Hur stor sannolikhet är det egentligen att man vinner nåt på typ Lotto eller Triss? Är det nån idé att köpa dessa? Mvh Håkan

Privatekonomi /
1 minuts läsning
Hur stor sannolikhet är det egentligen att man vinner nåt på typ Lotto eller Triss? Är det nån idé att köpa dessa? Mvh Håkan

Enligt de studier jag hittar så är chansen att få sju rätt på Lotto 1 på 6,7 miljoner. Och rent statistiskt behöver du köpa 32 876 trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer. Det kommer kosta dig 986 280 kronor.

Och trots dessa usla odds fortsätter vi att spela. Våra hjärnor är dåliga på att utvärdera små sannolikheter och medias rubriker om grannar som vinner stora summor får oss att tro att de stora vinsterna är vanligare än vad de är.

Om vi istället sparade pengarna vi spelar för, cirka 6 000 kronor per person och år, till vår pension skulle vi ha 2,5 miljoner när vi fyller 65 beräknat på 47 års spartid och 8 procent i genomsnittlig årlig avkastning.
Så om du köper lotter, kom ihåg att sannolikheten är otroligt liten att du vinner stort. Du får se det som ett nöje som du betalar för - inte en investering som kan ge dig bra avkastning.

Frågan och svaret kommer ifrån Aftonbladets sektion Fråga ekonomen där jag svarar på en fråga i veckan om sparande och privatekonomi.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ekonomitips inför livets olika händelser

12 minuters läsning

I Compricers ekonomiskola del 11: Olika delar i livet får ni information och tips om alla dessa händelser. Här följer en sammanfattning av skolan som du hittar här: del 11.: Olika delar i livet Ditt första sommarjobb eller extrajobb Att jobba extra på so...

Föregående artikel