Laddbox hemma för elbil - allt du behöver veta

Laddbox hemma för elbil - allt du behöver veta

Att låta installera en laddbox hemma är ett bekvämt och bra sätt att ladda din elbil på. Här kan du läsa om hur det fungerar, vanliga fabrikat samt vad det kostar.

I takt med att elbilar blir allt vanligare investerar många hushåll i egna laddboxar för att kunna ladda bilen hemma. Men hur går en installation till och vad ska man räkna med att det kostar? Här guidar vi dig hela vägen från val av laddbox till färdig installation och listar några av de bästa laddboxarna på marknaden just nu.
 

Vad är en laddbox?


En laddbox är en stationär enhet som är speciellt framtagen för laddning av elbilar och laddhybrider. Laddboxar har inbyggda säkerhetsfunktioner som skyddar både bilen och elnätet i ditt hem mot överhettning och kortslutning. Många moderna laddboxar har också andra smarta funktioner, som appstyrning, lastbalansering och möjligheten att schemalägga laddningen för att kunna dra nytta av lägre elpriser.
 

Installera laddbox hemma


Du får inte installera en laddbox på egen hand utan måste anlita en behörig elektriker för uppdraget.

Innan du köper en laddbox bör du kontrollera kapaciteten på ditt hems elnät för att se till att det kan hantera den extra belastningen som en laddbox innebär. Tänk också på att laddboxen du väljer ska vara kompatibel med din elbil både vad gäller laddningskapacitet och ladduttag.

Det är också bra att tänka igenom placeringen av laddboxen. De flesta laddboxar kan installeras både på in- och utsidan av en vägg. Om laddboxen placeras utomhus är det viktigt att välja en som klarar av väderförhållandena där du bor, eller att du skyddar den genom att placera den under tak – till exempel i en carport. Installera laddboxen på en plats där din bil lätt kan nå den, helst i närheten av där du vanligtvis parkerar.
 

Lastbalansering


När du väljer laddbox kan det vara smart att titta efter en modell med lastbalansering. Lastbalansering innebär att laddboxen automatiskt anpassar laddhastigheten baserat på den totala energianvändningen i hemmet.

Utan lastbalanserare finns det risk att husets elnät blir överbelastat om andra hushållsapparater är igång samtidigt som bilen laddas. Det kan leda till att säkringar går eller att elsystemet skadas. En laddbox med lastbalansering förhindrar överbelastning och möjliggör en snabb men säker laddning.
 

Vad kostar en laddbox?


Priset för en laddbox för hemmabruk beror på vilken modell du väljer och vilka funktioner den har. Basmodeller utan extra funktioner kostar från cirka 5 000 kronor. Om du letar efter en mer avancerad laddbox med funktioner som wifi-anslutning, lastbalansering eller högre laddkapacitet kan den kosta så mycket som 20 000 kronor (eller mer!). Glöm inte heller att räkna med installationskostnaden, som kan variera mycket beroende på vad ditt boende har för förutsättningar. Räkna med åtminstone 5 000 kronor för enklare installationer och runt 10 000 kronor för mer avancerade uppdrag.

Med Grön teknik-avdraget kan du få 50 procents avdrag på både arbetskostnad och material upp till 50 000 kronor per år och person. Avdraget är en skattereduktion som du får direkt på fakturan från din installatör.
 

Populära laddboxar


Zaptec Go


Zaptec Go är känd för sin kraftfulla laddning i kompakt format. Den är smart, uppkopplad och passar alla laddbara bilar. Upp till tre likadana enheter kan kopplas ihop om du behöver ladda flera fordon samtidigt. Zaptec Go har intelligent lastbalansering, appstyrning och molnuppkoppling för enkel hantering och övervakning.

Maxladdningseffekt: 22 kW
 

Charge Amps Halo


Charge Amps Halo är en svenskdesignad, stilren och robust laddbox. Den är specifikt anpassad efter det skandinaviska klimatet och klarar låga temperaturer. Halo har ett extra 230-voltsuttag på undersidan och en smart molntjänst som ger användaren möjlighet att enkelt övervaka och styra laddningen via mobil eller dator.

Maxladdningseffekt: 11 kW
 

Charge Amps Aura


Charge Amps Aura är en laddare i toppklass. Den har två uttag som gör det möjligt att ladda två fordon samtidigt och är utrustad med inbyggd energimätare och automatisk lastbalansering. LED-belysningen visar status på pågående laddning för båda bilarna. Med wifi-uppkoppling får du full kontroll över laddningen direkt i mobilen.

Maxladdningseffekt: 2 x 22 kW
 

Wallbox Pulsar Max


Wallbox Pulsar Max levererar kraftfull laddning trots att det är en av de mest kompakta laddboxarna på marknaden. Max-versionen har förstärkt IP-klass för att tåla ännu tuffare klimat än föregångaren Plus. Den har en användarvänlig app som möjliggör fjärrstyrning, schemaläggning av laddning och övervakning av laddningshistorik.

Maxladdningseffekt: 22 kW
 

Fler lästips för dig med elbil


Ladda elbil hemma

Så lång tid tar det att ladda en elbil

Så mycket kostar en elbil per mil

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123
Check cirkel

Info

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Studenter går 3 353 kronor back varje månad – så fixar du ekonomin som student

Klocka 1 minuts läsning

För många innebär studentlivet att de för första gången ska ansvara för den egna ekonomin. Det blir minst sagt en utmaning för de som endast har studiemedlet som inkomst, det visar den budget som jag har gjort och som utgår ifrån Konsumentverk...

Föregående artikel
Sveriges rikaste personer 2023 (Topp 10)
Klocka 1 minuts läsning