Så lång tid tar det att ladda en elbil

Så lång tid tar det att ladda en elbil

Här hittar du som undrar hur lång tid det tar att ladda en elbil svar. Få reda på vilken betydelse effekt och batteriets storlek har på laddtiden.

Ha koll på laddtiden


Ibland behöver du ha lite extra koll på vad det är som påverkar laddtiden av din elbil. Du kanske har bråttom, vill ladda under natten för att komma iväg tidigt på morgonen eller så ska du köra extra långt och vill undvika att behöva stanna och ladda på vägen?

Oavsett anledning är det alltid bra att ha lite koll på hur lång tid det tar att ladda en elbil för att kunna planera och få en smidig tur.
 

Faktorer som påverkar laddningstiden


Det finns huvudsakligen tre faktorer som avgör hur lång tid det tar att ladda en elbil:

  • Bilens laddeffekt – hur hög effekt bilen kan ta emot. Ju högre effekt desto snabbare kan du ladda bilen
  • Laddstationens effekt – ju mer effekt laddstationen kan leverera desto snabbare kan du ladda elbilen
  • Batteriets status – om batteriet är tomt, halvfullt eller nästan fullt spelar roll för laddningstiden, likaså batteriets temperatur
     

Ta reda på laddeffekten av en elbil


För att bedöma tiden det tar att ladda en elbil behöver du känna till bilens maximala laddeffekt i kW samt batteriets kapacitet i kWh. Du kan enkelt ta reda på vilken kapacitet en modell har genom att titta i bilens instruktionsmanual eller genom att söka på nätet.
 

Ta reda på laddstationens effekt


Idag går det snabbt och enkelt att ta reda på vilken effekt olika laddstationer kan ge. Antingen kan du söka efter dem på nätet eller så använder du någon av alla de appar som finns där du kan se vilka stationer som finns nära dig eller längs den rutt du planerar att åka.

Har du en laddbox för att kunna ladda en elbil hemma så känner du förmodligen redan till vilken effekt den har. Vanligen ligger dessa på 11 kW och lägre.
 

Batteriets status vid laddning


Vilken maxkapacitet batteriet har när du börjar ladda påverkar naturligtvis hur lång tid det tar att ladda en elbil. Även temperaturen spelar roll. Ett mycket kallt eller varmt batteri tar längre tid på sig att ladda upp.

Det spelar också roll vilken nivå batteriet har när du påbörjar laddningen. Ett nära tomt batteri tar längre tid att ladda. Samma sak gäller för ett batteri som ligger omkring 80 procent av maxkapaciteten och uppåt.
 

Olika typer av elbilsladdning


Normalladdning


En normalladdning, som ofta är den du har tillgång till i ditt hem eller vid en publik laddstation som inte är en snabbladdare, ligger på omkring 1,4-22 kW.
 

Snabbladdning


En snabbladdning idag brukar normalt anses ligga omkring 50-250 kW.
 

Så lång tid tar det att ladda - räkneexempel


Hur snabbt en elbil laddas uttrycks i effekt (kW, kilowattimar). Det finns som vi redan nämnt många olika faktorer som påverkar hur lång tid det tar att ladda en elbil men låt oss anta att vi har en elbil med ett batteri på 80 kWh som vi vill ladda från 20 -> 80 procent dvs 60 procent av dess maximala kapacitet. Vi antar också att den maximala effekten som bilen kan ta emot är 125 kW. Detta motsvarar ungefär vad många av de vanligaste elbilarna klarar idag.

Så lång tid tar det att ladda:

Vägguttag hemma (2,3 kW): 21 timmar

Laddbox hemma (11 kW): 4 timmar

Snabbladdning (22 kW): 2 timmar

Snabbladdning (50 kW): 1 timme

Snabbladdning (125 kW): 23 minuter
 

Beräkna laddtiden


För att ta reda på ungefär hur lång tid det tar att ladda en elbil kan du använda följande formel:

Batteristorleken i kWh / Laddeffekten i kW = Laddtiden i timmar
 

Beräkna hur långt du kommer för varje timme du laddar bilen


Vill du hellre ta reda på hur långt du kommer för varje timme du laddar en elbil kan du anta att förbrukningen ligger på 2 kWh per mil och använda formeln:

Effekten (kW) / 2 kWh = Hur många mil du kan köra efter en timmes laddning
 

Hur ofta ska man ladda?


Hur ofta en elbil behöver laddas beror naturligtvis på hur mycket bilen används. Även saker som körmönster, utetemperatur, eventuell snö och regn påverkar förbrukningen. Generellt kör svensken 3 mil per dag i snitt. Antar vi att bilen förbrukar 2 kWh per mil ger det en total förbrukning på 6 kWh per dag.

Hur ofta bilen behöver laddas beror då på hur stort batteriet i bilen är. Generellt brukar man rekommendera att ladda en elbil litegrann och oftare. Istället för att låta batteriet gå ner mot 0 procent för att sedan ladda det till 100 procent är det bättre för bilen och batteriets livslängd att eftersträva att ligga mellan 20 - 80 procent av batteriets maxkapacitet.

Samma sak gäller om du ska åka långt och behöver ladda på vägen. Ladda då hellre en mindre mängd men lite oftare. Det mår batteriet bättre av och dessutom går det fortare. Det beror på att den sista delen i ett batteri, ungefär i spannet 80 - 100 procent, tar längre tid att ladda upp. Tänk ungefär som för en mobiltelefon. Den går fort att ladda i början när den är halvfull men sen går det trögare mot slutet.

Tillverkarna brukar ange hur de rekommenderar att just deras modell ska laddas.
 

Fler lästips:

Ladda elbil hemma - Så gör du på bästa sätt

Så mycket kostar en elbil per mil

Elbil, laddhybrid, diesel eller bensin?

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Betala faktura - olika sätt att betala en räkning på

1 minuts läsning

Har du fått en faktura och funderar på hur du ska betala den? Det finns flera olika sätt att betala på, allt från att använda dig av din internetbank till att betala med kort. Här går vi igenom allt du behöver veta om hur du betalar en faktura och...

Föregående artikel
Hur deklarerar jag när jag fått halva huset i gåva och betalat för halva?
1 minuts läsning