När är elen billigast på dygnet? (guide)

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
När är elen billigast på dygnet? (guide)

När är elen billigast på dygnet? Här kan du se när elpriset är som billigast och dyrast under en dag. Bra för dig som vill spara pengar på din elförbrukning.

Genom att känna till när på dygnet som elen brukar vara billigast kan du med timprisavtal spara pengar. Kanske kan du ställa om din värme- och varmvattenproduktion, diskmaskin eller köra tvätten när priset är lägre?

Har du inget timprisavtal kan du ändå flytta en del av din elförbrukning till de perioder då elen brukar vara billig för att hjälpa till och avlasta elnätet. Det är nämligen så att elen brukar vara billigast när efterfrågan är som lägst och elnätet är mindre belastat.

Eller är du kanske bara nyfiken på när elen är som billigast på dygnet? I denna artikel går vi igenom hur det brukar förhålla sig.
 

Tillgång och efterfrågan styr elpriset


Precis som med mycket annat styrs priset på el av tillgång och efterfrågan. Detta innebär att under de timmar när mindre el används är priset normalt lägre för att sedan öka under de timmar när många använder mycket el samtidigt. Med andra ord är elen betydligt billigare under vissa timmar på dygnet och det är då du kan passa på att lägga så mycket som möjligt av din förbrukning.
 

Följ elpriset under dagen


Det kan vara bra att känna till att elpriset inte alltid följer de tidsramar som vi nämner här i artikeln. Ibland kan det finnas speciella förutsättningar som gör att elpriset en enskild dag beter sig lite annorlunda än vad som är normalt. Det kan exempelvis bero på vädret eller om viktig elproduktion stänger ned oväntat.

I all väsentlighet är det viktiga att känna till hur elpriset brukar röra sig under ett dygn. Vill du själv följa elprisets utveckling under dagen så kan du göra det på den nordiska elbörsen NordPools hemsida eller via olika appar du kan ladda ner till din telefon.
 

Då är elen som billigast på dygnet


Mellan klockan 02:00 - 04:00 på natten är elen normalt som allra billigast under dygnet.
 

Då är elen som dyrast på dygnet


På morgonen omkring 07:00 - 09:00 och mellan 17:00 - 19:00 är elen som dyrast under dygnet.
 

Så rör sig elpriset under dagen


På morgonen mellan klockan 07:00 - 09:00 när många av oss går upp och gör oss redo inför jobbet och liknande är elnätet ansträngt. Lampor, duschar och hushållsmaskiner sätts på och industrin samt offentliga miljöer startar igång. Det gör att elpriset stiger i takt med efterfrågan.

Under dagen och speciellt mitt på dagen omkring 12:00 - 15:00 är priserna normalt lite lägre. När vi kommer hem mot kvällen 17:00 - 19:00 och börjar lagar mat, kanske dammsuger och tvättar med mera så stiger elpriset igen precis som på morgonen.

Senare på kvällen sjunker priserna igen i takt med att vi minskar vår elanvändning för att sedan bli som allra billigast oftast mellan klockan 02:00 - 04:00 på natten när vi ligger och sover.
 

Är det någon skillnad mellan veckodagar och helger?


Normalt är elpriset lite lägre under helgerna men följer ungefär samma mönster som på veckodagarna. Priset är som lägst under natten, ökar på morgonen, sjunker lite mitt på dagen och stiger igen mot kvällen.
 

Timprisavtal - för dig som vill vara aktiv och spara pengar


Eftersom elpriset varierar under dagen kan den som har timprisavtal förlägga så mycket som möjlgt av sin elförbrukning till de timmar då elpriset är lägre. På så vis kan man spara pengar jämfört med om man haft ett vanligt rörligt eller fast elavtal.

Det är bara lönsamt med ett timprisavtal om du faktiskt har möjlighet att flytta stora delar av din elanvändning till de billigare timmarna. Om du inte kan det så är det bättre att ha ett vanligt rörligt eller fast elavtal.

Morgondagens elpris offentliggörs runt lunchtid dagen innan. På så vis vet du åtminstone ett halvt dygn innan hur elpriset kommer bli nästa dag. Då har du tid att planera din kommande förbrukning. Idag finns det också tekniska stöd för att automatisera detta. Det är exempelvis allt mer vanligt med värmepumpar som kan koppla upp sig mot den nordiska elbörsen och själv styra sin produktion av värme och varmvatten till de timmar då elpriset är lågt.
 

Lästips:

Timpris på el - Så fungerar ett timprisavtal

Fast eller rörligt elpris - Vad är bäst?

Elförbrukning – Få koll och sänk dina kostnader

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så mycket kostar 3 vanliga båtar att försäkra

2 minuters läsning

Se till att du har rätt båtförsäkring till rätt pris innan sjösättning Båtsäsongen är kort och vid skada kan tex en effektiv och specialiserad skadereglering vara värdefull. Genom att jämföra både innehåll och pris ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)