Ladda elbil hemma - Så gör du på bästa sätt

Ladda elbil hemma - Så gör du på bästa sätt

Att ladda din elbil hemma är både smidigare och billigare än publika laddstationer. Här kan du läsa mer om bra saker att tänka på vid elbilsladdning hemma.

Om att ladda en elbil hemma


Har du eller funderar du på att köpa en elbil och undrar om hur det går till att ladda hemma? Att ladda bilen hemma är smidigt och oftast det billigaste sättet att ladda bilen på. Här hittar du en guide om hur du laddar bilen hemma bäst.
 

Så laddar du bilen hemma


Allt fler installerar egna laddstolpar eller boxar hemma för att alltid ha tillgång till en laddare. Att slippa besväret med att leta upp publika laddstationer är värt mycket och dessutom blir det ofta billigare att fylla upp batteriet hemma.

Beroende på hur din boendesituation ser ut har du olika valmöjligheter angående var och hur du kan ladda bilen hemma. En laddbox eller laddstolpe installeras av en behörig elektriker och det finns en uppsjö av olika modeller och märken att välja mellan.
 

Elbilsladdning för villaägare


Det enklaste sättet om du är villaägare är att installera din egen laddbox med eller utan laddstolpe. En laddstolpe kan vara lite krångligare att installera än en laddbox eftersom det ska dras kablar ut till den och marken kan då behöva grävas upp. En laddbox kan istället installeras på exempelvis på insidan eller utsidan av garaget. Även där kan du behöva gräva för att dra kablar i marken men många gånger kan du slippa det.

Hur det ser ut hos just dig och där du vill ha din laddare avgör vilket arbete som krävs.

Tänk på att du kan dra nytta av Grön teknik-avdraget som innebär att du får ett avdrag på 50 % på både arbetskostnad och material upp till 50 000 kronor per person och år.

Om ni är flera i familjen som äger olika bilar som ska laddas samtidigt hemma, är det en god idé att installera laddboxar med flera laddpunkter. På så vis kan ni ladda flera bilar på samma gång.
 

Elbilsladdning för bostadsrättsinnehavare


Om du är bostadsrättsinnehavare kan du kolla upp om din bostadsrättsförening har laddstationer på en parkering som de boende får använda. Oftast får du då identifiera dig via en speciell app eller med ett kort innan du laddar. Låt bilen ladda sig själv under natten eller när du håller på med något annat.

Har föreningen inga laddmöjligheter idag kan du be styrelsen att titta på möjligheten att installera sådana. Är ni flera elbilsägare kan det vara bra att gå ihop och påtala behovet.
 

Elbilsladdning för hyresrättsinnehavare


Bor du i en hyresrätt är det upp till fastighetsägaren och/eller hyresvärden att tillhandahålla laddare. Skulle det inte finnas sådana idag kan du påtala det för din hyresvärd och försöka få denne att installera en eller flera boxar eller stolpar.
 

Varning för att ladda din elbil hemma i vanligt eluttag


Även om det är tekniskt möjligt att ladda din elbil i ett vanligt eluttag är det inte att rekommendera. Uttagen är ej gjorda för att klara av den belastning under lång tid som elbilsladdning innebär. Det finns tillfällen då det börjat brinna i eluttaget av överhettning och dessutom tar det lång tid att ladda en elbil i ett vanligt eluttag.
 

En liten guide till olika laddare


Laddstolpe, laddbox, laddpunkt och laddstation - vad menas egentligen med alla dessa begrepp? 

  • Laddstolpe – stolpen som laddboxen sitter på och som förankras i marken
  • Laddbox – en box som ofta sitter på en vägg eller på en stolpe
  • Laddpunkt – själva kopplingspunkten eller uttaget som förbinder laddaren och bilen
  • Laddstation – en plats med en eller fler laddare där elbilar kan ladda


Så går det till att ladda


Till laddaren får man ofta med en app, ett fysiskt kort eller tag för att kunna ladda. Lite beroende på val av modell, märke och system kan själva förfarandet för att komma igång med laddningen ske på olika sätt. Normalt tar du laddkabeln och ser till att den är ansluten till både laddaren och bilen. Därefter använder du en app, ett kort eller en tag för att påbörja laddningen. Du kan också styra hur laddningen ska ske via bilens egna gränssnitt.
 

Effekt - hastigheten du kan ladda din elbil med


Hur fort du kan ladda din elbil hemma beror främst på den effekt som laddaren kan ge och den effekt som din bil kan ta emot. En vanlig effekt i laddboxar och stolpar vid hushåll är mellan 3,7 - 22 kW. Vid publika laddstationer är effekten ofta upp till 50 kW och vid riktiga snabbladdare kan effekten överstiga 250 kW.

Många hushåll har idag en säkring på 16A (16 ampere) i enfas 230 volt. Det innebär att laddaren som mest kan ladda bilen med 3,7 kW, det vill säga 3,7 kWh per timme. Tänker vi oss att en elbil förbrukar ungefär 2 kWh per mil ger det att batteriet laddas upp med cirka två mils körning per timme.

