Är det sant som jag läser att min tjänstebilsförmån är negativt för min tjänstepension? Undrar Oscar

Är det sant som jag läser att min tjänstebilsförmån är negativt för min tjänstepension? Undrar Oscar

Hej Oscar, Ja det stämmer. I alla fall om löneavdraget görs på din bruttolön. Aftonbladet skrev just en artikel om detta där pensionsexperten Dan Wallberg på PTK berättade att det faktiskt kan påverka vår tjänstepension rätt rejält. Framförallt på lång sikt.

Löneavdraget för tjänstebil gör nämligen att din bruttolön sänks. Och det är på denna lön som du får avsättning till din tjänstepension. Ju högre bruttolön desto större avsättning till din pension.

Vilken tjänstepension du har varierar, men vanligtvis så sätts det av 4,5 procent för inkomster upp till 42 625 kronor i månaden (2021) och för inkomster därutöver sätts det av 30 procent. Och i och med att många som har förmånsbil har en lön som ligger över 42 625 kronor i månaden innebär det att tjänstepensionen minskar med 30 procent av löneavdraget.

Det kanske inte låter så mycket - men sparandet till tjänstepensionen är ofta ett långt sparande (många år) vilket kan göra att en liten minskning av pensionsavsättning kan göra att du förlorar mycket i slutändan i pension.

Säg att du är 40 år (tjänar över 46 000 kronor i månaden) och betalar 4 000 kronor i månaden för din tjänstebil. Om du har din tjänstebil i 10 år så kommer du förlora nästan 150 000 kronor i pensionsavsättning (30 %*4 000 kr*12 mån*10 år). Om du hade investerat dessa 1 200 kronor i månaden i 10 år med 6 procents avkastning så skulle du ha nästan 500 000 kronor vid 65 års ålder.

Det kan vara så att du tycker att det är mycket värt med tjänstebil - men att vara medveten om vilken påverkan det kan ha på din pension är bra. Då tar du välgrundade beslut. Lycka till!

Detta är en fråga från Aftonbladets Fråga Ekonomen, där jag varje månad svarar på fyra läsarfrågor

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Elpriset stiger och vi vet alla vems fel det är!

2 minuters läsning

När jag läser om att det ju är för*^ligt att vi nu måste importera kolkraft från grannländer, är det lätt att känna att nedläggningen av reaktorer i Ringhals kanske inte var det bästa vi gjort. För att jag i nästa stund vackl...

Föregående artikel