Grönt bolån - lägre ränta med klimatsmart boende

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Grönt bolån - lägre ränta med klimatsmart boende

Grönt bolån kan ges till den som bor i en energieffektiv bostad och innebär en rabatt på räntan. Här hittar du allt du behöver veta om vad det är, krav och regler mm.

Har du redan eller funderar du på att köpa en energieffektiv bostad? Då kan du få en rabatt på bolånet. Med ett så kallat grönt bolån kan du som äger en villa, bostadsrätt eller ett fritidshus få en lägre bolåneränta om vissa krav uppfylls.
 

Om grönt bolån


Visste du att ca 40 procent av all energi som förbrukas idag kommer från byggnader? Ett privat boende har en stor klimatpåverkan och att energieffektivisera bostäder är en viktig del i klimatomställningen.

Grönt bolån kom till för att locka bostadsägare till energieffektiva åtgärder genom att erbjuda en rabatt på räntan till den som uppfyller kraven. Idag erbjuder de flesta banker ett grönt bolån.
 

Krav för att få ett grönt bolån


För att få ett grönt bolån finns det vissa krav som bostaden ska uppfylla. Antingen ska den vara Svanenmärkt, ha energiklass A, B, eller C enligt Boverkets energiklassificering, vara ett certifierat passivhus eller miljöbyggnad med guld- eller silvercertifiering enligt Sweden Green Building Council.

Kraven och ränterabatterna varierar mellan bankerna så det kan vara bra att jämföra olika alternativ om du funderar på att skaffa ett grönt bolån.
 

Energideklaration


För att ta reda på om det hus eller den lägenhet du ska köpa uppfyller kraven kan du kika i den energideklaration som ska finnas. Du kan antingen hitta denna i eventuella bostadsannonser, via mäklaren eller Boverket.

Energideklarationen är ett krav vid försäljning av bostäder och fastigheter och ska innehålla information om objektets energiprestanda. Energideklarationer som upprättats efter 1 januari 2014 ska även innehålla en energiklassning med en skala från A-G där A är bäst. Ett nybyggt hus som precis uppfyller kraven vid nyproduktion får energiklass C. Energideklarationen är giltig i 10 år.
 

Grönt bolån för nyproduktion


Idag byggs allt fler bostadshus med fokus på miljö och klimatsmarta lösningar. Nyproduktion med grönt bolån ger många fördelar och gör att du både investerar för framtiden och för dig själv. Alla nybyggda hus ska uppfylla kraven för energiklass C enligt Boverkets riktlinjer. Ett sådant boende innebär att du hos de flesta banker kan ansöka om att få ett grönt bolån.
 

Grönt bolån ger rabatt på bolåneräntan


Det är upp till bankerna själva att avgöra vilka krav som måste vara uppfyllda för att kunna få en viss rabatt på bolånet.  Beroende på vilken energiklass ett objekt har kan en rabatt på bolånet ges med mellan 0,05-0,10 procentenheter. Det spelar ingen roll om din ränta är fast eller rörlig, rabatten gäller oavsett.
 

Så ansöker du om grönt bolån


Alla som byggt eller köpt ett boende som uppfyller kraven kan dra nytta av det gröna bolånet.

Lånet i sig fungerar precis som ett vanligt bolån. Du berättar helt enkelt bara för banken att du uppfyller kraven för ett grönt bolån och visar dokumentation som styrker det. Banken drar sedan av den ränterabatt du har rätt till.

Du kan ansöka om ett grönt bolån när som helst. Antingen innan du köpt ditt boende eller i efterhand när du redan har ett bolån. Det viktiga är att bostaden uppfyller kraven för att få ta del av ränterabatten.
 

Fler tips för dig som har ett bolån

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så mycket kostar ett bröllop (komplett guide)

1 minuts läsning

Är det dags för dig och din partner att ta nästa steg i ert förhållande och gifta er? Ett bröllop är en fantastisk tillställning där ni tillsammans med familj och vänner firar er kärlek. Ett bröllop kostar naturligtvis pengar och fö...

Föregående artikel
Hög inflation en lottovinst för dig med bolån
1 minuts läsning