Vad kostar en kWh? – Få koll på din elräkning

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Vad kostar en kWh? – Få koll på din elräkning

Vad kostar en kWh? Här kan du läsa mer om vad en kWh faktiskt kostar för dig som bor i en villa eller lägenhet samt vilka delar som ingår i elbolagets faktura.

Få koll på elbolagets faktura


Tillhör du en av dem som betalar elräkningen varje månad utan att egentligen reflektera över vad du betalar för? Här går vi igenom de olika delarna som ingår i elbolagets faktura och vad du egentligen betalar i pris per kWh.
 

Elhandelsfaktura och elnätsfaktura


Dina elkostnader består av två delar: en elhandelsfaktura och en elnätsfaktura. Elhandelsfakturan består av kostnaden för den ström du gör av med. Elhandelsbolagen köper in elen från elbörsen Nord Pool och säljer sedan vidare den till dig. Priset per kWh baseras bland annat på tillgång och efterfrågan samt om du har fast-, rörligt- eller mixavtal. På elhandelsfakturan tillkommer en kostnad för elcertifikatsavgift och moms. Det kan även tillkomma en fast årsavgift från elhandlaren som vanligen ligger på mellan 100-500 kronor.

Elnätet ägs av flera lokala aktörer och du måste teckna ett elnätsavtal med det företag som äger elnätet där du bor. Elnätsfakturan består av en fast abonnemangsavgift för att få tillgång till nätet och ett rörlig pris per kWh i överföringsavgift som är själva transporten av elen. Här ingår även energiskatt på el som under 2022 har ett pris per kWh på 36 öre exklusive moms. Vissa kommuner i Norrland har en reducerad energiskatt som ligger på 26,4 öre exklusive moms.
 

Vad kostar el per kWh?


Vad kostar då el per kWh egentligen? Enligt SCB var elpriset i genomsnitt cirka 1,5 – 2,5 kr per kilowattimme inklusive nätavgifter och energiskatt för år 2019. Under det senaste året har dock elpriset varit högre på grund av att spotpriset, energiskatten och elnätsavgifterna har ökat och under 2021 bedömer man att elpriset per kWh varit runt 1,8 – 3 kr.

De stora skillnaderna i pris beror på vilket elavtal du har, hur mycket el du förbrukar och hur du bor. Exempelvis har du i snitt ett högre elpris per kWh om du förbrukar mindre el eftersom de fasta kostnaderna drar upp ditt snittpris.
 

Normalt elpris per kWh för villa


En villa har en elförbrukning på ungefär 20 000 kWh i snitt, då räknar man med att huset värms upp med hjälp av el. Det normala priset per kWh för år 2020 låg på cirka 1,4 kr inklusive skatter och avgifter. Detta ger en totalsumma på 28 000 kronor per år i elkostnad.

Om din villa värms upp på annat sätt än med el ligger en normal elförbrukning på runt 5 000 kWh per år och har därmed en lägre elkostnad.
 

Normalt elpris per kWh för lägenhet


För en lägenhet är kostnaden för en kWh normalt sett högre än för en villa. Under 2020 var det genomsnittliga priset för en kilowattimme cirka 2,1 kr för en mindre lägenhet och 1,7 kr för en större lägenhet. Totala elkostnaden var därmed 4 200 kronor för en mindre lägenhet som förbrukar 2 000 kWh/år och 9 000 kronor för en större lägenhet som förbrukar 5 000 kWh/år.
 

Priset per kilowattimme varierar under året


På din elräkning kan du alltid se vad du betalar för pris per kWh för din el, men kom ihåg att priserna varierar en hel del under året. På vintern när du använder mer el är priset per kWh normalt sett högre respektive lägre på sommaren när din elförbrukning minskar.
 

Jämför innan du tecknar nytt elavtal


Hur mycket sparar du på att jämföra el? Skillnaden mellan olika elbolag kan vara stor och desto mer el du använder desto mer pengar kan du spara.

Till att börja med behöver du bestämma dig för om du vill ha ett fast eller rörligt elpris per kWh. Du behöver även bestämma vilken bindnings- och/eller uppsägningstid du vill ha. Det kan även vara en bra idé att ta reda på lite mer om elbolaget och dess villkor.

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så mycket kostar det att ta körkort (guide)

4 minuters läsning

Ett körkort kostar i genomsnitt 15 000 kronor Kostnaden för att ta körkort kan variera mycket då det beror på hur många körlektioner du behöver och vilken trafikskola du väljer. Behöver du dessutom göra om teoriprov och uppkörnin...

Föregående artikel
Så blir din privatekonomi om Sverigedemokraterna får bestämma
6 minuters läsning