Krönika - När är det tillåtet att ta ut pensionen som klumpsumma?

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck
2 minuters läsning
Krönika - När är det tillåtet att ta ut pensionen som klumpsumma?

Lump-sum payout, eller engångsbelopp som vi säger på svenska, är vanligt i USA. När man får ut pensionen i sin helhet kan man t.ex. amortera stora delar av bolånet. Men att förvalta ett stort kapital är inte alltid det enklaste och många amerikaner oroar sig över att de kommer leva längre än vad deras besparingar räcker till. En livslång utbetalning (annuity) är en försäkringsprodukt som man köper i anslutning till att man går i pension. Det kan vara både svårt och dyrt.

I Sverige ser det annorlunda ut. Utbetalning livet ut inte är en speciell produkt med en avgift. Trots det tycks vi ha ett motsatt synsätt än de i det stora landet i väster. Många svenskar väljer att ta ut sin tjänstepension på kort tid. En vanlig anledning är att man vill ha pengarna när man är pigg och frisk. Alla reflekterar inte över vad som händer när tjänstepensionen tar slut. Samtidigt ska man komma ihåg att den allmänna pensionen alltid betalas ut så länge man lever. Men pensioner på mindre belopp kan man väl lösa i förtid och få utbetalade som engångsbelopp?

Ja till privat pensionssparande

Privat pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande (IPS), kan avslutas i förtid om det samlade värdet understiger 1 prisbasbelopp (52 500 kr för 2023) förutsatt att försäkringsbolaget eller banken godkänner detta. Det är logiskt att man kan lösa detta sparande i förtid eftersom avdragsrätten för privat pensionssparande är avskaffat för alla som har tjänstepension i sin anställning. Det finns gott om alternativ med lägre avgifter än privat pensionssparande. Tänk bara på att engångsbeloppet räknas som ytterligare en inkomst vid sidan av lönen. Mycket kan försvinna i skatt.

Nej till tjänstepension

Tjänstepensioner kan däremot sällan lösas i förtid. Det finns undantag om man är på obestånd och pengarna från tjänstepensionen kan ge en varaktig lösning på de ekonomiska problemen. Skatteverket kan bevilja dispens vid synnerliga skäl men prövningen är mycket restriktiv. Tjänstepensionen är formellt sett arbetsgivarägd och tidigaste uttag kan ske från 55, 60 eller 61 år (beroende på avtal). Vid utbetalning är engångsbelopp enbart möjligt om det totala pensionskapitalet understiger 30 procent av prisbasbeloppet (15 750 kr för 2023). Individuella tjänstepensioner kan återköpas om bolaget och arbetsgivaren godkänner det samt om värdet understiger 1 prisbasbelopp. I praktiken är det få som faller i denna kategori.

Varför kan inte fler avsluta sin tjänstepension i förtid?

Tjänstepensionen är inte som vilket sparande som helst. Det är en försäkring mot ett långt liv där staten har delegerat ansvaret till arbetsmarknadens parter. Arbetsgivaren får göra avdrag för kostnaderna för tjänstepensionen och som motprestation vill staten ha trygghet. Enbart för 2021 betalades det in cirka 187 miljarder kronor till den konkurrensutsatta tjänstepensionen enligt Svensk Försäkring. Om tjänstepensionen föll ut som engångsbelopp i stor skala skulle staten få oerhörda kostnader för den åldrande befolkningen. Det skulle påminna om en katastroffilm från Hollywood. Staten ställer därför krav på hur pensionen får betalas ut. Pensionen är därför inte som vilket annat sparande som helst även om man har goda möjligheter att göra egna placerings- och uttagsval.

Dan Adolphson Björck

Om skribenten

Dan Adolphson Björck, Pensionsekonom AMF

Dan Adolphson Björck är pensionsekonom på AMF och arbetar för att sprida kunskap om hur man kan göra det bästa möjliga av sin pension. Dan har jobbat i mer än 15 år på pensionsområdet som bl.a. pensionsekonom, föreläsare och med affärsrelationer. Han har en Magisterexamen i statsvetenskap med studier i nationalekonomi och juridik samt diplomerad livförsäkringsrådgivare vid IFU.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Detta kan hända om du inte har en hemförsäkring

5 minuters läsning

Oavsett om du bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt är det viktigt och absolut nödvändigt att ha en hemförsäkring. En hemförsäkring ger ett skydd för dig, din familj och dina saker. Har du ingen hemförsäkring och något skulle h&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)