Om du har möjlighet är det bra att låta installera en laddare med 11 kW. En sådan installation har samma strömstyrka på 16A men på tre faser. Så kallad trefas. Det innebär att du kan ladda bilen mycket snabbare, cirka 5-6 mil per timme, vilket kan vara bra att ha möjlighet till.

En del laddare erbjuder även möjligheten till ännu högre effekt, exempelvis 22 kW, men då krävs det en större säkring än vad som är normalt i vanliga hushåll idag. Välj den effekt som du behöver för just ditt behov men har du en laddhybrid idag och funderar på att skaffa en ren elbil i framtiden kan det vara bra att fundera över ditt kommande behov så du väljer en laddare som är dimensionerad för det.
 

Lastbalansering


När du installerar en laddbox eller laddstolpe är det bra om din installation har en så kallad lastbalansering. Det innebär att systemet håller koll på hur mycket effekt som går åt att ladda din elbil och övriga förbrukare i hushållet (tvättmaskin, spis och dammsugare med mera). Det innebär att risken minskar för att effekten ska bli så stor att en säkring går och hela din bostad blir strömlös.

Lastbalanseraren kan finnas fysiskt i installationen av en laddbox/laddstolpe men det finns även lösningar där du har en extern mätare som håller koll på din förbrukning på alla dina faser in i hushållet och därmed kan den kommunicera med exempelvis en laddbox och sänka effekten till din elbil om det skulle behövas. På så vis slipper du att säkringar går i tid och otid.

Vilken lösning som är bäst är många gånger en smaksak men vi rekommenderar att du har en lastbalanserare.
 

Fördelar med att ladda bilen hemma


Den största fördelen med att ladda din elbil hemma är att det är bekvämt. Istället för att åka runt och försöka få tag i en publik laddstation någonstans vet du att du har tillgång till laddningsmöjligheter när du behöver det.

En annan viktig fördel är att det oftast är billigast att ladda sin elbil hemma. Har du ett timprisavtal kan du dessutom förlägga din elbilsladdning på de tider då elen är som billigast, vilket oftast är på natten.
 

Nackdelar med att ladda bilen hemma


Den största nackdelen med att ladda bilen hemma är att det kan uppstå en brand i anslutning till din laddning. Det är oerhört sällsynt och inget man behöver vara rädd för så länge som man laddar genom en godkänd laddpunkt och enligt de anvisningar som finns. Ladda inte bilen genom ett vanligt eluttag!

Behöver du bekosta en laddstolpe eller laddbox så tillkommer installationskostnaden för detta. Dock finns det Gröna teknik-avdraget om 50 % som underlättar en sådan investering.

Vi rekommenderar även att du skaffar någon form av lastbalanserare så din säkring inte går bara för att du börjar ladda din elbil samtidigt som du exempelvis dammsuger, lagar mat eller ser på TV.
 

Vad kostar det att ladda en elbil hemma?


Laddar du din bil genom en laddpunkt som är ansluten till ditt hushåll betalar du för varje kilowattimme enligt det elavtal du har. Skulle du exempelvis ladda 50 kWh och elpriset enligt ditt elavtal är 1,50 kronor så kostar den laddningen 75 kronor exklusive nätavgifter.

Laddar du via en laddpunkt som din bostadsrättsförening eller hyresvärd upprättat gäller det avtal du har med dem.
 

Vad kostar en laddstolpe eller laddbox?


Priset för att låta installera en laddstolpe eller laddbox beror på vilken modell du väljer, eventuella tillbehör (lastbalanserare, laddkablar mm) och installationskostnaden för en behörig elektriker. Skulle du behöva utföra markarbete för att gräva ner kablar tillkommer det.

Generellt kan du utgå från att en installation går på mellan 5 000 - 15 000 kronor efter avdraget för Grön teknik.
 

Alternativ till att ladda en elbil hemma


Har du inte tillgång till att ladda din bil hemma finns det lite olika sätt att hantera det på. Många arbetsgivare erbjuder idag förmånlig laddning till sina anställda. Passar bra för dig som åker bil till jobbet och så kan den laddas upp lagom tills du ska åka hem.

Ett annat alternativ är att ladda vid någon av alla de publika laddstationer som finns runtom i landet. Försök hitta en laddstation med en effekt som passar dig till det lägsta priset.
 

Lästips:

Så mycket kostar en elbil per mil

Elbil, laddhybrid, diesel eller bensin?

Leasa eller köpa bil – Vad är bäst?

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bostadstillägg för pensionär - Allt du behöver veta

3 minuters läsning

Är du pensionär med låg pension kan du ha rätt till bostadstillägg, eller bostadsbidrag som det också kallas. Bostadstillägg för pensionärer är ett tillägg som man får på sin allmänna pension och betalas ut av Pensionsmyndi...

Föregående artikel
Så skyddar du dig mot ID-kapning
4 minuters läsning