Bilbarnstol - Allt viktigt du behöver veta

Bilbarnstol - Allt viktigt du behöver veta

Här hittar du allt du behöver veta om bilbarnstolar. Vad lagen säger, vilka som är bäst i test samt bra saker att tänka på när du ska köpa en bilbarnstol.

Att hitta en bra bilbarnsstol kan vara en utmaning för många föräldrar. Det finns ett stort utbud av bilbarnstolar på marknaden med olika priser, märken och modeller. Men vad säger lagen om bilbarnstolar, vad ska man tänka på när man väljer en bilbarnstol och vilka stolar är de bästa på marknaden? Att skrolla igenom olika tester, läsa omdömen och prova ut några modeller kan vara ett bra första steg.
 

Vad säger lagen om bilstolar för barn?


Enligt svensk lag måste alla barn som är kortare än 135 centimeter åka i en särskild skyddsanordning i bilen. Det innebär att barn behöver en bilbarnstol eller en bältesstol beroende på deras ålder, storlek och vikt.

En barnstol för bil ska vara godkänd enligt europeisk standard ECE R44 eller ECE R129, som är den nya standarden som infördes 2013. Det är viktigt att notera att det är förälderns ansvar att se till att barnet sitter säkert och att känna till att det är olagligt att inte använda en bilbarnstol.
 

Bra saker att tänka på när du väljer barnbilstol


När du ska välja en bilbarnstol är det viktigt att tänka på säkerhet, komfort och enkelhet i användningen. En bra bilbarnstol ska vara enkel att installera och avlägsna från bilen, ha justerbara bälten och huvudstöd samt ha sidokrockskydd för extra skydd vid en kollision. Komfort är också en viktig faktor att tänka på, särskilt under långa bilresor. En bra bilbarnstol ska ha en mjuk sits och nackstöd för att ge barnet extra stöd och komfort.
 

ISO-fix


En annan viktig faktor att tänka på när du väljer en bilbarnstol är om den har ISOFIX-fästen. ISOFIX är ett system för att montera bilbarnstolen direkt i bilens chassi. Detta gör att stolen blir mer stabil och säker eftersom den inte rör sig på samma sätt i händelse av en kollision. ISOFIX-fästen finns i de flesta moderna bilar och är ett bra val om du letar efter en enkel och säker monteringslösning.
 

Framåtvänd bilbarnstol


När ett barn växer ur sin bakåtvända bilbarnstol är det dags att byta till en framåtvänd bilbarnstol. En framåtvänd bilbarnstol ger mer utrymme för benen och ger barnet möjlighet att titta framåt under bilresan. Det är dock viktigt att notera att det är säkrare för barn att åka bakåtvänt så länge som möjligt, och att många bilbarnstolar nu kan användas upp till fyra års ålder bakåtvänt.
 

Bilbarnstolar på marknaden - bäst i test


Det finns många olika bilbarnstolar att välja mellan på marknaden och de flesta tillverkare erbjuder en mängd olika modeller för olika åldersgrupper och längder. Här är några av de bästa bilbarnstolarna, enligt olika tester, på marknaden idag:

Cybex Sirona Z i-Size
Cybex Sirona Z i-Size är en bakåtvänd bilbarnstol som är godkänd enligt ECE R129 standarden. Den har ett justerbart nackstöd och bälte som kan justeras i höjdled, och den har också en justerbar lutningsvinkel. Stolen har också ett integrerat L.S.P system som absorberar kraften vid en eventuell sidokollision.

Maxi-Cosi AxissFix Plus
Maxi-Cosi AxissFix Plus är en framåtvänd bilbarnstol som också kan vridas 360 grader för enkel åtkomst. Stolen har också en justerbar lutningsvinkel, och den har ISOFIX-fästen för enkel montering. AxissFix Plus är godkänd enligt ECE R129 standarden.

Britax Römer Dualfix i-Size
Britax Römer Dualfix i-Size är en bakåtvänd bilbarnstol som också kan vridas 360 grader för enkel åtkomst. Stolen har också en justerbar lutningsvinkel och justerbart nackstöd och bälte i höjdled. Den har också ett integrerat sidokrockskydd.

BeSafe iZi Go Modular i-Size
BeSafe iZi Go Modular i-Size är en bakåtvänd bilbarnstol som också kan användas tillsammans med BeSafe Isofix bas. Stolen har justerbart nackstöd och bälte i höjdled, och den har också en justerbar lutningsvinkel. iZi Go Modular i-Size är godkänd enligt ECE R129 standarden.
 

Fler lästips:

Så mycket får barn i månadspeng - siffror från tre banker

Då ska du besikta bilen (komplett guide)

- Då måste du byta till vinterdäck och sommardäck

Läst klart? Dags att jämföra bilförsäkring!

Jämför bilförsäkringar och hitta en bra försäkring för din bil.

ABC123

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bostadsbidrag - Så fungerar det

4 minuters läsning

Bostadsbidrag är ett statligt ekonomiskt stöd för unga med låg inkomst och barnfamiljer. Stödet är behovsprövat, vilket innebär att du endast kan få bostadsbidrag om du är i behov av det. Det är staten som står för bidraget men F...

Föregående artikel
IBAN-nummer - Vad det är och hur det fungerar
3 minuters läsning