Tvätta bilen – Tipsen som gör din bil skinande ren

Tvätta bilen – Tipsen som gör din bil skinande ren

Tvätta bilen själv och få ett skinande resultat enkelt och smidigt. Här hittar du som ska tvätta bilen invändigt och utvändigt tips på hur du lyckas.

Alla bilägare måste då och då tvätta bilen för att hålla den i gott skick. Du kan naturligtvis tvätta den i en automattvätt om du vill göra det enkelt för dig men det kan vara kostsamt i längden och med våra tips blir resultatet minst lika bra när du tvättar bilen själv hemma.
 

Tvätta bilen själv


Att tvätta bilen själv är enkelt med rätt utrustning och lite tålamod. Tvätta gärna bilen på en gräsmatta eller grusplan och använd miljöanpassade alternativ när du ska välja rengöringsmedel. Om du bor inom ett vattenskyddsområde får du inte lov att tvätta bilen hemma utan behöver göra detta i en tvätthall istället.
 

Fälgar


För att rengöra bilens fälgar kan du använda dig av fälgrengöring. Spraya rengöringen på fälgarna och låt verka några minuter. Skölj sedan av med vatten och ta bort den sista smutsen med en tvättsvamp eller diskborste.
 

Avfettning


Avfettning är ett av de viktigaste stegen när du ska tvätta bilen själv. Det är här du ska vara noggrann och inte slarva för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Avfettningsmedel finns i flera varianter beroende på om du tvättar bilen på sommaren eller vintern. På vintern kan du använda petroleumavfettning som du applicerar när bilen är torr. Petroleumavfettning löser upp salt och fetter som sitter på bilens lack. Alkalisk avfettning kan du använda på sommaren. Den löser upp lättare damm och smuts och är vattenlöslig till skillnad från petroleumavfettning.

OBS! Tänk på att inte applicera avfettningsmedel högre upp än till fönsterlisten. Då riskera medlet att rinna ner och förstöra rostskyddet.
 

Shamponering


När du ska tvätta bilen själv hemma finns det i princip tre olika sorters bilschampoo att välja mellan: Schampo för högtryckstvätt, löddrande schampo och ej löddrande schampo. Ska du tvätta bilen med högtryckstvätt bör du naturligtvis använda schampo som är anpassat för detta. Du häller schampot direkt i behållaren för rengöringsmedel på högtryckstvätten och kan sedan rengöra karossen. Tvättar du bilen för hand kan du använda löddrande schampo som blandas med vatten eller ej löddrande schampo som du häller direkt på en fuktig tvättsvamp.

Det du bör tänka på vid schamponering är att inte applicera schampo när karossen är varm. Låt inte heller schampot få torka in i karossen och tänk på att inte skrubba för hårt så att du riskerar att få repor i lacken.
 

Torkning


Det är inte nödvändigt att torka bilen efter att du tvättat den men det kan ge bilen det lilla extra. Låter du bilen självtorka finns det en risk för kalkfläckar som kan vara tråkiga på en nytvättad bil. Använd en torktrasa av sämskskinn eller syntetiskt skinn och torka bilen i horisontella drag. Rengör trasan i vatten med jämna mellanrum och krama ur.
 

Vaxning


Vill du att bilen ska glänsa efter du tvättat den är vaxning det sista steget. Här är det viktigt att du noga kontrollerar att det inte finns några rester av smuts kvar på lacken. Du kan vaxa för hand med en polerduk eller med maskin. Vaxet ger en skyddande effekt mot rostangrepp och ser till att bilens lack håller sig fin längre.
 

Tvätta bilen invändigt


När utsidan är skinande ren är det dags att tvätta bilen invändigt. Börja med att ta ut mattor och skaka så att du får bort allt grus. Dammsug sedan klädsel och golv. Instrumentbrädan rengör du bäst med en fuktig mikrofiberduk. Fönster och speglar rengör du med fönsterspray och en trasa. Du kan sedan lägga in mattorna i bilen igen och är nu redo att ge dig ut på vägarna med en nytvättad bil.

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så hittar du rätt bredband till sommarstugan

1 minuts läsning

Fast bredband till sommarstuga, fritidshus eller vinterbostad Lite beroende på var sommarbostaden eller fritidshuset ligger kan det finnas olika förutsättningar för att få fast bredband. Många områden har tidigare haft möjlighet till bredband vi...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)