Skatteåterbäring 2021 – Alla datum och tips

4 minuters läsning
Skatteåterbäring 2021 – Alla datum och tips

Förväntar du dig att få tillbaka på skatten i år och vill ha pengarna så fort som möjligt? Här hittar du allt du behöver veta om din deklaration och skatteåterbäring 2021.

I år är det rekordmånga som kan få sin skatteåterbäring redan i april. För dig som vill ha pengarna så fort som möjligt, eller bara vill få koll på viktiga datum med mera, guidar vi dig här genom allt du behöver veta.
Deklaration och skatteåterbäring 2021

Ifjol var det drygt 8 miljoner som deklarerade och av dessa fick 2,4 miljoner sin skatteåterbäring redan i april 2020. Statistik från Skatteverket visar att ytterligare 1,8 miljoner som fick skattepengar i juni hade kunnat få dem redan i april. Det rör sig om personer som deklarerat utan att göra några ändringar i sin deklaration.
 
Många vill naturligtvis få sina skattepengar så fort som möjligt och Skatteverket vill gärna att du som deklarerar gör det på det sätt som blir smidigast och enklast för myndigheten. Som tack för det lockas du med att få pengarna tidigare än om du gör ändringar eller deklarerar på ett annat sätt än digitalt.
 
Vi rekommenderar att du alltid kontrollerar så din förtryckta deklaration verkligen stämmer. Ändra det som är fel och fundera ett extra varv på om det kan vara så att du har rätt till avdrag som inte är med i deklarationen.
 
Att få skattepengarna så fort som möjligt är trevligt men viktigare är att deklarationen blir rätt och att du inte går miste om eventuella avdrag du kan ha rätt till.

Så får du pengarna så snabbt som möjligt

För dig som vill ha pengarna så fort som möjligt, det vill säga redan i april 2021, behöver du göra följande:

  • När deklarationen öppnar den 16 mars har du till den 30 mars på dig att godkänna din deklaration digitalt i Skatteverkets app eller e-tjänst utan att ändra eller lägga till något. 
     
  • Kontrollera att du anmält ett bankkonto till Skatteverket dit du vill ha pengarna utbetalda. Annars ligger pengarna kvar på skattekontot tills du själv begär att de ska betalas ut till dig.

 
Om du följer detta och din deklaration godkänns så kommer eventuell skatteåterbäring i april strax efter påsk.

Vad räknas som en ändring eller tillägg?

Kom ihåg att du aldrig kan bli utan skatteåterbäring du har rätt till bara för att du gör en ändring eller ett tillägg. Det enda som händer är att du inte kan få pengarna i april.
 
Läs mer på Skatteverket om vad som räknas som en ändring eller tillägg.

Digital brevlåda

Många tror att man måste ha en digital brevlåda för att kunna få pengarna i april men det stämmer inte. Däremot är det en fördel att skaffa en digital brevlåda för att kunna se din deklaration 1-2 veckor innan deklarationen öppnar. Då har du mer tid på dig.
 
För att få deklarationen till en digital brevlåda behöver du skaffa en om du inte redan har gjort det senast den 25 februari.
 
Följande digitala brevlådor är godkända av Skatteverket:


Deklarationen kommer som en pdf och ser ut som din vanliga deklaration.

Då kommer skatteåterbäringen 2021
 
Läser du detta i en mobiltelefon kan tabellen bli för bred för din skärm. Prova i sådana fall att vända din telefon ett kvarts varv eller scrolla till höger i tabellen.

Om du Besked kommer Skatteåterbäringen kommer
Deklarerar digitalt senast den 30 mars utan att ändra eller lägga till något April 7–9 april
Deklarerar senast den 3 maj, digitalt eller på papper Juni 8–11 juni
Får hjälp av en redovisningsbyrå och deklarerar senast den 15 juni (byråanstånd) Augusti 3–6 augusti
Inte fått skatteåterbäringen i april eller juni, till exempel om du haft anstånd med deklarationen Augusti 3–6 augusti
Inte tidigare fått besked om din slutliga skatt eller saknar skatteregistrering i Sverige December 7–10 decemberViktiga datum för deklarationen 2021

25 februari

Sista dagen att skaffa en digital brevlåda om du vill ha deklarationen tidigare och digitalt.

3-9 mars
Deklarationen kommer till din digitala brevlåda. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.

13 mars–15 april
Fysiska deklarationer skickas ut.

16 mars
Deklarationen öppnar.

30 mars
Sista dagen att godkänna deklarationen digitalt utan att göra ändringar eller tillägg, för att få eventuell skatteåterbäring i april.

7-9 april
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som godkände deklarationen digitalt senast den 30 mars utan att göra ändringar eller tillägg.

3 maj
Sista dagen att deklarera.

8-11 juni
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som deklarerade senast den 3 maj.

12 november
Kvarskatten ska vara betald.
 
Källa: Skatteverket


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Efterlysning: Har du fått vänta på amorteringsblanketten?

1 minuts läsning

Blanketten togs fram av branschorganisationen Bankföreningen i samband med att amorteringskravet infördes 2016 och är något som du inte automatiskt kan få via din internetbank. Uppgifterna skickas istället ut på en blankett via posten. För drygt tv&ar...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)