Handpenning - Vid köp av hus eller bostadsrätt

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
4 minuters läsning
Handpenning - Vid köp av hus eller bostadsrätt

Handpenning är en summa som köparen av ett hus eller bostadsrätt erlägger till säljaren vid kontraktskrivning. Här hittar du allt du behöver veta om handpenning.

Handpenning


När en köpare och säljare kommer överrens om att överlåta ett hus eller en bostadsrätt är det vanligt att köparen i samband med kontraktskrivningen betalar en summa på förhand. Denna summa kallas handpenning och är normalt 10 procent av köpeskillingen (slutpriset). Det vill säga om parterna kommit överrens om ett pris på 3 000 000 kronor och en handpenning om 10 procent blir beloppet 300 000 kronor.

Ofta erläggs handpenningen i samband med kontraktskrivningen upp till några dagar efteråt. Är en mäklare involverad i affären är det normala att handpenningen betalas till denne som sedan håller på den fram till och med tillträdesdatumet då resterande delar av affären slutförs.

Handpenningen räknas sen av när återstående den av köpeskillingen ska betalas. I exemplet ovan innebär det att köparen har 2 700 000 kronor kvar att betala den dag när pengar och nycklar byter hand.

Det finns ingen lag som säger att handpenning är ett måste utan det är upp till parterna att komma överrens om vad som ska gälla. Ibland kan handpenningen ligga på 5 procent, andra gånger på 15 procent eller så bestämmer man att ingen handpenning alls ska äga rum.
 

Villkor gäller


Det kan vara bra att känna till att bara för att en handpenning är betald så kan inte säljaren göra vad hen vill med pengarna. Regler och avtalade villkor gäller fram tills affären är klar.
 

Köpare? Se till att du har fått ett bolån godkänt innan du betalar handpenning


Om du ska köpa ett hus eller en bostadsrätt och behöver låna pengar är det viktigt att du inte betalar handpenningen innan du med säkerhet vet att du kommer få ett bolån från banken. Ett lånelöfte räcker inte då det inte är bindande. Skulle du skriva ett kontrakt, betala handpenningen och sedan inte få ett lån är risken att du förlorar hela eller delar av handpenningen.
 

Därför används handpenning


En vanlig anledning till att man har en handpenning är för att parterna tydligare binds till kontraktet och risken minskar att en köpare drar sig ur innan den slutliga betalningen ska ske. Som köpare visar man alltså att man är seriös och tänker fullfölja köpet genom att erlägga en handpenning.
 

Två sätt att betala handpenningen


Egna pengar


Handpenningen kan betalas av dina egna sparade pengar. Det kan vara bra att tänka på att du behöver ha pengarna tillgängliga då det är dags att göra överföringen..
 

Lånade pengar


Du kan också låna pengar till handpenningen. De flesta banker erbjuder den möjligheten då det är vanligt att man exempelvis har pengar inlåsta i ett annat boende och därför inte har de pengar som behövs till handpenningen själv.
 

Handpenning och kontantinsats är INTE samma sak


Det är vanligt att handpenning och kontantinsats förväxlas eller att man tror det är samma sak. Handpenning är en summa, ofta 10 procent av slutpriset, som köparen betalar till en säljare i förskott vid en kontraktskrivning.

Kontantinsats är den del av slutsumman som du själv betalar vid ett köp där ett lån är involverat. I Sverige finns det ett lagkrav på att om du lånar pengar för att köpa ett hus eller bostadsrätt så måste minst 15 procent av köpeskillingen komma från egna pengar. Det är denna del som kallas för kontantinsats. Om du tar ettt billån måste minst 20 procent av bilens pris betalas av dina egna pengar, 80 procent kan komma från ett lån.
 

Handpenning kan vara en del av kontantinsatsen


För att krångla till det lite så kan handpenningen vara en del av kontantinsatsen. Låt oss utgå från att du är en köpare som ska köpa en bostad för 3 000 000 kronor. Du vill låna så mycket som möjligt vilket enligt lagen är 85 procent av köpeskillingen (2 550 000 kronor). Resterande del, 450 000 kronor, är kontantinsatsen som du ska betala själv.

Om du redan betalat in en handpenning på 10 procent (300 000 kronor) av egna pengar räknas dessa som en del av kontantinsatsen. I detta fall innebär det alltså att du behöver lägga till ytterligare 5 procent (150 000 kronor) för att möta lagkravet på att kontantinsatsen som lägst ska vara 15 procent av köpeskillingen.
 

Handpenning vid köp av bil, båt eller andra saker


Vanligast är att man pratar om handpenning vid bostadsaffärer men det går naturligtvis att använda sig av det även vid andra typer av affärer såsom köp av bil, båt eller andra dyra kapitalvaror.
 

Lästips:

Så mycket kan du låna i bolån hos banken

Köpa hus? - 5 bra tips inför bostadsköpet

Så höjer du värdet på din bostad inför en försäljning

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Får du tillbaka på skatten? Datum att ha koll på!

2 minuters läsning

Datum att hålla koll på 14 februari: Från och med idag betalar du kostnadsränta (3,75 procent) på kvarskatt över 30 000 kronor.   6 - 10 mars: Du som har en digital brevlåda får din deklaration som pdf-fil. Här kan du också s...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)