Bonusbarn och husdjur – vilka ingår i försäkringen?

Bonusbarn och husdjur – vilka ingår i försäkringen?

Det är viktigt med en hemförsäkring. Det handlar inte bara om att försäkra dina saker; rättskydd, överfallsskydd och reseskydd ingår också. Men vad gäller för bonusfamiljen, med barn och kanske djur, som bor växelvis hos sina föräldrar?


Hemförsäkringen gäller för de personer som är folkbokförda på samma adress som den som har försäkringen. Barnen täcks alltså av hemförsäkringen hos den förälder där barnet är skrivet – även under den tid som barnen bor hos den andra föräldern. Men det finns en regel som gäller hos alla försäkringsbolag: Om föräldern där barnen är skrivna inte har en hemförsäkring täcker den försäkring den andra föräldern har barnen när de bor hos honom eller henne.

När barnet fyller 18 år fortsätter förälderns försäkring att gälla så länge barnet bor hemma. Flyttar barnet till den andra föräldern är det viktigt att uppdatera försäkringen – liksom om barnet flyttar till eget boende, även studentlägenhet.

Den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen gäller för barnen både när de reser med den föräldern de är skrivna hos och när de reser med den andra föräldern. Reser du själv med barn som inte är dina täcks de inte av din hemförsäkring.

Veterinärvårdsskyddet i djurförsäkringen gäller för hunden eller katten – det spelar alltså ingen roll var djuret bor. Däremot är det endast den som tecknat livförsäkring för hunden som kan få ersättning om djuret avlider.

Ta en titt i försäkringsbrevet och se till att försäkringen är uppdaterad med alla som bor i ditt hushåll. Passa på att se över innehåll och pris också så att försäkringen täcker det du vill till bäst pris.

(Källa: ICA försäkring)

Jämför hemförsäkring här >>


Jämför villaförsäkring här >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så mycket tjänar banken på ditt miljonlån

1 minuts läsning

År 2009, efter finanskrisen, var bankernas marginaler på bolån 0,2 procent. Idag ligger de på rekordhöga 1,73 procent. Och de senaste dagarnas kvartalsrapporter från storbankerna visar att bankerna har ökat sitt räntenetto ytterligare. (Käl...

Föregående artikel
Skärpt amorteringskrav: Vad gäller vid förändrad inkomst?
3 minuters läsning