Så mycket kostar det att ta körkort (guide)

Så mycket kostar det att ta körkort (guide)

Kostnaden för att ta körkort varierar men ligger vanligen runt 15 000 kronor. Här går vi igenom alla kostnader som kommer i samband med att ta ett körkort.

Ett körkort kostar i genomsnitt 15 000 kronor


Kostnaden för att ta körkort kan variera mycket då det beror på hur många körlektioner du behöver och vilken trafikskola du väljer. Behöver du dessutom göra om teoriprov och uppkörning blir det snabbt dyrare. I genomsnitt brukar man räkna med omkring 15 000 kronor för att ta ett körkort. Här går vi igenom vad körkortet kostar och vilka olika delar som ingår.
 

Kostnaden för körkort varierar


En exakt summa för vad det kostar att ta körkort är omöjligt att säga. Det finns några fasta kostnader som du måste betala såsom riskutbildning, teoriprov och uppkörning. Sedan finns det vissa körkortskostnader som du kan påverka själv såsom antalet körlektioner och teoriutbildning.

Vill du komma ner i kostnad för att ta körkort är det bra att övningsköra mycket privat. På så vis behöver du inte ta lika många körlektioner. Det är dock rekommenderat att du åtminstone tar några lektioner för att få värdefulla tips från en professionell körlärare. Många körskolor erbjuder färdiga kurspaket där det mesta ingår. Detta kan vara ett bra alternativ men kom ihåg att du då förbinder dig att betala för hela paketet på den trafikskolan.
 

Delarna som ett körkort består av


Synundersökning


Innan du kan börja med att ta körkort måste du göra en synundersökning för att få ett synintyg som skickas in till Transportstyrelsen. Du gör en synundersökning hos en optiker och behöver ha minst 0,5 i synskärpa med båda ögonen för att inte ha krav på att använda glasögon när du kör.

Kostnad: Cirka 150 kronor
 

Körkortstillstånd


Att ansöka om ett körkortstillstånd hos Transportstyrelsen är kostnadsfritt. Du måste ha ett körkortstillstånd för att få lov att övningsköra. Tillståndet är giltigt fem år från och med det datum som det utfärdats.

Kostnad: 0 kronor
 

Handledarkurs och handledarbevis


Ska du övningsköra privat måste både du och den du ska övningsköra med ta en handledarkurs. Kursen tar du på en trafikskola och kostar runt 200-700 kronor per person beroende på vilken trafikskola du väljer. Den som ska vara handledare ska ha fyllt 24 år och ha haft körkort i sammanlagt minst fem av de senaste tio åren och måste även ansöka om att bli godkänd hos Transportstyrelsen. Handledarbeviset är sedan giltigt i fem år.

Kostnad: 200 - 700 kronor
 

Körkortsteori


När du ska plugga till teoriprovet kan det vara bra att köpa körkortsboken som kostar ungefär 300 kronor. Du kan även använda dig av appar och olika sidor på nätet som erbjuder lektioner och övningsfrågor. Detta brukar kosta runt 300 kronor per månad. Vill du ta ett teoripaket med lärarledda lektioner på en körskola kan detta kosta upp emot 2 000 kronor. Då ingår oftast både körkortsboken och tillgång till en läroplattform med övningar.

Kostnad: 300 - 2 000 kronor
 

Körlektioner


Det är här du har stora möjligheter att påverka ditt körkorts kostnad. Ju färre körlektioner du behöver på körskola desto billigare kommer ditt körkort att bli. Dock är det viktigt att du får den träning du behöver för att kunna klara av uppkörningen.

Kostnad: 400 - 600 kronor per lektion
 

Riskutbildning


Du behöver göra två riskutbildningar innan du kan göra teoriprov och körprov. Riskutbildning del 1 (Riskettan) kostar 700 kronor och riskutbildning del 2 (Risktvåan) kostar 2 000 kronor.

Kostnad: 2 700 kronor
 

Teoriprov


När du känner dig redo för teoriprovet bokar du detta hos Trafikverket. Ett godkänt prov är giltigt i fyra månader och du måste inom denna tid klara körprovet. Gör du inte det kommer du behöva göra om teoriprovet. Teoriprovet kostar 325 kronor om du gör det på dagtid och 400 kronor om du vill göra det på kvällstid eller helg. Det tillkommer även en kostnad på 80 kronor för fotografering.

Kostnad: Dagtid 325 kronor, kväll och helg 400 kronor samt 80 kronor för fotografering
 

Uppkörning


Har du klarat teoriprovet är det dags för uppkörning. Du kan boka körprov hos en trafikskola eller hos Trafikverket. Provet kostar 800 kronor för en dagtid och 1 040 kronor kvällar och helger.

Kostnad: Dagtid 800 kronor, kväll och helg 1 040 kronor
 

Tillverkning av körkort


Har du klarat både teoriprov och körkortsprov behöver du betala för tillverkning av ditt nya körkort. Detta betalar du till Transportstyrelsen. Du får köra bil under tiden som ditt körkort tillverkas men behöver då ha ett legitimation med dig i bilen.

Kostnad: 280 kronor

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Låneförmedlare – Hjälper dig med ditt lån

4 minuters läsning

Att anlita en låneförmedlare innebär att du får hjälp med att jämföra olika låneerbjudanden. Fördelen med en förmedlare är att du endast behöver skicka in en låneansökan och det tas bara en kreditupplysning på dig, vi...

Föregående artikel
Vad kostar en kWh? – Få koll på din elräkning
3 minuters läsning