Betala faktura - olika sätt att betala en räkning på

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Betala faktura - olika sätt att betala en räkning på

Det finns flera sätt för dig att betala en faktura. Här går vi igenom allt om hur du betalar en faktura och vad du behöver tänka på innan du betalar.

Har du fått en faktura och funderar på hur du ska betala den? Det finns flera olika sätt att betala på, allt från att använda dig av din internetbank till att betala med kort. Här går vi igenom allt du behöver veta om hur du betalar en faktura och några viktiga saker att tänka på i samband med din betalning.
 

Vad innebär det att betala mot faktura?


En faktura är en betalningsuppmaning som säljaren skickar till köparen för att begära betalning för en produkt eller tjänst. En faktura innehåller vanligtvis information om säljaren, köparen, fakturadatum, betalningsvillkor, specifikation av vad som har sålts, pris och eventuell moms. Det är viktigt att noggrant granska fakturan för att säkerställa att all information är korrekt och att betalningen sker i tid.
 

Olika sätt att betala en faktura


Det finns flera sätt att betala en faktura på. Du kan betala genom att använda din internetbank, betalkort, autogiro, swish eller genom att besöka en bank eller ett betalningsombud.

 • Betala faktura med internetbank - detta är ett av de vanligaste sätten att betala en faktura på. Logga in på din internetbank och betala fakturan genom att fylla i betalningsuppgifterna som behövs. Var noga med att kontrollera att all information stämmer överens med fakturan.
   
 • Betala faktura med kontokort - en annan vanlig betalningsmetod som innebär att du betalar fakturan med ditt kort. Det är viktigt att se till att det finns tillräckligt med pengar på kontot för att täcka betalningen.
   
 • Betala faktura med kreditkort - du kan även betala en faktura med kreditkort. Tänk dock på att du senare kommer få en kreditkortsfaktura som du behöver betala. Missar du att betala den i tid kan du drabbas av extra kostnader i form av hög ränta. Läs mer här om att betala räkningar med kreditkort.
   
 • Betala faktura med autogiro - genom att ansluta fakturan till autogiro betalas den automatiskt vid det datum du bestämmer på förhand. Detta är en bekväm betalningsmetod eftersom du inte behöver tänka på att betala fakturan aktivt själv. Se dock till att det finns tillräckligt med pengar på kontot vid förfallodatumet.
   
 • Betala med Swish - att betala med Swish är ett enkelt och snabbt sätt att betala en faktura på. Du öppnar appen, fyller i de betalningsuppgifter som behövs och signerar betalningen. Många gånger kan du även använda dig av en QR-kod för att göra det ännu enklare att betala din faktura.
   
 • Betala faktura hos en bank eller ett betalningsombud - du kan också välja att betala fakturan genom att besöka en bank eller ett betalningsombud. Detta är ett bra alternativ om du inte har tillgång till någon av de andra betalningssätten.
   

Hur lång tid har man på sig att betala en faktura?


En vanlig missuppfattning är att man alltid har 30 dagar på sig att betala en faktura men faktum är att det inte finns någon lag som bestämmer hur lång tid du har på dig att betala.

Betalningsvillkoren bestäms av säljaren eller genom en förhandling mellan köparen och säljaren. Har ingen specifik tid avtalats säger regeln att köparen måste betala fakturan när säljaren uppmanar om det.

Det är viktigt att se över betalningsvillkoren på fakturan och betala inom utsatt tid för att undvika eventuella påminnelseavgifter och dröjsmålsränta.
 

Bra saker att tänka på innan du betalar en faktura
 

 • Kontrollera fakturan - se till att all information på fakturan stämmer överens med vad du har beställt och att priset är korrekt. Har du inte beställt något är det viktigt att bestrida fakturan
   
 • Förfallodatum - kontrollera när betalningen ska göras och se till att du betalar i tid för att undvika eventuella extra kostnader
   
 • Tillräckligt med pengar på kontot - se till att du har tillräckligt med pengar på kontot för att täcka betalningen
   
 • Kvittens - spara alltid en kopia av fakturan och kvittot som bevis på att du har betalat fakturan. Detta är viktigt om det uppstår problem eller tvister i framtiden


Fler lästips:

Bestrida en faktura - Så gör du på bästa sätt

Betala räkningar med kreditkort – Så fungerar det

Delbetalning - Så fungerar det att delbetala

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så går det till att köpa bostadsrätt

5 minuters läsning

Har du hittat din drömlägenhet? Eller är det bara dags att flytta hemifrån och köpa din första bostad? Att köpa en bostadsrätt är ofta en stor investering och det finns en hel del saker du behöver tänka på. Här går vi i...

Föregående artikel
Så lång tid tar det att ladda en elbil
4 minuters läsning