Betalar du 4 248 eller 14 064 kronor för din bilförsäkring?

Betalar du 4 248 eller 14 064 kronor för din bilförsäkring?

En Volvo V.60 kostar just nu mellan 4 248 och 14 064 kronor att helförsäkra i vår jämförelse beroende på vilket försäkringsbolag du väljer.

För att du ska kunna köra din bil lagligt måste den vara påställd. Det innebär att du har en trafikförsäkring på bilen och betalar fordonsskatt. Trafikförsäkringen täcker skador som drabbar tredje part, alltså andra personer än du själv samt deras egendom, i samband med trafikolycka. Trafikförsäkring måste du ha, enligt lag, för att få köra din bil.

Eftersom trafikförsäkringen endast täcker skador på tredje part behöver du oftast även en halvförsäkring eller en helförsäkring:

 • Halvförsäkring. I en halvförsäkring ingår, utöver trafikförsäkringen, normalt sett stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. En halvförsäkring täcker inte skador på själva bilen, så kallad vagnskada. Maskinskadedelen ersätter dock skada på motor och växellåda.
   
 • Helförsäkring. Utöver det som ingår i en halvförsäkring ingår det i helförsäkringen även en vagnskadeförsäkring. Helförsäkringen täcker skador på din bil i samband med trafikolycka, krock med vilt och skadegörelse.


Vid köp av en ny bil ingår normalt sett en vagnskadeförsäkring i tre år, vilket gör att du kan välja en halvförsäkring och ändå ha fullgott skydd. När vagnskadeförsäkringen går ut bör du dock välja en helförsäkring. Om bilen är lite äldre och mindre värd är det upp till dig att avgöra om du nöjer dig med en halvförsäkring eller om det räcker med en trafikförsäkring. Då måste du vara beredd att själv stå för kostnaderna om bilen går sönder i en krock eller blir utsatt för skadegörelse (för det behöver du en helförsäkring) eller blir stulen (skador på grund av stöld ingår i halvförsäkringen).

För att se vilka skillnader det finns i premie mellan försäkringsbolagen jämförde vi helförsäkringar på tre olika bilar i Skövde, Stockholm och Norrköping:

Volvo Polestar 2021 i Skövde. Helförsäkring och parkering i garage:

 • Lägst årskostnad: 9 456 kr
 • Högst årskostnad: 15 840 kr
 • Att spara: 6 384 kr


Volkswagen Polo 2014 i Stockholm. Helförsäkring och parkering på tomten:

 • Lägst årskostnad: 3 024 kr
 • Högst årskostnad: 10 488 kr
 • Att spara: 7 464 kr


Volvo V.60 2017 i Norrköping. Helförsäkring och parkering i garage:

 • Lägst årskostnad: 4 248 kr
 • Högst årskostnad: 14 064 kr
 • Att spara: 9 816 kr

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

För många val gör oss passiva - i allt ifrån dejting till val av elavtal

1 minuts läsning

Vi känner att vi borde kunna hitta det absolut bästa avtalet/den bästa produkten, den mest tillfredsställande semestern eller den idealiska partnern. Denna höga förväntan kan skapa press och oro över att välja fel, vilket inte sällan gör oss ...

Föregående artikel
Ekonomisk oro kan påverka din hälsa mentalt och fysiskt
1 minuts läsning