Fullvärdesförsäkring för villa - Så funkar det

Fullvärdesförsäkring för villa - Så funkar det

Här kan du läsa om vad en fullvärdesförsäkring för villa är och vad den betyder för dig som har ett hus och råkar ut för en olycka som exempelvis en brand.

Vad är en fullvärdesförsäkring?


När du köper ett hus och kollar på försäkringar är det viktigt att kolla upp vad de täcker – det fulla värdet av dit hus eller om det är ett begränsat belopp. Om det är det senare får du nämligen inte ersättning för mer än det begränsade beloppet även om skadorna skulle omfatta ett större belopp än så.

En fullvärdesförsäkring innebär att det fulla värdet av det som gått förlorat ersätts. Exempelvis kan det vid en totalbrand innebära att en ny likvärdig byggnad återuppbyggs.

Villor är normalt fullvärdesförsäkrade men det är viktigt att du kollar upp detta innan du tecknar en försäkring ifall du önskar omfattas av ett sådant skydd.
 

Fullvärdesförsäkring vid brand 


Normalt sett så ger en vanlig villaförsäkring en bra ersättning om ditt hus drabbas av mindre brandskador men vid en totalbrand där ditt hus brinner ner är det alltså bra att ha en fullvärdesförsäkring. Antingen ingår den redan i försäkringen eller så får du välja till den.

Förutom hjälp vid återuppbyggnad vid brand kan den även ge ersättning för merkostnader som uppstått på grund av branden. Exempelvis om du måste flytta till en annan bostad under tiden som huset byggs upp.

Så går det till när du begär ersättning:

  • Ta kontakt med ditt försäkringsbolag
  • Dessa gör en bedömning av skadorna
  • Vid en totalbrand anlitar de en byggfirma som bygger upp ett nytt hus i samråd med dig
  • Kontrollera om du kan få ersättning för eventuella merkostnader du haft

I en del fall kan du få kontant ersättning för skadorna och du får då själv ombesörja en återuppbyggnad av huset. Fundera igenom noga vad som känns bäst för dig. Ibland kan den kontanta ersättningen bli lägre om du väljer det alternativet.
 

Banken kan kräva att du tecknar fullvärdesförsäkring


I en del fall kan banken vilja att du tecknar en fullvärdesförsäkring för att kunna få ett bolån. Detta kan vara fallet vid både nybyggnation och köp av en befintlig villa.
 

Kontrollera villkoren


Är det viktigt för dig att känna tryggheten med en fullvärdesförsäkring rekommenderar vi att du noga kontrollerar villkoren innan du tecknar en försäkring. Är ditt hus inte fullvärdesförsäkrat kan du be om att lägga till det till din försäkring eller byta till ett annat försäkringsbolag.

Villkoren kan skilja sig åt mellan bolagen. Exempelvis kan det vara bra att ta reda på reglerna kring åldersavdrag. Det är även viktigt att känna till skillnaderna mellan en villaförsäkring och villahemförsäkring. Den senare ger även ersättning för de saker som finns i ditt hus vid en olycka.

Det finns även skillnader i vilka byggnader som omfattas av fullvärdesförsäkringen. Kolla upp vad som gäller om du har ett uterum, garage, förråd eller annan byggnad på tomten.
 

Om du vill ha en bra villaförsäkring


Vi på Compricer har hjälpt tiotusentals svenska villaägare med sina försäkringar. Gå in på villaförsäkringar och gör din egna jämförelse direkt online eller kontakta någon av våra erfarna rådgivare. Helt kostnadsfritt!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Stor besparingspotential för kunder som väljer banken med lägst ränta

1 minuts läsning

En kund som lånade 3 miljoner i april och band sitt lån på 3 år får betala 226 800 kronor (före ränteavdrag) i räntor under bindningstiden om han/hon valde banken med högst genomsnittsränta. Valde han/hon banken med lägst genomsnittsr...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)