Kyrkoskatt – Allt du behöver veta om kyrkoavgiften

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Kyrkoskatt – Allt du behöver veta om kyrkoavgiften

Kyrkoskatten är en avgift som alla medlemmar i Svenska kyrkan betalar. Här kan du läsa mer om vad kyrkoavgiften innebär och hur du går ur Svenska kyrkan om du vill.

Vad är kyrkoskatt?


Kyrkoskatt, som numera heter kyrkoavgift, är en avgift som du betalar varje år om du är medlem i Svenska kyrkan. Avgiften används bland annat till att driva kyrkans församlingsverksamhet, underhålla kyrkobyggnader och täcka kostnader för exempelvis präster, gudstjänster och barn- och ungdomsverksamhet. 
 

Vem betalar kyrkoskatt?


Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan den 1 november måste betala kyrkoavgift efterföljande år. Tidigare blev alla automatiskt medlemmar i Svenska kyrkan när de föddes (om dess föräldrar tillhörde Svenska kyrkan) men detta togs bort år 1996. Numera blir man automatisk medlem när man döps i Svenska kyrkan. Är du osäker på om du är medlem eller inte kan du kontakta din församling.
 

Hur mycket är kyrkoskatten per år?


Hur mycket kyrkoskatten är beror på vilken församling du tillhör men i snitt ligger den på runt 1 procent av din årsinkomst. Har du en årsinkomst på 400 000 kronor betalar du alltså ungefär 4 000 kronor per år i kyrkoavgift.

Skatteverkets hemsida kan du räkna ut hur stor din kyrkoavgift är.
 

Hur betalar man kyrkoskatt?


Kyrkoskatten dras direkt på din deklaration, vilket innebär att du inte behöver göra någonting mer än att lämna in din vanliga deklaration.
 

Kyrkoavgift och begravningsavgift är inte samma sak


Kyrkoavgiften ska inte förväxlas med begravningsavgiften. Begravningsavgiften är obligatorisk för alla som är folkbokförda i Sverige oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Även den avgiften skiljer sig mellan olika kommuner men ligger ungefär på 0,25 procent av din årsinkomst.
 

Så går du ur Svenska kyrkan


Om du inte vill betala kyrkoavgiften måste du gå ur Svenska kyrkan. För att slippa betala avgiften i år behövde du ha gått ur innan den 1 november förra året.

Du kan begära ditt utträde på något av följande sätt:

  • Genom att fylla i en blankett om utträde och skicka till din församling
  • Genom att skriva ett brev till din församling om att du önskar gå ur kyrkan. Tänk på att namn, personnummer, adress, datum och namnteckning måste finnas med i brevet
  • Genom att besöka din församling och anmäla ditt utträde muntligen.

Ps. Var uppmärksam på företag som vill tjäna pengar på ditt utträde och tar hutlöst betalt för jobbet, till exempel Kyrkoskatten.se. Att gå ur kyrkan är helt gratis och enkelt att göra själv! Ds.

 

Vad innebär det att gå ur Svenska kyrkan?


Väljer du att gå ur Svenska kyrkan behöver du inte längre betala kyrkoskatt, men det är viktigt att komma ihåg att det även är andra saker som förändras. Exempelvis har du inte längre rätt till att få en kyrklig begravningsceremoni och du får inte rösta i kyrkovalet. Du får inte heller ha en kyrklig vigsel om inte din blivande make/maka är medlem. Vill du gifta dig i kyrkan ändå kan du fortfarande få göra det om prästen går med på det.

Innan du begär utträde som medlem kan det även vara värt att ha i åtanke att kyrkan är förknippad med många traditioner såsom jul- och påskfirande och att man som medlem stöttar kyrkans hjälparbete. Du bidrar även till att bevara kyrkobyggnaderna som är ett viktigt svenskt kulturarv.

Även om du inte är medlem i Svenska kyrkan får du fortfarande delta i firande och gudstjänster.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

När är elen billigast på dygnet? (guide)

4 minuters läsning

Genom att känna till när på dygnet som elen brukar vara billigast kan du med timprisavtal spara pengar. Kanske kan du ställa om din värme- och varmvattenproduktion, diskmaskin eller köra tvätten när priset är lägre? Har du inget timprisavtal k...

Föregående artikel
Får du tillbaka på skatten? Datum att ha koll på!
2 minuters läsning