Detta kan hända om du inte har en hemförsäkring

Detta kan hända om du inte har en hemförsäkring

Har du koll på vad det innebär att inte ha någon hemförsäkring? Här går vi igenom vad som kan hända om du står utan hemförsäkring och olyckan är framme.

Oavsett om du bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt är det viktigt och absolut nödvändigt att ha en hemförsäkring. En hemförsäkring ger ett skydd för dig, din familj och dina saker. Har du ingen hemförsäkring och något skulle hända kan det bli en mycket kostsam historia. I värsta fall en olycka som du aldrig återhämtar dig från ekonomiskt.

En hemförsäkring innebär att du har möjlighet att få ersättning för exempelvis saker som har blivit stulna vid inbrott eller om de har skadats i en brand. Stöldbegärliga saker som förvaras utanför den bostad som är försäkrad ersätts dock inte.

Har du en hemförsäkring kan den även ersätta de utgifter som till exempel kan uppstå vid akut vård på resor, för en jurist eller om du skulle bli överfallen. När du har tecknat en hemförsäkring finns det alltid ett grundskydd i botten och sedan kan du köpa till olika tillägg om du skulle vilja.

Här nedan kan du läsa mer om varför du inte bör strunta i att teckna en hemförsäkring.
 

Ingen hemförsäkring?


Men vad händer om olyckan eller oturen skulle vara framme och du står utan hemförsäkring? Är du skyddad om det börjar brinna hos grannen till exempel och elden sprider sig till dig? Svaret är nej. Du står helt utan skydd, oavsett om olyckan till ene början sker inne hos dig eller hos någon annan.
 

Något händer i bostaden


Försäkringsbolag erbjuder ersättning för de saker som har blivit stulna vid inbrott eller förstörda vid brand- eller vattenskador. Det krävs oftast bevisning vid inbrott för att de stulna ägodelarna ska ersättas och har du ingen hemförsäkring alls så får du helt enkelt bekosta det som har blivit stulet ur egen plånbok.

Har du ingen hemförsäkring vid brand eller vattenläckage kan det bli mycket kostsamt. Du riskerar att förlora mycket pengar i sådana situationer när du behöver ersätta allt själv. Det som dessutom kan hända är att om det är du som har orsakat branden, och den har påverkat grannars bostäder, kan du bli skadeståndsskyldig och dömd för allmän vårdslöshet. Är det grannen som har orsakat branden och du står utan hemförsäkring är det fortfarande du som måste ersätta allting själv, varken grannens hemförsäkring eller annan fastighetsägares försäkring täcker din bostad.
 

Saker du har med dig


Råkar du ut för ett rån, överfall eller en väskryckning kan du få ersättning för stöldbegärlig egendom via din hemförsäkring. Det kan till exempel vara en mobiltelefon, plånbok, smycken eller en dator. Har du  ingen hemförsäkring har du inte något som helst skydd om detta skulle hända dig. Du behöver då ersätta skadan själv och kan alltså inte begära ersättning via ett försäkringsbolag.
 

Vid överfall


I en hemförsäkring finns även ett överfallsskydd utanför hemmet. Det innebär att du kan få ersättning om du skulle råka ut för misshandel eller ett sexualbrott. Kravet för att ersättning ska betalas ut vid misshandel är att du ska ha blivit utsatt för fysiskt våld. Detta krav gäller dock inte vid sexualbrott. De flesta försäkringsbolag ger inte ersättning om gärningspersonen omfattas av samma hemförsäkring. Det finns dock vissa som gör det så kolla upp vad som gäller hos ditt försäkringsbolag.

Har du ingen hemförsäkring kommer du inte ha möjlighet att få någon ersättning för överfall utöver eventuellt skadestånd efter en rättegång.
 

Resa utan hemförsäkring


I en hemförsäkring ingår även en reseförsäkring. Den skyddar dig för de allvarligaste händelserna som skulle kunna uppstå på en resa. Det kan till exempel handla om akut sjukdom eller ett olycksfall.

Att resa utan hemförsäkring innebär att du behöver stå för de oväntade kostnaderna själv och kan inte få någon ersättning för dessa kostnader. Det kan bli mycket dyrt med sjukvård utomlands och skulle du behöva ambulanstransport hem till Sverige kan det handla om över en miljon i kostnader som du får betala själv om du saknar en hemförsäkring.
 

Gör så här om du saknar en hemförsäkring


Att sakna en hemförsäkring är att ta oerhört stora risker med dig och din privatekonomi. Det finns fall där kostnaderna för exempelvis en brand, sjukdom och olycksfall blivit så stora att de för all framtid förstört en individs möjlighet till en normal ekonomi igen.

Lockas inte av att strunta i hemförsäkringen av ekonomiska skäl. En hemförsäkring idag innehåller ett gott skydd för mängder av olika händelser. Ta inte risken det innebär att vara oförsäkrad!
 

Så skaffar du en bra hemförsäkring


1. Gå in och jämför hemförsäkringar här på Compricer (det är helt kostnadsfritt)
2. Välj den försäkring du tycker är bäst för dig
3. Teckna direkt online - klart!

Vill du hellre prata med en rådgivare så är det bara att ringa oss på 08 - 5000 2000 (9-18 vardagar) så hjälper vi dig utan kostnad.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så fungerar en kreditupplysning

3 minuters läsning

En kreditupplysning är en bedömning över din betalningsförmåga och tas vanligen på dig i samband med att du ansöker om ett lån, hyr eller köper något på kredit.   Vad är en kreditupplysning? När du ansök...

Föregående artikel
Krönika - När är det tillåtet att ta ut pensionen som klumpsumma?
2 minuters läsning