Betala räkningar med kreditkort – Så fungerar det

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Betala räkningar med kreditkort – Så fungerar det

Funderar du på att betala räkningar med kreditkort? Här kan du läsa om hur det fungerar, olika sätt att gå tillväga samt fördelar och nackdelar med att göra det.

Att betala dina räkningar med ett kreditkort kommer med både fördelar och nackdelar. Det kan vara en smidig lösning där du kan samla poäng och bonusar men det gäller att ha koll så eventuella avgifter inte äter upp fördelarna. Här kan du läsa mer om fördelarna och nackdelarna med att betala räkningar med kreditkort och hur det går till.
 

Så betalar du räkningar med kreditkort


Det finns flera sätt för att betala dina räkningar med kreditkort:
 

Direktbetalning


Med vissa kreditkort kan du använda dig av direktbetalning. Du loggar in på dina sidor hos kreditgivaren och kan där välja att betala med ditt kreditkort när du ska välja ”Från-konto” hos banken. Betalningen sker sedan på samma sätt som en vanlig PG/BG-betalning.
 

Saldoöverföring


Hos flera kreditgivare kan du använda dig av saldoöverföring för att betala dina räkningar online med kreditkort. Du ansöker om att få en summa överförd från din kredit till ditt vanliga bankkonto och kan sedan betala dina räkningar som vanligt. Tänk dock på att vissa kreditgivare räknar saldoöverföring som ett kontantuttag och att det kan tillkomma en avgift.
 

Kontantbetalning


Ytterligare ett sätt för att betala dina räkningar med kreditkort är genom att göra kontantuttag och sedan betala i butik eller på banken. Här tillkommer nästan alltid en avgift på en viss procent av det uttagna beloppet. Därmed är detta sätt både dyrt och något krångligt eftersom du fysiskt måste ta dig till butiken eller banken.
 

Fördelar


Varför vill man betala sina räkningar med kreditkort? Även om det nästan alltid är bäst att betala dina räkningar med pengar som finns på ditt vanliga bankkonto finns det några fördelar med att använda dig av ditt kreditkort:
 

 • Du kan skjuta upp betalningen
  Dyker det upp en oförutsedd utgift som kan göra att månaden blir tuff ekonomiskt kan en tillfällig lösning vara att betala någon räkning med kreditkort för att skjuta upp betalningen något. Beroende på vilket kreditkort du har kan det vara kostnadsfritt att skjuta på betalningen till nästa månad.
   
 • Du kan delbetala räkningen
  "Vanliga" räkningar kan sällan delbetalas utan du måste betala hela beloppet på en gång. Genom att betala räkningen med kreditkort kan du delbetala beloppet och sprida ut på fler månader. Viktigt att tänka på här är att det ofta tillkommer ränta och avgifter när du väljer att delbetala din kreditkortsskuld. Var också noga med att du inte hamnar i en negativ spiral där du skjuter betalningar framför dig om och om igen.
   
 • Du får koll på dina utgifter
  När du betalar dina räkningar med kreditkort kan du få bättre koll på din ekonomi eftersom allt samlas på en enda faktura. Med bättre koll blir det enklare för dig att styra din ekonomi.
   
 • Du kan samla poäng
  En fördel med kreditkort är att du kan få bonuspoäng på det du handlar. Detta gäller även när du väljer att betala räkningar med ditt kreditkort. Vad du kan använda dina insamlade poäng till beror på vilket kreditkort du har, men det kan vara allt från resor till upplevelser och rabatter.
   

Nackdelar


Det finns även nackdelar med att använda dig av kreditkort när du ska betala dina räkningar:
 

 • Det kan bli dyrare
  De flesta kreditkort har någon form av avgift eller ränta som tillkommer i samband med att du betalar med kortet. Räntan brukar vara en viss procent av din skuld vilket innebär att det normalt blir dyrare att betala dina räkningar med ett kreditkort än om du istället hade betalat direkt kontant.
   
 • Se upp för skuldberg
  En stor risk med kreditkort är att du kan handla för pengar du inte har och på så vis köpa saker du egentligen kanske inte har råd med. Risken med detta är att din kreditkortsskuld till slut blir så hög att du inte kan hantera den.
   

Var försiktig när du betalar räkningar med kreditkort och var noga med att fördelarna överväger riskerna för dig. Läs igenom villkoren och se till att du förstår vad det innebär att använda kortet!
 

Vill du ha hjälp med att hitta ett bra kreditkort?


Gå in på vår jämförelse av kreditkort och hitta ett bra kort med villkor som passar för just dig. Lycka till!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Hopbakslån – Baka ihop dina lån och krediter

3 minuters läsning

Har du många smålån och krediter? Då kan ett hopbakslån hjälpa dig att få ner din månadskostnad. När du bakar ihop dina lån kan du många gånger få en lägre ränta och därmed sänka dina låneko...

Föregående artikel
Så mycket kostar ett bröllop (komplett guide)
3 minuters läsning