Elpriset stiger och vi vet alla vems fel det är!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Elpriset stiger och vi vet alla vems fel det är!

Plötsligt är alla el-experter. Alla vet precis vad som gjorts fel och vad som gjorts rätt och varför. Och det är lätt att tro att man vet allt som man behöver veta för att veta hur det faktiskt ligger till.

När jag läser om att det ju är för*^ligt att vi nu måste importera kolkraft från grannländer, är det lätt att känna att nedläggningen av reaktorer i Ringhals kanske inte var det bästa vi gjort. För att jag i nästa stund vacklar när jag läser om att kraven från EU gjorde att priset för upprustning av reaktorerna var för hög vilket var anledningen till nedläggningen. Sen berättar någon att vi är nettoexportörer av el, men det finns alltid tillfällen då vi måste importera el vilket är under all kritik, eftersom det då kan bli dålig el vi får. Att bygga ett system där vi producerar så mycket att vi slipper importera vid förbrukningstoppar blir ohållbart menar någon annan.

Ja ni hör ju... Och när detta, som så mycket annat, går att koppla till politik blir folk snabbt supporters för sitt eget partis ståndpunkt och skitkastandet är igång. Alla vet med 100 procents säkerhet att just dom har rätt.

Har ni sett The social dilemma? En skrämmande dokumentär som handlar om hur nyheter sorteras för att du ska få nyheter om det du redan tror på. Vilket gör att du blir ännu mer säker på din sak. 

Det finns också ett psykologiskt fenomen som heter Konfirmeringsbias. Vi människor har en tendens att omedvetet vara selektivt uppmärksamma på information som stödjer det vi redan tror på. Vi ser fakta som stämmer överens med vår övertygelse dubbelt så ofta som vi ser fakta som bevisar oss ha fel. Vi är även omedvetna om våra egna förutfattade meningar samtidigt som vi är väl medvetna om att andra har sådana.

Så vad ska man tro om vår elmarknad? Ja, många åsikter finns det helt klart. Å ena sidan, å andra…

Vad vi vet med säkerhet dock är att priset på el har gått upp senaste tiden. Och att kylan, dvs ökat användande, är en av orsakerna. Vad vi också vet med säkerhet är att det skiljer i pris för din el beroende på vilket elbolag du väljer.

Just nu, i vår jämförelse, kostar det mellan:

  • 938 kr/mån och 1 458 kr/mån (rörligt avtal) för en bostad i Östersund som förbrukar 20 000 kWh om året. Möjlig besparing på 6 240 kronor per år.
     
  • 559 kr/mån och 918 kr/mån (fast avtal 1 år) för en bostad i Malmö som förbrukar 15 000 kWh om året. Möjlig besparing på 4 308 kronor per år.
     
  • 351 kr/mån och 552 kr/mån (fast avtal 3 år) för en bostad i Göteborg som förbrukar 10 000 kWh om året. Möjlig besparing på 2 412 kronor per år.
     
  • 1 097 kr/mån och 1 874 kr/mån (rörligt avtal) för en bostad i Kiruna som förbrukar 25 000 kWh om året. Möjlig besparing på 9 324 kronor per år.

Dagens tips: Är du intresserad av elmarknaden? Läs på. Och inte bara information som stödjer det du redan tror på. Och vill du spara pengar? Jämför ditt elavtal och byt om du hittar ett med lägre pris.

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Skatteåterbäring 2021 – Alla datum och tips

4 minuters läsning

I år är det rekordmånga som kan få sin skatteåterbäring redan i april. För dig som vill ha pengarna så fort som möjligt, eller bara vill få koll på viktiga datum med mera, guidar vi dig här genom allt du behöver veta. Deklar...

Föregående artikel
Är det sant som jag läser att min tjänstebilsförmån är negativt för min tjänstepension?
1 minuts läsning