Så fungerar ett överbryggningslån

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Så fungerar ett överbryggningslån

Ska du köpa ett nytt hus eller en lägenhet men inte hunnit sälja din gamla bostad än kan du ansöka om ett överbryggningslån. Här kan du läsa om hur det fungerar.

Vad är ett överbryggningslån?


Ett överbryggningslån, även kallat brygglån, är en typ av lån som används för att finansiera en bostadsaffär när det finns ett tidsmässigt glapp mellan köpet av den nya bostaden och försäljningen av den gamla. Med hjälp av överbryggningslånet kan du köpa din nya bostad trots att du inte fått sålt dina gamla än. Så fort din gamla bostad blivit såld betalar du tillbaka brygglånet.
 

Hur fungerar ett överbryggningslån?


Ett överbryggningslån är normalt till för en kort period, vanligtvis mellan tre till sex månader. Lånebeloppet bestäms utifrån den befintliga bostadens marknadsvärde och det förväntade försäljningspriset samt den nya bostadens marknadsvärde. Räntan på överbryggningslånet är vanligtvis högre än på ett vanligt bolån just på grund av den korta löptiden och den högre risk som lånet innebär för långivaren.
 

Krav för att få ett brygglån


Kraven för att få ett överbryggningslån varierar mellan olika långivare. Generellt finns det dock vissa krav som du behöver uppfylla för att kunna bli beviljad ett brygglån. Dessa inkluderar följande:

  • En befintlig bostad: Ett överbryggningslån kräver vanligtvis att du äger en befintlig bostad (villa eller lägenhet) som du planerar att sälja för att finansiera det nya köpet.
  • En ny bostad: Du måste ha hittat en ny bostad som du vill köpa. Långivaren kommer att behöva information om objektet, inklusive marknadsvärde och eventuella skulder eller lån som är knutna till det.
  • Kreditvärdighet: Precis som vid andra typer av lån kommer långivaren att behöva ta en kreditupplysning på dig för att bedöma din kreditvärdighet. Långivaren kommer också att vilja se bevis på inkomst och anställning för att säkerställa att du har förmågan att betala tillbaka lånet.
  • En plan för att betala tillbaka lånet: Långivaren kommer vilja se en plan för hur du tänker betala tillbaka lånet, antingen genom försäljning av befintlig bostad eller på annat sätt.

Kraven för att få ett brygglån kan variera mellan olika långivare och din individuella situation. Därför är det alltid bra att kontakta en långivare så tidigt som möjligt för att få information om deras specifika krav och ansökningsprocess.
 

Vad kostar ett överbryggningslån?


Räntan på ett överbryggningslån varierar mellan olika långivare men ligger normalt mellan 2-6 procent. Vissa långivare har samma ränta på brygglån för alla låntagare medan andra använder sig av individuell ränta.

Eftersom löptiden för lånet inte brukar vara längre än runt sex månader är brygglån ofta amorteringsfritt. När den nya ägaren av din gamla bostad fått tillträde till bostaden och betalat köpeskillingen betalar du tillbaka hela lånet inklusive ränta.
 

Tänk på detta innan du tar ett lån


Innan du tar ett överbryggningslån bör du noggrant överväga om du har råd med räntekostnaderna på lånet och betalningarna på eventuella andra lån du har. Du bör också se till att du har en tydlig plan för hur du ska betala tillbaka lånet, genom försäljning av befintlig bostad eller på annat sätt. Det är också viktigt att tänka på risken att din fastighet inte säljs tillräckligt snabbt eller till tillräckligt högt pris för att täcka lånet.
 

Vilka erbjuder brygglån?


De flesta banker och långivare som erbjuder bolån erbjuder även brygglån. Du ansöker lättast om lånet genom att kontakta banken där du har ditt nuvarande bolån.
 

Skillnaden mellan överbryggningslån och handpenningslån


Det är inte ovanligt att blanda ihop överbryggningslån och handpenningslån men detta är inte samma sak. Som vi nämnde är ett brygglån ett lån som du kan använda för att betala hela köpeskillingen när du har köpt en ny bostad men ännu inte hunnit få pengarna för den bostad du ska sälja.

Ett handpenningslån används istället för att få pengar till kontantinsatsen, normalt 15 procent, för att köpa en bostad. Lånet är ett så kalllat blancolån.
 

Fler lästips:

Så mycket kan du låna i bolån hos banken

Så höjer du värdet på din bostad inför en försäljning

Köpa hus? - 5 bra tips inför bostadsköpet

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Solceller - Bra saker att veta om solpaneler

5 minuters läsning

I en tid där vi alla behöver ta ett allt större ansvar för miljön och där elpriserna skenar är det många som fundera på att investera i solceller. Med solceller på taket kan du sänka din elräkning samtidigt som du gör e...

Föregående artikel
Force Majeure - vid oförutsägbara händelser
2 minuters läsning