Hopbakslån – Baka ihop dina lån och krediter

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Hopbakslån – Baka ihop dina lån och krediter

Med ett hopbakslån kan du baka ihop dina lån och krediter till ett enda lån. Det kan innebära att du kan sänka både din ränta och månadskostnad.

Har du många smålån och krediter? Då kan ett hopbakslån hjälpa dig att få ner din månadskostnad. När du bakar ihop dina lån kan du många gånger få en lägre ränta och därmed sänka dina lånekostnader. Här går vi igenom vad ett hopbakslån är, fördelar och nackdelar och hur du går till väga för att ansöka.
 

Vad är ett hopbakslån?


Ett hopbakslån, eller samlingslån som det också kallas, innebär att du tar ett nytt lån för att betala av dina tidigare skulder. Du bakar alltså ihop alla dina smålån och krediter till ett större lån. Det kan innebära att du får en lägre ränta, färre aviavgifter och därmed en lägre månadskostnad. Du får också en bättre överblick över din lånesituation när du bara har ett lån istället för många olika.

Ett hopbakslån tar du hos en bank eller en annan kreditgivare som sedan löser dina gamla lån åt dig och lägger upp ett nytt lån hos dem istället med bättre villkor. Ett hopbakslån fungerar som ett blancolån (lån utan säkerhet), till skillnad mot exempelvis ett bolån där bostaden står som säkerhet för lånet.
 

Fördelar med hopbakslån


Fördelen med ett hopbakslån är framförallt att du kan bli av med dyra smålån och krediter och istället baka ihop dessa till ett lån med bättre villkor. De mindre lånen har normalt en högre ränta och du måste betala olika avgifter för varje lån. Med ett enda större lån kan du ofta sänka din ränta. Därmed får du en lägre månadskostnad och bättre överblick kring din lånesituation.
 

Nackdelar med hopbakslån


När du tar ett hopbakslån är det viktigt att du inte lockas av frestelsen att välja en längre återbetalningstid än du har idag. Visst sjunker månadskostnaden om du betalar av lånet under en längre tidsperiod men då är risken stor att totalkostnaden blir högre. Välj en så kort återbetalningstid som möjligt!
 

Hopbakslån med betalningsanmärkning


Betalningsanmärkningar gör det normalt svårare att få ett lån beviljat men det behöver inte vara omöjligt. Förutsatt att du uppfyller kraven för lånet så kan det gå att få ett hopbakslån med betalningsanmärkningar.
 

Hopbakslån med låg kreditvärdighet


Om du har många lån och krediter, och på grund av detta har en låg kreditvärdighet, kan det göra det svårare att få ett lån beviljat. Men uppfyller du bara bankens eller kreditgivarens krav så behöver inte en låg kreditvärdighet göra det omöjligt att få ett lån. Det viktiga är din ekonomiska situation idag och att du kan betala räntor och amorteringar.
 

Så ansöker du om ett hopbakslån


För att kunna ansöka om ett hopbakslån finns det några krav du måste uppfylla. Dessa kan skilja sig åt mellan olika långivare men vanliga krav är följande:

  • Du måste vara över 18 år
  • Du måste ha en fast månadsinkomst på minst 10 000 kronor, eller en årsinkomst på cirka 110 000 kronor
  • Du måste ha varit skriven i Sverige samt folkbokförd sedan minst 1 år tillbaka
  • Du måste ha varit skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader

Uppfyller du kraven ansöker du om ett hopbakslån på samma sätt som när du söker ett vanligt lån. Gå in på privatlån och skicka in din kostnadsfria ansökan redan idag!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Fullvärdesförsäkring för villa - Så funkar det

1 minuts läsning

Vad är en fullvärdesförsäkring? När du köper ett hus och kollar på försäkringar är det viktigt att kolla upp vad de täcker – det fulla värdet av dit hus eller om det är ett begränsat belopp. Om det är det senar...

Föregående artikel
Betala räkningar med kreditkort – Så fungerar det
1 minuts läsning