Så höjer du värdet på din bostad inför en försäljning

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
5 minuters läsning
Så höjer du värdet på din bostad inför en försäljning

Ska du sälja din bostad? Här får du 12 tips på hur du kan öka värdet på din bostad inför en försäljning. Allt från små enkla knep till större renoveringar.

12 sätt som höjer värdet på din bostad inför en försäljning


Funderar du på att sälja din bostad? Med några enkla knep och större renoveringar kan du öka värdet på din lägenhet eller ditt hus inför en försäljning och därmed maximera dina chanser att få ett högre pris i slutändan.
 

1. Rensa bland dina saker inför visning


För att din bostad ska tilltala så många som möjligt är det en god idé att rensa ut bland dina saker och ställa undan möbler som tar för mycket plats. Bostaden ska kännas luftig och trivsam utan för mycket saker som stör. Fyll till exempel inte garderoben mer än till 60 % och plocka undan personliga saker såsom fotografier. En bra grundregel att gå efter är att 25 % av det du har hemma ska plockas bort inför en visning.
 

2. Fräscha upp ytskikt


Att fräscha upp ytskikt genom att måla väggar och tak ger hela hemmet ett lyft och är inte speciellt dyrt om du gör det själv. Har du trägolv som ser lite slitna ut kan det vara värt att slipa och lackera om dessa. Även ett byte av lister gör stor skillnad för helhetsintrycket av din bostad.

Fräscha ytskikt ökar värdet på din bostad utan att du behöver lägga ner en förmögenhet på en totalrenovering.
 

3. Renovera kök och badrum


Har köket och badrummet många år på nacken kan det vara värt att investera i en renovering innan en bostadsförsäljning. De flesta bostadsspekulanter idag vill köpa bostäder som är i gott skick och betalar gärna mer för att bara kunna flytta in direkt utan att behöva göra om något själva. Nyrenoverat kök och badrum lockar många och kan göra att du får fler bud på din bostad.
 

4. Lägg om taket


Att lägga om taket kostar en del men det är pengar som du kan få tillbaka vid en försäljning av bostaden. Så länge du inte väljer de dyraste materialen ger ett nytt tak ofta en bra värdeökning och kan bidra till fler spekulanter.
 

5. Sätt in nya fönster


Precis som nytt tak så är nya fönster något som lockar många som letar hus. Även fönster kostar en del att byta ut men det kan höja värdet på din bostad om det ger ett bättre estetiskt intryck samtidigt som det minskar energiförbrukningen i bostaden. Nya fönster bidrar nämligen till bättre värmehållning i huset och därmed en lägre driftskostnad, samt att det kan ge hela husfasaden ett lyft.
 

6. Gör fint i trädgården


Har du en trädgård? Se till att den är städad och ser fin ut inför visningen. Klipp gräsmattan, kratta upp löv och ansa buskar och träd. En välvårdad tomt kostar i princip ingenting för dig att fixa och kommer bidra till att potentiella bostadsköpare får ett bra intryck av din bostad.
 

7. Skapa ett extra rum


Om du har möjlighet kan det vara värt att skapa ett extra rum i din bostad. Ett extra sovrum eller ett rum som kan användas som kontor kan vara mycket värt, framförallt när allt fler har börjat arbeta hemifrån. Du kan exempelvis sätta upp en vägg och göra ett stort rum till två mindre, eller inreda en källare eller vind.

Att skapa ett extra rum kan faktiskt vara en av de mest värdehöjande åtgärder du kan göra inför en bostadsförsäljning.
 

8. Bygg en altan


En altan eller uteplats är något som uppskattas av många och kan vara en avgörande faktor vid en försäljning. Finns det plats där du bor för att bygga en altan så är detta något som kan ge en bra vinst tillbaka.
 

9. Installera en braskamin/öppen spis


Att installera en braskamin eller öppen spis skapar mysig stämning i din bostad. Du kan njuta av en öppen brasa så länge du bor kvar samtidigt som värdet på din bostad ökar. Har du en braskamin eller kakelugn med eldningsförbud kan det vara värt kostnaden att anlita någon för att få igång eldstaden igen inför en försäljning av bostaden.

En eldstad är något som är attraktivt för många och kan vara något som de gärna betalar lite extra för.
 

10. Uppgradera värmesystemet


De flesta av oss vill bo så billigt som möjligt och med stigande energipriser blir det allt viktigare vid en bostadsförsäljning hur din bostad värms upp. Bor du i en lägenhet är du lite mer begränsad i hur du kan påverka värmesystemet jämfört med om du bor i ett hus. Genom att uppgradera värmesystemet kan du sänka bostadens driftkostnader vilket är en klar fördel ur en bostadsköpares synvinkel. Du kan till exempel installera en värmepump eller solceller som ger en positiv effekt på din bostads värde.
 

11. Tvätta och måla om fasaden


Fasaden är det första spekulanter ser när de kommer till ditt hus och kan sätta tonen för hela visningen. Är husfasaden väldigt sliten kan det vara värt att måla om den men det kan göra stor skillnad bara att tvätta den. Se till att det första intrycket av huset för en potentiell bostadsköpare blir så positivt som möjligt.

Bor du i en lägenhet kan du vara mer begränsad i vad du kan göra men försök att ha det så rent och fint som möjligt vid din entré.
 

12. Satsa på Homestyling


Homestyling har ökat allt mer på senare år och det finns en anledning till detta. Homestylisten ser din bostad utifrån köparens perspektiv och kan därmed framhäva det bästa med bostaden. Detta ger förutsättningarna för att få fler budgivare och därmed ett högre slutpris.


Hoppas du blivit inspirerad och fått lite ideér kring vad du kan göra hemma. Med några få små och stora knep kan du öka värdet på din bostad inför en försäljning. Lycka till!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så blir din privatekonomi om Socialdemokraterna får bestämma

5 minuters läsning

1. Vad har ni för planer för pensionärerna? Kommer ni att sänka skatten på pension? Höja pensionen?   Vi vill ha ett hållbart pensionssystem så att både nuvarande och kommande generationer får tillräckliga pensioner. Därf&o...

Föregående artikel
Låneförmedlare – Hjälper dig med ditt lån
4 minuters läsning