Solceller - Bra saker att veta om solpaneler

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Solceller - Bra saker att veta om solpaneler

Solceller bidrar till lägre elräkningar samtidigt som det är positivt för klimatet. Läs om hur solceller fungerar och vad solpaneler kostar att installera.

I en tid där vi alla behöver ta ett allt större ansvar för miljön och där elpriserna skenar är det många som fundera på att investera i solceller. Med solceller på taket kan du sänka din elräkning samtidigt som du gör en insats för klimatet. Här går vi igenom bra saker du behöver veta om att installera solpaneler och hur solceller fungerar.
 

Så fungerar solceller


Solen är en utmärkt källa till energi. Så här fungerar det i enkla drag när solens strålar blir till el:

 1. Solljus når solpanelens solceller och skapar en elektrisk spänning mellan fram- och baksidan på panelen, vilket bildar likström
 2. Likströmmen skickas sedan vidare genom kablar till en växelriktare som är monterad någonstans på din fastighet
 3. I växelriktaren omvandlas likströmmen till växelström och skickas sedan till en elcentral som för vidare strömmen in till huset där den kan användas
 4. El som blir över kan du antingen sälja eller lagra i ett batteri och använda senare
   

Vad kostar solceller?


Kostnaden för att installera solceller varierar beroende på hur stor anläggning du vill hamärke och modell på panelerna och växelriktaren samt eventuellt batteri om du vill ha det, typ av tak, kablage, byggnadsställning och arbetskostnad. Även utbud och efterfrågan i det område du vill installera panelerna påverkar priset.

När man diskuterar solceller och pris pratar man ofta om pris per kW. Så här kan priserna se ut för en solcellsanläggning inklusive avdrag:

 • Liten villa – 65 000 kronor för 5 kW
 • Normalstor villa – 130 000 kronor för 10 kW
 • Stor villa – 195 000 kronor för 15 kW
   

En långsiktig investering


Att installera solceller ska ses som en långsiktig investering. De flesta som har solceller kan mer än halvera sin elräkning och överskottet säljer du. Återbetalningstiden för en normal anläggning ligger omkring 5-20 år beroende på vilka val du gör.
 

Skattereduktion för grön teknik


För att stimulera byggandet av nya solcellsanläggningar i landet har regering och riksdag infört en skattereduktion för grön teknik. Den fungerar liknande som rot och rut och innebär att du får avdrag för material och arbete direkt på fakturan från installatören.

Från och med 2023 är avdraget på 20 procent (19,4 procent mer exakt) upp till och med ett tak om 50 000 kronor per person och år. Avdraget förutsätter att du har inbetald skatt under året som lägst motsvarar avdragets storlek.

Vill du installera ett batteri och/eller en laddpunkt för att kunna ladda en elbil hemma, medges avdrag för det med 50 procent för kostnaden av material och arbete. Du kan läsa mer om avdraget på Skatteverkets hemsida.
 

Solceller passar utmärkt i det svenska klimatet


Det kan vara lätt att tro att solceller inte passar sig i Sverige på grund av de mörka årstiderna men så är inte fallet. Forskning har visat att Sverige har ett utmärkt klimat för att ta tillvara på solenergi. Våra långa och ljusa somrar kompenserar de mörka vintrarna och totalt sett så skiner faktiskt solen lika mycket i Sverige som i Centraleuropa. Kyligare temperaturer här i norr är dessutom bra för solpanelernas produktion.
 

Fördelar med solceller

 • Solenergi är en förnybar energikälla som inte ger några utsläpp under elproduktionen
 • Solceller ökar värdet på ditt hus
 • Du kan sänka din elräkning
 • Solceller är nästintill underhållsfritt
   

Nackdelar med solceller

 • Initiala investeringskostnaden är hög
 • Elproduktion sker endast när det är ljust
 • Solceller kan av en del uppfattas som fula
   

Så gör du för att installera solceller


Det första du behöver göra när du vill installera solceller är att fundera över vilken typ och hur stor anläggning du vill ha. Solceller finns bland annat som fristående solpaneler, takpannor, väggskivor och glasrutor. Undersök dina förutsättningar och var du kan sätta upp solceller för att få en optimal placering.

När du funderat litegrann på hur du vill ha det är det viktigt att du tar in offerter från flera olika företag. Var nyfiken, ställ frågor, ta referenser från andra kunder och jämför kostnadsförslagen.

Det är mycket viktigt att du väljer ett elinstallationsföretag som är registrerat hos Elsäkerhetsverket för verksamhetstypen "Elproduktionsanläggningar". På Kollaelföretaget.se kan du söka och se vilka företag som har denna registrering. Bland annat ska de ha ett egenkontrollprogram som säkerställer att installationen går rätt till. Kolla även upp med ditt försäkringsbolag om vad som gäller kring din villaförsäkring.

När du och ett företag kommit överens är det bra att skriva ett avtal där det framgår vad som ska göras och där hela arbetet inklusive kostnaden specificeras. Tillsammans med företaget skickar ni sedan in en föranmälan (ALP-blankett) till nätföretaget som äger elnätet där installationen ska ske.

När anläggningen är klar är det bra att låta den besiktas av någon utomstående. Innan du kan slå på anläggningen och börjar producera el behöver en representant från nätföretaget komma ut och godkänna den. Du behöver också välja vem du vill sälja eventuell överskottsel till.

När du fått OK från nätägaren är det bara att slå på anläggningen och njuta av din egen miljövänligt producerade el!
 

Fler lästips:

Elförbrukning – Få koll och sänk dina kostnader

Vad kostar en kWh? – Få koll på din elräkning

Timpris på el - Så fungerar ett timprisavtal

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Styrränta – Så fungerar styrräntan i Sverige

1 minuts läsning

Vad är styrränta? En styrränta är en ränta som sätts av en centralbank i syfte att påverka inflationsutvecklingen i landet. Om inflationen är högre än vad som är målet kan centralbankerna höja styrräntan och tvä...

Föregående artikel
Så fungerar ett överbryggningslån
1 minuts läsning