Är det sant som jag läser att min tjänstebilsförmån är negativt för min tjänstepension?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Är det sant som jag läser att min tjänstebilsförmån är negativt för min tjänstepension?

Hej Oscar, Ja det stämmer. I alla fall om löneavdraget görs på din bruttolön. Aftonbladet skrev just en artikel om detta där pensionsexperten Dan Wallberg på PTK berättade att det faktiskt kan påverka vår tjänstepension rätt rejält. Framförallt på lång sikt.

Löneavdraget för tjänstebil gör nämligen att din bruttolön sänks. Och det är på denna lön som du får avsättning till din tjänstepension. Ju högre bruttolön desto större avsättning till din pension.

Vilken tjänstepension du har varierar, men vanligtvis så sätts det av 4,5 procent för inkomster upp till 42 625 kronor i månaden (2021) och för inkomster därutöver sätts det av 30 procent. Och i och med att många som har förmånsbil har en lön som ligger över 42 625 kronor i månaden innebär det att tjänstepensionen minskar med 30 procent av löneavdraget.

Det kanske inte låter så mycket - men sparandet till tjänstepensionen är ofta ett långt sparande (många år) vilket kan göra att en liten minskning av pensionsavsättning kan göra att du förlorar mycket i slutändan i pension.

Säg att du är 40 år (tjänar över 46 000 kronor i månaden) och betalar 4 000 kronor i månaden för din tjänstebil. Om du har din tjänstebil i 10 år så kommer du förlora nästan 150 000 kronor i pensionsavsättning (30 %*4 000 kr*12 mån*10 år). Om du hade investerat dessa 1 200 kronor i månaden i 10 år med 6 procents avkastning så skulle du ha nästan 500 000 kronor vid 65 års ålder.

Det kan vara så att du tycker att det är mycket värt med tjänstebil - men att vara medveten om vilken påverkan det kan ha på din pension är bra. Då tar du välgrundade beslut. Lycka till!

Detta är en fråga från Aftonbladets Fråga Ekonomen, där jag varje månad svarar på fyra läsarfrågor

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Elpriset stiger och vi vet alla vems fel det är!

2 minuters läsning

När jag läser om att det ju är för*^ligt att vi nu måste importera kolkraft från grannländer, är det lätt att känna att nedläggningen av reaktorer i Ringhals kanske inte var det bästa vi gjort. För att jag i nästa stund vackl...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)