka avgifter som tas ut
     

Vanliga frågor och svar om kapitalförsäkringar (KF)


Vad är en kapitalförsäkring?


En kapitalförsäkring är en sparform där dina placeringar (aktier och fonder mm) läggs i en försäkring som ägs av ett försäkringsbolag.
 

Vilka är fördelarna med kapitalförsäkring?


De viktigaste fördelarna med en kapitalförsäkring är att det är ett enkelt och smidigt sätt att spara i värdepapper på. Du behöver nämligen inte deklarera affärerna du gör var för sig, skatten är relativt låg och du kan själv välja förmånstagare till din försäkring.
 

Vad kan man handla med i en KF?


Det varierar mellan olika försäkringsbolag men normalt kan du handla i fonder och aktier som är noterade på en börs eller listade på en marknadsplats.
 

Hur stor är avkastningsskatten på kapitalförsäkring?


En kapitalförsäkring schablonbeskattas enligt en given modell. Läs mer om hur den fungerar i vår tjänst. Som en enkel tumregel kan man säga att värdet på din kapitalförsäkring under 2019 beskattas med 0,453 %.
 

Hur mycket kostar en kapitalförsäkring?


Det är fritt för försäkringsbolagen att prissätta sina kapitalförsäkringar hur de vill. Vi rekommenderar dock att du väljer ett försäkringsbolag som inte tar ut någon avgift för att ha kapitalförsäkringen hos dem. Exempel på sådana är Avanza och Nordnet.
 

Vad är skillnaderna mellan kapitalförsäkring och ISK?


ISK kan bara ägas av en privatperson medan en kapitalförsäkring kan ägas av både företag och privatpersoner. I ett ISK äger du de värdepapper du handlar med medan värdepappren i en kapitalförsäkring ägs av försäkringsbolaget. Du äger rättigheten till värdet som de uppbär. Det innebär bland annat att du inte har rösträtt på en bolagsstämma om du äger aktier i en kapitalförsäkring. Äger du utländska aktier är en kapitalförsäkring att föredra då utländska utdelningar kan kvittas mot schablonskatten.
 

Är en kapitalförsäkring säker?


Investerarskyddet gäller inte för kapitalförsäkringar. Det innebär att värdet på en kapitalförsäkring kan gå förlorat om försäkringsbolaget skulle gå i konkurs. Det finns dock särskilda regler som försäkringsbolagen måste följa för att motverka konkurser.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Investeringssparkonto (ISK) - Allt du behöver veta

1 minuts läsning

Om investeringssparkontot Från och med årsskiftet 2011/2012 lanserades en ny sparform i Sverige, investeringssparkontot (ISK). Tanken med investeringssparkontot är att förenkla för dig som sparare att köpa aktier och fonder med mera utan att behöva slita ...

Föregående artikel
15 tips som fyller på plånboken efter semestern
1 minuts läsning