Så mycket kostar ett bröllop (komplett guide)

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Så mycket kostar ett bröllop (komplett guide)

Vad kostar ett bröllop egentligen? Här kan du läsa mer om vad som ingår i ett bröllop och hur mycket ni bör ha i budget för att ha råd med er stora dag.

Är det dags för dig och din partner att ta nästa steg i ert förhållande och gifta er? Ett bröllop är en fantastisk tillställning där ni tillsammans med familj och vänner firar er kärlek. Ett bröllop kostar naturligtvis pengar och för att er stora dag ska bli så bra som möjligt kan det vara smart att fundera lite kring budgeten.

Här går vi igenom vad de olika delarna i ett bröllop kostar och ger smarta tips på hur ni kan sänka era bröllopskostnader utan att tumma på härligheten i er fest.
 

Vad kostar ett bröllop?


Vad kostar då ett bröllop? Detta beror naturligtvis på ett flertal faktorer såsom hur många gäster ni ska bjuda, var ni ska ha bröllopet och vilka val ni gör när det kommer till ringar, kläder, blommor och så vidare. I snitt räknar man med att de flesta lägger mellan 50 000-100 000 kronor på sitt bröllop. Men det går att komma billigare undan om ni är lite kreativa!
 

Kostnad för vigselringar


Vigselringar är en viktig del av bröllopet. Här finns det mängder av ringar att välja mellan i alla typer av prisklasser. Den genomsnittliga kostnaden för vigselringar ligger på 10 000 kronor per ring, men ni kan naturligtvis hitta billigare alternativ.
 

Kostnad för kläder och styling


Den stora kostnaden när det kommer till bröllopskläder är vanligtvis brudklänningen. Vissa kan betala uppemot 100 000 kronor bara för brudklänningen, men de flesta brukar lägga runt 8 000-10 000 kronor. Vill ni komma ner i kostnad för bröllopet finns det bröllopskläder att hyra eller så kan ni köpa begagnade. Oftast är de faktiskt inte använda mer än en gång!

När det kommer till hår, smink och manikyr kan ni räkna med en kostnad på runt 2 000-5 000 kronor. Naturligtvis kan ni göra allt detta själva eller be någon av era vänner att fixa er look.
 

Kostnad för bröllopsfest


Festen är nästan alltid den största kostnaden i ett bröllop. Här ingår bland annat lokal, mat och dryck, dekorationer och musik. Kostnaden per kuvert ligger normalt omkring 1 000-2 500 kronor för mat och dryck. Med andra ord kommer bröllopet kosta mer ju fler gäster ni bjuder in. Ska ni ha ett mindre bröllop kan ni kanske laga maten själva eller ta hjälp av familjen. Har någon av er ett stort bakintresse kan det vara kul att baka bröllopstårtan själva – detta blir en personlig detalj på bröllopet.

För att det ska bli en riktig fest behövs musik. En trubadur eller DJ går vanligtvis på runt 5 000-8 000 kronor. Vill ni spara in pengar här fungerar det utmärkt med en bra spellista som ni komponerat ihop själva. Varför inte låta alla gäster få lägga till låtar i en gemensam spellista innan bröllopet så kommer det spelas musik för alla smaker?

Ytterligare en sak ni behöver räkna med i er bröllopsbudget är kostnaden för dekorationer såsom blommor. Runt 3 000-5 000 kronor brukar vara rimligt för detta.
 

Kostnad för bröllopsfotograf


Något som inte är värt att snåla på är bröllopsfotografen. Bröllopsfotografer är experter på bröllop och vet exakt vad de ska göra för att fånga allt som händer på er stora dag. Hyr åtminstone in en bröllopsfotograf för vigseln och för att ta vackra porträtt. För bröllopsfesten kan ni be vänner och familj att ta bilder. Kostnaden för en bröllopsfotograf är vanligen mellan 10 000 - 25 000 kronor.
 

Gör en bröllopsbudget


Innan ni börjar planera ert bröllop är det en god idé att göra en budget för vad ert bröllop får kosta. Gör en prioriteringslista där ni svarar på följande frågor:

  • Vilka delar vill vi lägga mest pengar på?
  • Hur mycket ska vi bjuda på?
  • Ska vi ha öppen bar?
  • Hur många gäster ska vi bjuda?

Skriv sedan ner hur mycket pengar ni vill lägga på varje del av bröllopet. Efter detta kan ni göra en sparplan för hur mycket pengar ni måste spara varje månad för att ha råd med er drömdag. Lycka till med ert bröllop!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Betala räkningar med kreditkort – Så fungerar det

4 minuters läsning

Att betala dina räkningar med ett kreditkort kommer med både fördelar och nackdelar. Det kan vara en smidig lösning där du kan samla poäng och bonusar men det gäller att ha koll så eventuella avgifter inte äter upp fördelarna. Här kan du l&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)